האם הירידה בדיווחי מוות בעריסה היא תוצאה של הצלחת הקמפיין להשכיב תינוקות על גבם או שינוי בהגדרות מוות בעריסה ? (Pediatrics)

ע”פ מחקר המוצג במהדורת חודש מאי של  של העיתון Pediatrics הסברה שההנחיה להשכיב תינוקות על גבם היא זו אשר הפחיתה את שיעור מקרי מוות בעריסה , או כפי שהאירוע מוגדר בספרות – כתסמונת המוות הפתאומי בגיל הינקות – Sudden infant death syndrome או בקיצור, SIDS , טעונה בדיקה נוספת.

ע”פ המוצג במאמר בשנת 1992 הוחל בקמפיין ציבורי שקרא להשכבת התינוקות על גבם בעת שינה, בכדי להשיג הפחתת שיעורי התמותה מ – SIDS.  ואמנם, על פי הנתונים המדווחים, החל משנה זו ועד לשנת 2001 שיעורי התמותה המדווחים מ-SIDS פחתו ב – 55%. אך האם השינוי המרשים והדרמטי הזה הוא אכן תוצאה של הצלחת הקמפיין וחיזוק לגישה המציעה השכבת תינוקות על גבם ? ובכן, לפי המחקר התמותה הכללית הלא מוסברת של תינוקות ירדה בין השנים 1992 ל 2001 בשיעור של 27%, כאשר כאמור הירידה בתמותה מ-SIDS הייתה 55%.
ואולם, מניתוח הנתונים בין השנים 1999 ל – 2001 נמצא כי לא הייתה כל הפחתה בתמותה הלא מוסברת הכללית, בעוד שהדיווחים מציגים ההפחתה ב – SIDS בשיעור של 17.4%. כלומר, חל גידול בשנים אלה מתמותה אחרת לא מוסברת שאינה SIDS או מוות בעריסה. אי לכך מחברי הדו”ח מעלים ספיקות לגבי הגדרת סיבות התמותה המדווחות, היינו , שהמגמות והשינויים אינם אלא שינוי בהגדרות ולא שינוי אמיתי.

השאלה החשובה שמעלים המחקר היא האם אכן יש צורך בהשכבת תינוקות על גבם כדי למנוע SIDS .

PEDIATRICS Vol. 115 No. 5 May 2005, pp. 1247-1253

הערת המערכת:

מחקר אחר שפורסם לאחרונה ב-Pediatics  מצא קשר בין הנסיון שיש לתינוקות בשכיבה על בטנם לבין הסיכון שלהם להמצא בתנוחה שעלולה לסכן אותם בגלל חנק. לפי מחקר זה, פעוטות שאומנו לשכב על בטנם נמצאים בסיכון נמוך יותר לחנק בשינה.

PEDIATRICS Vol. 114 No. 6 December 2004, pp. 1634-1639 (doi:10.1542/peds.2004-0754)

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

עקומת גדילה בפגים

עקומת גדילה בפגים

מקור: Seminars in Perinatology
ד"ר ברנרד ברזילי
ד"ר ברנרד ברזילי
אין תגובות|12/05/2026

המאמר מציג סקירה מקצועית ומקיפה של המלצות מומחים (הכוללות ארגונים כגון AAP ו־ESPGHAN) בנוגע ליעדי הגדילה של פגים (Preterm neonates), תוך שימת דגש על נטישת הגישה של ‘מידה אחת מתאימה לכולם’ לטובת הערכה מותאמת אישית

חיזוי התפתחות שפה בילדים לאחר השתלת שבלול באמצעות AI

חיזוי התפתחות שפה בילדים לאחר השתלת שבלול באמצעות AI

מקור: JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|11/01/2026

אפילו ששתל שבלול הוא הטיפול היעיל ביותר לחירשות עמוקה בילדים, קיים שוני רב בתוצאות השפתיות. המחקר נועד לבדוק אם מודל בינה מלאכותית (Deep Learning) יכול לנבא את ההצלחה השפתית על בסיס הדמיה טרום־ניתוחית.

Clonidine כמונותרפיה לתסמונת גמילה מאופיואידים בילודים (Pediatrics)

Clonidine כמונותרפיה לתסמונת גמילה מאופיואידים בילודים (Pediatrics)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|10/11/2024

מחקר אקראי חדש השווה את היעילות של Clonidine, אלפא-2 אגוניסט, בטיפול בתסמונת גמילה מאופיואידים בילודים (NOWS) במחקר שפורסם ב-Pediatrics. ד”ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המחקר ומוסיף מהערותיו.

יעילות קורטיקוסטרואידים במתן פומי לצפצופים חריפים בגיל טרום בית ספר (The Lancet Respiratory Medicine)

יעילות קורטיקוסטרואידים במתן פומי לצפצופים חריפים בגיל טרום בית ספר (The Lancet Respiratory Medicine)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/11/2024

האזינו כעת למגזין הג’ורנאל קלאב המשולב מס’ 5: קורטיקוסטרואידים במתן פומי יעילים בטיפול בצפצופים חריפים הקשורים לְאסתמה (בדרך כלל נצפים בילדים בני 6 ומעלה), אך אין להם השפעה בטיפול בצפצופים חריפים הקשורים לברונכיוליטיס (בדרך כלל נצפים בילדים מתחת לגיל 12 חודשים). כך עולה מסקירה שיטתית וממטה אנליזה חדשה שפורסמה ב- The Lancet Respiratory Medicine.

עדכון למחשבון ספסיס מוקדם בילודים על בסיס קוהורט עכשווי (Pediatrics)

עדכון למחשבון ספסיס מוקדם בילודים על בסיס קוהורט עכשווי (Pediatrics)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|14/10/2024

מחקר חדש שפורסם בכתב העת Pediatrics מעדכן את מחשבון הספסיס המוקדם בילודים של Kaiser Permanente באמצעות נתונים עדכניים, ומציע ביצועים דומים למודל המקורי. ד”ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן