לראשונה בישראל בוצע בהצלחה ניתוח לשחזור גיד הירך באמצעות גיד אכילס של תורם (המרכז הרפואי זיו בצפת)

הודעת המרכז הרפואי זיו בצפת

במרכז הרפואי זיו בצפת נערך ניתוח נדיר ומורכב לשחזור גיד ירך קרוע באמצעות שתל גיד אכילס מתרומת רקמות. זוהי הפעם הראשונה שניתוח מסוג זה נעשה בבית חולים בישראל!

הניתוח החדשני והנדיר נערך על ידי ד”ר נועם רשף (בתמונה), אורתופד מומחה לפגיעות ספורט ושימור מפרקים מהמרכז הרפואי זיו, בסיועו של ד”ר ולדיסלב פוליאקוב מהמחלקה האורתופדית בזיו, למטופלת בת 45 מהגליל העליון, שהחליקה בביתה שנה קודם לכן וסבלה פגיעה קשה מאוד בצד האחורי של הירך. כתוצאה מהפגיעה, נתלש גיד הירך (מגידי ההמסטרינגס של שריר מיתר הברך) ונוצרה פגיעה משמעותית בעצב ובשריר שגרמה סבל רב לאישה. במהלך הניתוח, שוחזר הגיד הקרוע, נתפר לשתל הגיד מבנק הרקמות והוצמד לעצם בעזרת עוגנים וחוטים. בנוסף, נערכו פעולות שיקום לעצב ולשריר הסמוכים, שהיו פגועים ומצולקים. הניתוח שארך שלוש שעות עלה יפה מאוד והוכתר בהצלחה, כאשר כבר בסיומו נוכחו הרופאים לשביעות רצונם, כי יכולת תנועת הברך והרגל של המטופלת השתפרו מיידית ומשמעותית.

ד”ר רשף אמר, כי בעת שהגיעה אליו המטופלת, שנה לאחר החבלה הקשה שספגה בביתה, דיווחה על כאבים עזים במהלך התפקוד היומי וכן על אירועים חוזרים ונשנים של תחושת רדימות בכף הרגל, כאבים בזמן ישיבה ואי יכולת לחזור לפעילות ספורטיבית בה עסקה בטרם הנפילה. במהלך הבדיקה הרפואית שערך לה, אובחנה תלישה אקוטית של הגיד והתקצרותו בעשרה ס”מ וכן נמצא גוש רגיש ומכאיב מאוד במרכז הירך שמקורו בשריר המכווץ והמצולק. “מדובר בפגיעה קשה מאוד של הגיד המתרחשת לעיתים רחוקות מאוד. ניתוחים לתיקון תלישה אקוטית של גידי ההמסטרינגס, מבוצעים אמנם בישראל, אך רק עד 6 שבועות מהפציעה עצמה ואינם מצריכים השתלה. בשל הזמן הרב שחלף ממועד הפגיעה, בנוסף לתלישת הגיד והתקצרותו ב-10 ס”מ, נוצרה  גם  נסיגה והתכווצות קיצונית של השריר, כך שהגיד התרחק מאוד ממוצאו בעצם הישבן (איסכיום) ונוצר קושי ניכר להחזירו למקומו. עקב כך, לא נותרה לנו ברירה אלא לשחזר את הגיד ולחברו בחזרה לעצם בעזרת שתל גיד מתורם”, אמר ד”ר רשף וסיכם: “זהו ניתוח נדיר שבו לקחנו גיד של העקב ושחזרנו באמצעותו את מבנה גיד הירך האחורית שנפגע ללא תקנה. כבר בערב שלאחר הניתוח דיווחה המטופלת, כי היא מרגישה טוב, ללא כאבים מיוחדים וגם הבליטה הנוקשה ממרכז הירך נעלמה. הניתוח אמנם מצריך הליך שיקומי של מספר חודשים, אולם בסיומו צפויה המטופלת לחזור לתפקוד מלא, ללא כאבים ולפעילות גופנית מלאה כרצונה”. 

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

הגישה המקובלת בטיפול בפציעות במפרק אקרומיוקלויקולרי (Orthop Res Rev) – והערות ד”ר פנסקי, עורך אורתופדיה

הגישה המקובלת בטיפול בפציעות במפרק אקרומיוקלויקולרי (Orthop Res Rev) – והערות ד”ר פנסקי, עורך אורתופדיה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|22/10/2024

מטרת הסקירה שפורסמה ב-Orthopedic Research and Reviews היתה להציג אסטרטגיות טיפוליות בפריקות של המפרק האקרומיוקלוויקולרי (ACJ) ולהאיר טעויות ומכשולים בתהליך האבחנה ובבחירת הטיפול. ד”ר אבי פנסקי משתף את הסקירה ומוסיף מהערותיו.

אפשרויות טיפול בנוירומה על שם מורטון (Am Fam Physician) – והערות ד”ר פנסקי, עורך אורתופדיה

אפשרויות טיפול בנוירומה על שם מורטון (Am Fam Physician) – והערות ד”ר פנסקי, עורך אורתופדיה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|15/10/2024

נוירומה על שם מורטון פירושה הגדלה שפירה של העצב הנמצא בדרך כלל בין עצמות המסרק 3-4 בכף הרגל. מטרת מאמר זה הייתה להעריך מהי היעילות של הזרקת סטירואידים במורטון נוירומה, ולבחון מהי היעילות של הטיפול הכירורגי על פי סקירת ספרות בהתאם לכללי קוקריין. ד”ר אבי פנסקי משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

טיפול ניתוחי לעומת טיפול שמרני בתלישות של גידי המסטרינגס מקורבים (NEJM Evid) – והערות ד”ר פנסקי, עורך אורתופדיה

טיפול ניתוחי לעומת טיפול שמרני בתלישות של גידי המסטרינגס מקורבים (NEJM Evid) – והערות ד”ר פנסקי, עורך אורתופדיה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|29/08/2024

מאמר חדש שפורסם ב-NEJM Evidence קורא תיגר על התפיסה המקובלת המתמקדת בטיפול כירורגי לפציעות תלישה של גידי ההמסטירינגס המקורבים. ד”ר פנסקי משתף את המאמר, ומוסיף מהערותיו.

צליעה בילדים (Pediatr Rev) – והערות ד”ר אבי פנסקי, עורך אורתופדיה

צליעה בילדים (Pediatr Rev) – והערות ד”ר אבי פנסקי, עורך אורתופדיה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|13/08/2024

צליעה בילדים היא סיבה שכיחה לפנייה לחדרי מיון, והאבחנה המבדלת במקרים אלו רחבה למדי: הסיבה עשויה להיות מולדת, דלקתית, זיהומית, חבלתית, נאופלסטית ואידיופאתית. ד”ר פנסקי משתף מאמר מ-Pediatrics in Review הסוקר את שיטות האבחון השונות, ומוסיף מהערותיו.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן