נכות ראייתית ומחלות עיניות המיוחסות לגיל משפיעים על האפשרויות הכלכליות והלימודיות, מפחיתים את איכות החיים ומגדילים את הסיכון למוות. ארגון הבריאות העולמי העריך שאיבוד ראייה גרם ל- 3.9 אחוזים מהנטל הגלובלי של מחלות. עדכון של הנתונים העריך ש- 39 מיליון אנשים היו עיוורים ו- 285 מיליון היו עם ראייה מוגבלת ב- 2010. הערכות של המגמות של הנטל הגלובלי של עיוורון וראיה לקויה חשובות להבנת צרכים ללא מענה וההשפעה של התערבות כמו ניתוחי ירוד. הערכות מפורסמות של עיוורון וראייה לקויה כוללות את המידע המעודכן ביותר הקיים עבור כל אזורי העולם ללא התייחסות לשינויים במהלך הזמן. בנוסף לכך, הערכות אלה לא מתייחסות לשכיחות במגדרים השונים.
בעבר פרסמו החוקרים של העבודה הנוכחית את המתודולוגיה והמאפיינים של המחקרים שהנתונים שלהם נכללו בסקירה. הנתונים שנאספו עובדו על ידי קבוצת מומחים עבור The Global Burden of Diseases, Injuries and Risk Factors (GBD) Study שחיברו את הנתונים עד דצמבר 2008. המחקר הורחב לאחר מכן עד לינואר 2012. עבודה זו הבליטה את הפיזור הבלתי אחיד של שכיחות עיוורון וליקויי ראייה בעולם. המטרה של המחקר הנוכחי הייתה לספק הערכות גלובליות בנוגע לשכיחות ליקויי ראייה ועיוורון ומגמות בשכיחות זו. המחקר בוצע על ידי חוקרים מהמחלקה לסטטיסטיקת בריאות ומערכות מידע של EHO בזנבה, וחוקרים נוספים מנורבגיה, בריטניה, גרמניה, אוסטרליה וארה”ב.
המחקר היה של סקירת נתונים סיסטמאתית ומטרתו הייתה להעריך את שכיחות ליקויי הראייה והעיוורון ומגמות השינויים בשכיחויות אלה בכל העולם במהלך 20 השנים האחרונות. במחקר נכללו נתונים מפורסמים ולא מפורסמים המבוססים על אוכלוסיות, מ- 1980 ועד 2012. הותאמו מודלים היררכיים כדי להעריך את השכיחות של ליקויי ראייה בינוניים וחמורים, שהוגדרו כיותר מ- 6/18 ועד 3/60, ושל עיוורון שהוגדר כחדות ראייה גרועה יותר מ- 3/60. נתונים אלה היו על פי הגיל, הארץ והשנה. התוצאים העיקריים היו מגמות השינויים בשכיחות ליקויי ראיה בינוניים וחמורים ושל עיוורון במהלך התקופה מ- 1990 ועד 2010.
נמצא שבאופן גלובלי 32.4 מיליון אנשים, 60 אחוזים מהם נשים, היו עיוורים ב- 2010 ו- 191 מיליון אנשים ש- 57 אחוזים מהם היו נשים, היו עם ליקויי ראייה בינוניים עד קשים. בדיקת השכיחות לפי גיל הראתה שהשכיחות של עיוורות בקרב מבוגרים בגיל 50 או יותר הייתה רבה ביותר מ- 4 אחוזים באזורים כמו אפריקה המערבית שדרומית לסהרה, אפריקה המזרחית שדרומית לסהרה, דרום אסיה, צפון אפריקה והמזרח התיכון. השכיחות של ליקויי ראיה בינוניים עד קשים במבוגרים מעל גיל 50, היה הגבוה ביותר בדרום אסיה (23.6 אחוזים), אושיאניה (18.9 אחוזים), וכן אפריקה והמזרח התיכון. שכיחות ליקויי ראיה בינוניים עד קשים במבוגרים מעל גיל 50, הייתה פחות מ- 5 אחוזים בכל האזורים עם הכנסה גבוהה. השכיחות הגלובלית לפי גיל של עיוורון במבוגרים מעל גיל 50 פחתה מ- 3 אחוזים בכל העולם ב- 1990 ל- 1.9 אחוזים ב- 2010. השכיחות הגלובלית לפי גיל של ליקויי ראייה בינוניים עד חמורים במבוגרים מעל גיל 50 פחתה מ- 14.3 אחוזים בכל העולם ב- 1990 ל- 10.4 אחוזים ב- 2010. שכיחות עיוורון בנשים היה גדול יותר מאשר בגברים בכל אזורי העולם. כיוון שאוכלוסיית העולם גדלה והזדקנה במהלך השנים מ 1990 ל- 2010, המספר של העיוורים גדל ב- 0.6 מיליון אנשים, ומספר בעלי ליקויי ראייה גדל ב- 19 מיליון, מ- 172 מיליון ב- 1990.
מסקנת החוקרים היא ששכיחות לפי גיל של ליקויי ראייה בינוניים עד קשים ושל עיוורון, פחתה במהלך 20 השנים האחרונות. אולם, בגלל גידול האוכלוסייה והגידול היחסי באוכלוסיה המבוגרת, מספר העיוורים יציב למדי ואילו מספר האנשים עם ראייה לקויה גדל.
Stevens GA, White RA, Flaxman SR, Price H, Jonas JB, Keeffe J, Leasher J, Naidoo K, Pesudovs K, Resnikoff S, Taylor H, Bourne RRA, on behalf of the Vision Loss Expert Group:
Global Prevalence of Vision Impairment and Blindness. Magnitude and Temporal Trends, 1990-2010.
Ophthalmology 2013;120:2377-2384.









תגובות רוצה להצטרף לדיון?
יש להתחבר כדי להגיב.
התחבראין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!