הערכת תוצאות טיפול ב-Buprenorphine במינון אולטרה-נמוך להקלה על מחשבות אובדניות (Am J Psychiatry)

שימוש קצר-טווח ב- Buprenorphine במינון אולטרה-נמוך עשוי להפחית את שיעורי מחשבות אובדניות בחולים עם דיכאון חמור, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מישראל, בראשות פרופ’ יורם יובל מאוניברסיטת חיפה, שפורסמו בכתב העת American Journal of Psychiatry.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין טיפול מהיר-פעולה להקלה על מחשבות אובדניות והתנהגות אובדנית. קיים קשר ידוע בין אובדנות ובין כאב נפשי וכעת ביקשו החוקרים לבחון את היעילות והבטיחות של מינונים נמוכים מאוד של Buprenorphine במתן תת-לשוני, כטיפול מוגבל בזמן למחשבות אובדניות חמורות.

מדובר במחקר אקראי, כפל-סמיות, רב-מרכזי, מבוקר-פלסבו, שכלל Buprenorphine במינון אולטרה-נמוך כתוספת טיפול. מדגם המחקר כלל חולים עם אובדנות חמורה ללא הפרעות שימוש בחומרים, שחולקו באקראי לטיפול ב- Buprenorphine או פלסבו (ביחס 2:1), בנוסף לטיפול הפרטני שלהם. התוצא העיקרי היה השינוי במחשבות אובדניות, כפי שנקבע לפי מדד Beck Suicide Ideation Scale בתום כל אחד מארבעת שבועות המחקר.

בחולים בקבוצת ההתערבות (מינון ראשוני של 0.1 מ”ג פעם או פעמיים בשבוע; מינון סופי ממוצע של 0.44 מ”ג ביום, 40 חולים) תועדה ירידה גדולה יותר במדדי מחשבות אובדניות, בהשוואה למטופלים בפלסבו (22 חולים), הן לאחר שבועיים (הבדל ממוצע של 4.3-) והן לאחר ארבעה שבועות (הבדל ממוצע של 7.1-). טיפול נלווה בנוגדי-דיכאון ואבחנה של הפרעת אישיות גבולית לא השפיעו על התגובה לטיפול ב- Buprenorphine. לא תוארו תסמיני גמילה לאחר הפסקת הטיפול בתום המחקר.

החוקרים כותבים כי שימוש קצר טווח ומוגבל בזמן במינונים נמוכים מאוד של Buprenorphine, במתן תת-לשוני, לווה בירידה במחשבות אובדניות בחולים עם אובדנות חמורה, ללא הפרעות שימוש בחומרים. הם קוראים להשלים מחקרים נוספים לביסוס היעילות והבטיחות של הטיפול הנ”ל.

Am J Psychiatry. Published online December 18, 2016

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

הערך הפרוגנוסטי של בדיקות אלקטרודיאגנוסטיות בשיתוק על שם Bell בדרגה בינונית

הערך הפרוגנוסטי של בדיקות אלקטרודיאגנוסטיות בשיתוק על שם Bell בדרגה בינונית

מקור: JAMA Otolaryngol Head Neck Surg
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|21/10/2026

מטרת המחקר הייתה לכמת את הערך הפרוגנוסטי הנוסף של הממצאים האלקטרודיאגנוסטיים, מעבר לדרגת H-B הראשונית, בניבוי ההחלמה משיתוק על שם Bell לאחר שישה חודשים, לרבות בחולים עם שיתוק בדרגה בינונית

השתלת תומכן בסינוס הוורידי (Stenting) לעומת דלף חדרי־צפקי (Shunt) לטיפול ביתר לחץ דם תוך־גולגולתי אידיופתי: ניתוח השלכות עלויות משוקלל לפי מדדי נטייה (Propensity Score).

השתלת תומכן בסינוס הוורידי (Stenting) לעומת דלף חדרי־צפקי (Shunt) לטיפול ביתר לחץ דם תוך־גולגולתי אידיופתי: ניתוח השלכות עלויות משוקלל לפי מדדי נטייה (Propensity Score).

מקור: JNIS
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|20/10/2026

המחקר נועד להשוות בין שתי הפרוצדורות הללו מבחינת יעילות קלינית, שיעור סיבוכים ועלויות כלכליות למערכת הבריאות לאורך זמן

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|14/10/2026

המאמר סוקר את העדויות העדכניות ביותר בנוגע ליעדי לחץ דם סיסטולי, תוך התמקדות בשאלה האם יעד אינטנסיבי (פחות מ־120 מ”מ כספית) עדיף על היעד הסטנדרטי (פחות מ־140) עבור אוכלוסיות רחבות, כולל חולי סוכרת וקשישים?

טרמטיניב (Trametinib) הפחית דימומים תוך־מוחיים ומעבר אנדותלי־למזנכימלי במלפורמציות עורקיות־ורידיות מוחיות המושרות על ידי מוטציית KRASG12V בעכברים

טרמטיניב (Trametinib) הפחית דימומים תוך־מוחיים ומעבר אנדותלי־למזנכימלי במלפורמציות עורקיות־ורידיות מוחיות המושרות על ידי מוטציית KRASG12V בעכברים

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|11/10/2026

המחקר בדק אם עיכוב של מסלול MAPK/ERK באמצעות התרופה טרמטיניב (מעכב MEK) יכול למנוע את התפתחות הנגעים ולצמצם את תופעת ה־EndMT (מעבר אנדותלי-למזנכימלי), תהליך שבו תאי דם מאבדים את זהותם ותורמים לחולשת כלי הדם

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן