מה בין תכולת השומן בדיאטה ובין ישנוניות במהלך היום? (מתוך כנס SLEEP)

מתוצאות מחקר חדש עולה כי הרכב התזונה עשוי להשפיע על אופן השינה והעירות והתחושה הכללית במהלך היום. במחקר במבוגרים בריאים, במשקל-תקין, החוקרים מצאו כי צריכה מוגברת של שומן בתזונה מלווה בישנוניות מוגברת במהלך היממה, בעוד שצריכת פחמימות לוותה בעירות מוגברת.

החוקרים לא זיהו קשר בין צריכת חלבונים ובין ישנוניות או ערנות במהלך היום ומדווחים כי נראה כי דיאטה עתירת שומן מפחיתה באופן חד את דרגת הערנות, עובדה לה עשויה להיות השפעה רבה על יכולת התפקוד וכן להשפיע על בריאות הציבור.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון אם הרכב התזונה עשוי להשפיע על הישנוניות האובייקטיבית במהלך היממה. המחקר כלל 31 משתתפים בריאים, לא-שמנים, בגילאי 18-65 שנים, שלא סבלו מדום נשימה בשינה. המשתתפים בילו ארבע לילות במעבדת שינה. ביום הרביעי נבחנה הישנוניות האובייקטיבית באמצעות מבחן MSLT (Multiple Sleep Latency Test) וניתנו ארוחות שונות.

מהמחקר עולה קשר שלילי בין ממוצע מדד MSLT ובין צריכת שומן וקשר חיובי עם צריכת פחמימות.

ממצאים אלו לא היו תלויים במין, גיל או מדד מסת הגוף של החולה, או בסך כמות השינה והצריכה הקלורית הכוללת. מדד MSLT הממוצע לא היה קשור באופן מובהק סטטיסטית עם צריכת חלבונים.

החוקרים לא קבעו נקודת סף להגדרת צריכת שומנים, בשל גודל המדגם הקטן . עם זאת, מניתוח הנתונים זוהה קשר ליניארי בין ישנוניות ובין צריכת שומן רבה יותר במהלך היום, למשל, ככל שאדם צרך כמות שומן גדולה יותר, הוא נרדם מהר יותר במהלך היום.

החוקרים מציינים כי המנגנונים המדויקים בבסיס הקשר הנ”ל אינם ידועים ועשויים לכלול גורמים שונים, דוגמת ציטוקינים פרו-דלקתיים או CCK (Cholecystokinin). הם קוראים לערוך מחקרים נוספים לאישור הממצאים ולבחון את ההשפעות של צריכת שומן רבה לאורך זמן על איכות החיים.

Associated Professional Sleep Societies 27th Annual Meeting

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

בטיחות של יצירת דלף אנדו־ווסקולרי (צנתורי) לטיפול בהידרוצפלוס בלחץ תקין (NPH): ממצאים ממחקר פרוספקטיבי, רב-מרכזי, בעל זרוע אחת

בטיחות של יצירת דלף אנדו־ווסקולרי (צנתורי) לטיפול בהידרוצפלוס בלחץ תקין (NPH): ממצאים ממחקר פרוספקטיבי, רב-מרכזי, בעל זרוע אחת

מקור: Journal of NeuroInterventional Surgery (JNIS)
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|29/10/2026

הטיפול הסטנדרטי בהידרוצפלוס בלחץ תקין (Normal Pressure Hydrocephalus – NPH) הוא השתלת דלף חדרי־צפקי (VP Shunt) בניתוח נוירוכירורגי פתוח

הערך הפרוגנוסטי של בדיקות אלקטרודיאגנוסטיות בשיתוק על שם Bell בדרגה בינונית

הערך הפרוגנוסטי של בדיקות אלקטרודיאגנוסטיות בשיתוק על שם Bell בדרגה בינונית

מקור: JAMA Otolaryngol Head Neck Surg
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|21/10/2026

מטרת המחקר הייתה לכמת את הערך הפרוגנוסטי הנוסף של הממצאים האלקטרודיאגנוסטיים, מעבר לדרגת H-B הראשונית, בניבוי ההחלמה משיתוק על שם Bell לאחר שישה חודשים, לרבות בחולים עם שיתוק בדרגה בינונית

השתלת תומכן בסינוס הוורידי (Stenting) לעומת דלף חדרי־צפקי (Shunt) לטיפול ביתר לחץ דם תוך־גולגולתי אידיופתי: ניתוח השלכות עלויות משוקלל לפי מדדי נטייה (Propensity Score).

השתלת תומכן בסינוס הוורידי (Stenting) לעומת דלף חדרי־צפקי (Shunt) לטיפול ביתר לחץ דם תוך־גולגולתי אידיופתי: ניתוח השלכות עלויות משוקלל לפי מדדי נטייה (Propensity Score).

מקור: JNIS
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|20/10/2026

המחקר נועד להשוות בין שתי הפרוצדורות הללו מבחינת יעילות קלינית, שיעור סיבוכים ועלויות כלכליות למערכת הבריאות לאורך זמן

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|14/10/2026

המאמר סוקר את העדויות העדכניות ביותר בנוגע ליעדי לחץ דם סיסטולי, תוך התמקדות בשאלה האם יעד אינטנסיבי (פחות מ־120 מ”מ כספית) עדיף על היעד הסטנדרטי (פחות מ־140) עבור אוכלוסיות רחבות, כולל חולי סוכרת וקשישים?

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן