עדויות חדשות תומכות ביעילות Upacicalcet לטיפול במבוגרים עם היפרפאראתירואידיזם שניוני תחת טיפולי המודיאליזה (Clin J Am Soc Nephrol)

במאמר שפורסם בכתב העת Clinical Journal of the American Society of Nephrology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות ביעילות Upacicalcet לטיפול במבוגרים עם היפרפאראתירואידיזם שניוני תחת טיפולי המודיאליזה.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרפאראתירואידיזם שניוני הינה הפרעה אופיינית למחלת עצם על-רקע מחלת כליות כרונית, העשויה להוביל להסתיידויות כלי דם ואוסטאיטיס פיברוזה. הם השלימו מחקר כפל-סמיות, מבוקר-פלסבו, בשלב 3, שנערך ביו ינואר ועד דצמבר בשנת 2019 ב-41 אתרים ביפן.

מדגם המחקר כלל 153 חולים תחת המודיאליזה לפחות שלוש פעמים בשבוע, עם ריכוזי PTH (או Parathyroid Hormone) של מעל 240 פיקוגרם/מ”ל וריכוז סידן מתוקן של לפחות 8.4 מ”ג/ד”ל. החולים חולקו באקראי לקבלת Upacicalcet (103 חולים) או פלסבו (50 חולים) לאחר כל מחזור טיפול למשך 24 שבועות.

התוצא העיקרי היה שיעור החולים שהשיגו ריכוז PTH בדם בטווח 60-240 פיקוגרם/מ”ל בשבועות 22-24 למחקר.

מהנתונים עולה כי 67% מהחולים בזרוע Upacicalcet השיגו את יעד ריכוז PTH, זאת בהשוואה ל-8% מהחולים בזרוע הפלסבו.  בנוסף, Upacicalcet הפחית את רמות סמנים אחרים של מחלת עצן, כולל FGF-23 (או Fibroblast Growth Factor), פוספטזה בסיסית ממקור עצם, P1NP (או Type 1 Procollagen-N-Propeptide) ו-TRACP-5b (Tartrate-Resistant Acid Phosphatase-5b).

אירועים חריגים תועדו ב-85% מהחולים בזרוע Upacicalcet וב-72% מאלו בזרוע הפלסבו. שיעורי היארעות תופעות לוואי בדרכי העיכול העליונות, דוגמת בחילות והקאות, היו דומים בין שתי הקבוצות. מהנתונים עולה כי ב-2% מהחולים בזרוע הטיפול ב- Upacicalcet תועד ריכוז סידן מתוקן נמוך מ-7.5 מ”ג/ד”ל, כאשר לא תוארו מקרים דומים בזרוע הפלסבו.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר תומכים בבטיחות ויעילות Upacicalcet לטיפול במבוגרים עם היפרפאראתירואידיזם שניוני תחת טיפולי המודיאליזה.

Clin J Am Soc Nephrol, Oct 2023

לידיעה ב-Healio

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

תוצאות כריתת בלוטת התריס במבוגרים סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

תוצאות כריתת בלוטת התריס במבוגרים סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

מקור: JAMA
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|27/05/2026

שיעור הולך וגדל של מטופלים מבוגרים (גיל ≥65 שנים) עוברים כריתת בלוטת התריס, על רקע הזדקנות האוכלוסייה. לאור תוצאות לא חד־משמעיות בספרות, חשוב להבהיר אם לפרופיל הבטיחות של הניתוח יש מאפיינים שונים בגיל המבוגר, לצורך הערכת סיכונים מיטבית וייעוץ למטופלים

נוירופתיה פריפרית – סקירה

נוירופתיה פריפרית – סקירה

מקור: JAMA
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|15/03/2026

המאמר הסקירה מתמקד בנוירופתיה פריפרית, מצב של פגיעה בעצבים הפריפריים, ומתאר את המאפיינים הפיזיולוגיים שלה, דרכי האבחון והגישה הטיפולית

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן