הקשר בין צריכת מלח לטרשת עורקים גם כשלחץ הדם תקין (European Heart Journal Open)

מחקר שנערך לאחרונה בשוודיה מצא כי צריכה גבוהה של מלח מהווה גורם סיכון משמעותי לטרשת עורקים, גם במקרים בהם המטופלים אינם סובלים מיתר לחץ דם

מחקר שנערך לאחרונה בשוודיה מצא כי צריכה גבוהה של מלח מהווה גורם סיכון משמעותי לטרשת עורקים, גם במקרים בהם המטופלים אינם סובלים מיתר לחץ דם. המחקר שכלל למעלה מ-10,000 מטופלים הצביע על כך שיש קשר בין צריכת מלח לבין ההסתברות להיווצרות רובדים טרשתיים בעורקים הכליליים והצוואריים, וכאמור, קשר זה נצפה אפילו בקרב מטופלים עם לחץ דם תקין וללא היסטוריה קודמת של מחלות לב וכלי דם. המחקר פורסם ב- European Heart Journal Open ב-30 במרץ 2023.

המחקר כלל 10,788 מבוגרים בגילאי 50 עד 64 (גיל ממוצע, 58 שנים; 52% נשים) שעברו בדיקת CCTA (Coronary Computed Tomographic Angiography) לקבלת תמונות תלת ממד של העורקים הכליליים, למדידת כמות הסידן בעורקים הכליליים וכן לזיהוי היצרות בעורקים הכליליים. כמו כן, בוצעה בדיקת אולטרסאונד של עורקי הצוואר לכלל המטופלים. צריכת הנתרן נמדדה ע”י כמות הנתרן באיסוף שתן של 24 שעות.

תוצאות המחקר הראו כי לאחר התאמה לגיל, למין ולמקום בו התקיים המחקר (אופסלה ובמאלמו), עלייה בצריכת מלח נקשרה להגברת טרשת העורקים באופן ליניארי הן בעורקים הכליליים והן בעורקי הצוואר. עלייה של 1000 מ”ג נתרן באיסוף השתן הייתה קשורה לעליה ב-9% בהופעת רובד טרשתי בצוואר (OR 1.09, 95% CI 1.06-1.12, P < 0.001), עליה במדרג הסידן בעורקים הכלילים (Coronary Calcium Score, OR 1.16, 95% CI 1.12-1.19, P < .001) ועלייה של 17% בשיעור ההיצרות בעורקים הכליליים (OR 1.17, 95% CI, 1.13-1.20, P <.001). החוקרים טענו כי “תוצאות המחקר שופכות אור חדש על הקשר הישיר בין צריכת מלח מופרזת לבין הסיכון למחלת לב וכלי דם וטרשת עורקים, מה שמצביע על כך שצריכת מלח עשויה להוות גורם סיכון לטרשת עורקים אפילו טרם התפתחות יתר לחץ דם”.

לכתבה ב- Medscape

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

מקור: Age and Ageing
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|18/05/2026

מחקר רב־מרכזי חדש שבחן את השכיחות ואת המשמעות הקלינית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבבי  (Perioperative Myocardial Injury/Infarction  – PMI) בקרב מטופלים מבוגרים העוברים ניתוחים גדולים

הערך של קריטריוני EEG ממאירים ספורים לעומת מרובים להפחתת חוסר הוודאות הפרוגנוסטי במטופלים השרויים בתרדמת לאחר דום לב

הערך של קריטריוני EEG ממאירים ספורים לעומת מרובים להפחתת חוסר הוודאות הפרוגנוסטי במטופלים השרויים בתרדמת לאחר דום לב

מקור: Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|13/05/2026

מחקר זה נועד לבחון אם נוכחות של כמה קריטריונים ממאירים במקביל משפרת את הדיוק בניבוי תוצאות נוירולוגיות גרועות ומפחיתה את חוסר הוודאות

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן