מינונים גבוהים יותר של ויטמין D3 אינם מפחיתים סמנים לבביים בקשישים (J Am Coll Cardiol)

מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of the American College of Cardiology עולה כי מינונים גבוהים יותר של תוספי ויטמין D3 לא הפחיתו משמעותית סמנים לבביים בקשישים עם רמות ויטמין D נמוכות, כאשר ממחקר STURGY לא עלו הבדלים משמעותיים בריכוזי hs-cTnI (או High-Sensitivity Cardiac Troponin I) ו-NT-proBNP (או N-terminal pro-B-type Natriuretic Peptide) בין קבוצות טיפול במינון נמוך וגבוה.

מדגם המחקר כלל 688 משתתפים בגילאי 70 שנים ומעלה עם רמות 25-hydroxyvitamin D נמוכות (10-29 ננוגרם/מ”ל), אשר חולקו באקראי לקבלת אחד מבין ארבעה מינונים של תוספי ויטמין D3: 200 יחידות, 1000 יחידות, 2000 יחידות, או 4000 יחידות/יום, כאשר בקבוצת הייחוס ניתן ויטמין D במינון 200 יחידות ביום.

סמנים לבביים, כולל hs-cTnI ו-NT-proBNP, נמדדו בתחילת המחקר, לאחר 3 חודשים, 12 חודשים ו-24 חודשים.

המחקר נערך בשני מרכזי מחקר בארצות הברית בין יולי 2015 ועד מרץ 2019 והחוקרים השלימו ניתוח סטטיסטי להערכת ההשפעות של תוספי ויטמין D3 על סמנים בדם לאורך מעקב של עד 24 חודשים.

מינונים גבוהים יותר של תוספי וויטמין D3 לא השפיעו משמעותית על רמות hs-cTnI לעומת טיפול במינונים נמוכים (הבדל של 1.6%, רווח בר-סמך 95% של 5.3- עד 8.9). לא תועדו הבדלים משמעותיים ברמות NT-proBNP בין טיפול במינון גבוה ומינון נמוך (הבדל של 1.8%-, רווח בר-סמך 95% של 9.3- עד 6.3).

הן רמות hs-cTnI והן רמות NT-proBNP עלו לאורך הזמן גם בקבוצת הטיפול בתוספי ויטמין D במינון נמוך וגם באלו שנטלו ויטמין D במינון גבוה, כאשר ריכוז hs-cTnI עלה ב-5.2% ו-7.0%, בהתאמה, וריכוזי NT-proBNP עלו ב-11.3% ו-9.3%, בהתאמה.

ממצאי המחקר מעידים כי מינונים גבוהים יותר של וויטמין D3 אינם מפחיתים סמנים למחלה קרדיווסקולארית תת-קלינית בקשישים עם רמות נמוכות של וויטמין D בדם. החוקרים משערים כי ההשפעות הסיסטמיות של חסר ויטמין D בולטות יותר בקשישים וכי ייתכן קשר הפוך בין התוספים ותהליכי דלקת. עוד ייתכן כי רמות ויטמין D בדם הן סמן סיכון אך לא גורם סיכון למחלות לב וכלי דם.

J Am Coll Cardiol, Oct 2024

לידיעה במדסקייפ

 

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן