שכיחות גבוהה של טיפול במינון לא-הולם של נוגדי-קרישה פומיים חדשים (J Am Coll Cardiol)

מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת Circulation, עולה שכיחות גבוהה של טיפול במינון לא-הולם של נוגדי-קרישה פומיים חדשים כנגד פרפור פרוזדורים, כולל הפחתה לא-הולמת של המינון בהעדר התוויות כלייתיות וכשלון הפסקת מינון כאשר הדבר נדרש לאור הפרעה בתפקוד הכלייתי.

החוקרים התבססו על מאגר נתונים גדול מארצות הברית, עם 14,865 חולים עם פרפור פרוזדורים שהחלו טיפול ב-Apixaban (אליקוויס), Dabigatran (פרדקסה) או Rivaroxaban (קסרלטו) בין אוקטובר 1, 2010 ועד ספטמבר 30, 2015. הם בחנו את השימוש במינון סטנדרטי בחולים עם התוויה כלייתית למינון מופחת ושימוש במינון מופחת בהעדר התוויה כלייתית למינון מופחת.

מבין 1,473 חולים עם  התוויה כלייתית להפחתת מינון, 43% קיבלו מינון העשוי להיות מינון-יתר, שלווה בסיכון מוגבר לדימומים מג’וריים (יחס סיכון של 2.19), אך ללא הבדל מובהק סטטיסטית באירועים מוחיים.

                                          

מבין 13,392 משתתפים ללא התוויה כלייתית למינון מופחת, ב-13.3% ניתן מינון העשוי להיות נמוך מהמינון התרפויאטי. תת-מינון זה לווה בסיכון גבוה יותר לאירועים מוחיים (יחס סיכון של 4.87), אך ללא הבדל מובהק סטטיסטית באירועי דמם מג’ורי בין מטופלים ב-Apixaban.

החוקרים כותבים כי בשימוש קליני, מינוני נוגדי-קרישה פומיים שאינם אינסולין לעיתים קרובות אינם תואמים לתוויות הטיפול התרופתי. דפוסי מרשם אלו עשויים להיות מלווים בבטיחות גרועה יותר וללא ערך מוסף מבחינת היעילות בחולים עם מחלת כליות חמורה ויעילות גרועה יותר וללא ערך מוסף בקרב מטופלים ב-Apixaban עם תפקוד כלייתי תקין או הפרעה קלה בלבד בתפקוד הכלייתי.

J Am Coll Cardiol 2017; 69:2779-2790

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן