השפעת שינויים בגן ה-FTO על השמנת יתר גדולה יותר בשנים האחרונות (PNAS)

במאמר שהתפרסם בניו-יורק טיימס ותורגם באתר “הארץ” מוצגת טענתו של סטרון גרנט, המלמד רפואת ילדים באונ’ פנסילבניה, לפיה וריאנט של גן ה-FTO מהווה את אחת הסיבות הגנטיות המרכזיות להשמנה. נמצא שעותק אחד של הגן קשור לעלייה של 2.5 ק”ג בממוצע, ושני עותקים מעלים את הסיכוי להשמנת יתר בכ-50% .  המימצא המעניין עליו דווח במחקר שהתפרסם לאחרונה ב-PNAS הוא שהקשר הגנטי הזה הפך להיות חזק יותר בשנים האחרונות ולמעשה לא היה קיים בעבר.

ההסבר המשוער לתופעה זו ע”פ החוקרים היא השפעת חוויות שעוברים בני אדם על הגנים שלהם. החוקרים התמקדו בגן FTO בשל השפעתו הגדולה על מצבנו הבריאותי. נעשה שימוש בנתוני מחקר הלב של פרמינגהם תוך מעקב אחר ילדיהם של משתתפי המחקר, והחל מ-2002 גם נכדיהם. נעשתה השוואה בין אנשים שהיו עם המוטציה של FTO לכאלה שהיו עם הגן הבריא. נמצא אכן שנשאי המוטציה נטו להיות עם משקל גבוה יותר, אולם הנשאים שנולדו לפני 1940 לא נטו לעלייה במשקל בהשוואה לבעלי הגן התקין. למוטציה של הגן הייתה השפעה חזקה הרבה יותר ככל שהמשתתפים היו צעירים יותר.

השערת החוקרים היא שהשינויים שחלו בסגנון החיים בסוף המאה ה-20 גרמו לכך שהמוטציה של ה-FTO הפכה להיות הרבה יותר משמעותית, ולמעשה הגבירה את האפקט של חוסר פעילות גופנית ודיאטות מודרניות. כך נמצא למשל שנשאי מוטציית FTO שצורכים מזונות מטוגנים ומשקאות ממותקים עולים במשקל יותר מאנשים ללא המוטציה הצורכים מזונות מטוגנים ומשקאות ממותקים.

Published online before print December 29, 2014, doi: 10.1073/pnas.1411893111

PNAS December 29, 2014

למאמר ב”הארץ”

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

הקשר בין התפתחות העור להגנה חיסונית

הקשר בין התפתחות העור להגנה חיסונית

מקור: Cell Reports
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/02/2026

חוקרים מאוניברסיטת בן גוריון בנגב חשפו מנגנון המקשר בין התפתחות תאי עור להגנה חיסונית, ומציעים תובנות חדשות לגבי מחלות עור דלקתיות כמו פסוריאזיס ודלקת עור אטופית.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן