האם מדד OST עדיף על FRAX לזיהוי גברים המתאימים לבדיקת סקר לאוסטיאופורוזיס? (J Gen Intern Med)

כלי חדש בשם OST (Osteoporosis Self-assessment Tool) הוביל לתוצאות טובות יותר ממדד FRAX (Fracture Risk Assessment) בבחירת הגברים המבוגרים המתאימים לבדיקת סקר לאוסטיאופורוזיס, כך עולה מנתונים חדשים, שפורסמו בכתב העת Journal of General Internal Medicine.

המחקר הפרוספקטיבי בשם Osteoporotic Fractures in Men כלל 4,043 גברים בגילאי 70 שנים ומעלה. החוקרים מדדו את צפיפות המינראלים של העצם בכלל ירך, צוואר ירך ועמוד שדרה מותני באמצעות בדיקת DXA. לאחר מכן הם השוו את תוצאות בדיקת OST אל מול בדיקת FRAX (ללא מדדי צפיפות עצם) בהבחנה בין גברים עם ובלי אוסטיאופורוזיס. הם גם בחנו ערכי סף שונים לכלים אלו.  באשר למדד FRAX, הסף להמלצה להשלמת בדיקת צפיפות עצם הוא סיכון לשבר אוסטיאופורוטי מג’ורי של 9.3% ומעלה לאחר עשר שנים.

מהתוצאות עלה כי מדד OST זיהה אוסטיאופורוזיס טוב יותר ממדד FRAX (ללא צפיפות עצם), בהתאם לחישבי שטח מתחת לעקומה, עם שטח מתחת לעקומה המעיד על סבירות גדולה יותר כי בדיקה חיובית הינה תוצאה חיובית אמיתית וכי בדיקה שלילית הינה תוצאה שלילית-אמיתית.

מהתוצאות עלה עוד כי שימוש בסף של פחות מ-2 נקודות במדד OST הפחית את שיעור הגברים שנדרשו לבדיקות DXA, הפחית תוצאות חיוביות-שגויות והפחית את מספר המקרים של אוסטיאופורוזיס שלא זוהו.  סף של פחות משתי נקודות היה בעל רגישות של 0.83 וסגוליות של 036 לזיהוי אוסטיאופורוזיס, בעוד שלמדד FRAX רגישות של 0.59 וסגוליות של 0.59.

במידה וישמש באלף גברים, שימוש במדד OST עם סף של פחות משתי נקודות יוביל להפניית 654 גברים לבדיקת צפיפות עצם והבדיקה תזהה אוסטיאופורוזיס רק ב-44 מהגברים הללו ופספס תשעה מקרים של אוסטיאופורוזיס.

OST אינו הכלי היחיד שפותח כבדיקת טרום-סקר לאוסטיאופורוזיס בגברים. כלי אחר בשם MORES (Male Osteoporosis Risk Estimation Score) פותח גם כן ונמצא כי הביא לתוצאות טובות יותר ממדד FRAX. המחקר הנוכחי לא כלל השוואת MORES ל-OST ולכן לא ניתן לקבוע מי מהשניים טוב יותר. עם זאת, ניתן להניח כי MORES ו-OST הינם כלים טובים יותר לזיהוי הגברים המתאימים לסקירה לאוסטיאופורוזיס, בהשוואה למדד FRAX.

המסר העולה מהמחקר הוא כי ישנם כלים פשוטים, בעיקר OST, העשויים לשמש לזיהוי גברים מבוגרים המתאימים לבדיקת צפיפות עצם.

J Gen Intern Med. Published online August 16, 2017

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

גאוט ורטינופתיה סוכרתית: סיכון מוגבר והתפקיד המגן של טיפול להורדת רמות חומצת השתן

גאוט ורטינופתיה סוכרתית: סיכון מוגבר והתפקיד המגן של טיפול להורדת רמות חומצת השתן

מקור: Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|27/09/2026

המחקר בדק שתי שאלות מרכזיות: האם בקרב חולי סוכרת מסוג 2, נוכחות של גאוט (Gout) קשורה לסיכון מוגבר להתפתחות רטינופתיה סוכרתית (DR) וסיבוכיה? והאם בחולי גאוט שכבר סובלים מרטינופתיה סוכרתית מתקדמת, טיפול להורדת חומצה אורית (ULT) עשוי להפחית את הסיכון לסיבוכים מסכני ראייה?

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן