ההשפעות של טיפול בזריקות שבועיות של GLP-1-RA (אוזמפיק) על תפקודי הכליות (Lancet Diabetes Endocrinol)

מאת עמרי שגב

מניתוח פוסט-הוק של נתוני המחקרים SUSTAIN-7 ו-SUSTAIN-5 להערכת השפעת טיפול בזריקות תת-עוריות ב-Semaglutide על התפקוד הכלייתי בחולים עם סוכרת מסוג 2 עלה כי הטיפול התרופתי לא הוביל לעליה בשיעורי כשל כלייתי, בהשוואה לטיפול באגוניסטים אחרים לקולטן ל-GLP-1 (Glucagon-Like Peptide), כך לפי Lancet Diabetes Endocrinol 2020.

החוקרים בחנו את הנתונים אודות 8,416 חולים עם סוכרת מסוג 2 הראו ומצאו כי חלה ירידה ממוצעת ב-eGFR מתחילת הטיפול ועד שבוע 12 של 2.15 מ”ל/דקה/1.73 מ2 בטיפול במינון של 0.5mg, וירידה של 3 מ”ל/דקה/1.73 מ2 בקרב מטופלים במינון של 1mg. לאחר שבוע 12, הודגמה מגמת התייצבותבתפקודי הכליה.

במחקר SUSTAIN-6, לאחר כל תקופת המחקר (104 שבועות) לא נמצא הבדל מובהק בתפקודי הכליה בין קבוצת הביקורת לקבוצת המחקר. במחקרי SUSTAIN 1-5, אף הודגמה ירידה מובהקת בתום המעקב בערכי יחס המיקרואלבומין לקריאטנין, בין קבוצת המחקר (עם ממוצע יחס של 0.75 במינון של 0.5mg ו-0.66 במינון של 1mg) לקבוצת הביקורת.

המחקרים הראו כי למרות הירידה הראשונית בערכי ה-eGFR, מגמת הירידה התמתנה והערך נשאר במגמה קבועה לאחר 12 שבועות. בנוסף לכך, גם חלה ירידה ביחס מיקרואלבומין לקראטינין במטופלים עם מיקרו/מאקרואלבומינוריה בהשוואה לפלסבו. 

Lancet Diabetes Endocrinol 2020, September 21, 2020

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

הגדרה מחדש של שכיחות אבנים בכליות: דפוסים מתפתחים הקשורים לגיל

הגדרה מחדש של שכיחות אבנים בכליות: דפוסים מתפתחים הקשורים לגיל

מקור: Epub
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
אין תגובות|22/10/2026

מקובל בפרקטיקה היום־יומית שמחלת אבנים בדרכי השתן שכיחה בעיקר באנשים צעירים, ומכאן ההתייחסות לתסמינים, לדימות וכדומה. המחקר המוצג מאנגליה קורא תגר על ההנחה המקובלת

מפגש אחד או שניים? מטה־אנליזה של נפרוליתוטומיה מלעורית דו־צדדית בשלבים באותו מפגש

מפגש אחד או שניים? מטה־אנליזה של נפרוליתוטומיה מלעורית דו־צדדית בשלבים באותו מפגש

מקור: J Endourol
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
אין תגובות|15/03/2026

קיימת אוכלוסייה של חולים עם אבנים דו־צדדית גדולות הזקוקה לטיפול מילעורי בשתי הכליות. השאלה היא האם רצוי לבצע את הטיפול בשתי הכליות באותו מועד או לטפל בכליה אחת ולאחר החלמה לבצע את הטיפול בכליה השנייה?

הקשר בין אבנים בכליות לסיכון עתידי לסרטן אורותל בדרכי השתן העליונות; סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

הקשר בין אבנים בכליות לסיכון עתידי לסרטן אורותל בדרכי השתן העליונות; סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

מקור: UROLOGY
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
אין תגובות|20/01/2026

אבנים במערכת השתן הן תופעה שכיחה במיוחד באקלים חם כמו בישראל, והמאמר המוצג סקר את הקשר של שאת אפיתל המעבר ומחלת אבנים בדרכי השתן העליונות

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן