השימוש בהנשמה לא פולשנית לטיפול בהתקפי אסתמה מסכני חיים (מתוך Respirology)

מאת ד”ר נגה ליפשיץ

מתוצאות מחקר שפורסם ב-9 באפריל 2010 ב-Respirology, עולה כי במטופלים שסבלו מהתקפי אסתמה חמורים לאחר הכניסה לשימוש של הנשמה-לא פולשנית נצפה שיעור נמוך יותר של הנשמה תוך-קנית.

לדברי החוקרים, בעבודות קודמות נמצא שהנשמה לא-פולשנית היא יעילה לטיפול במגוון רחב של מחלות נשימתיות. עם זאת, יעילותה של הנשמה לא-פולשנית אינה ברורה בהתקפי אסתמה חמורים. לפיכך, מטרת המחקר הייתה להעריך את היעילות של הנשמה לא-פולשנית בחולים עם התקף אסתמה חמור.

זהו מחקר רטרוספקטיבי שכלל 102 משתתפים שחוו התקף אסתמה חמור בשנים 1999-2008 ונזקקו לאשפוז. החוקרים השוו בין משתתפים שטופלו בשנים 1999-2003, טרם השימוש בהנשמה לא-פולשנית, עם משתתפים שטופלו בשנים 2004-2008, אז החל השימוש בשיטת הנשמה זו.

החוקרים מדווחים כי בתקופה המוקדמת (לפני תחילת השימוש בהנשמה לא-פולשנית) נכללו 50 אירועים מ-48 חולים, ובתקופה המאוחרת (לאחר כניסת ההנשמה הלא-פולשנית לשימוש) נכללו 57 אירועים מ-54 משתתפים. מתוצאות המחקר עולה כי 9 מהאירועים בתקופה המוקדמת טופלו בהנשמה תוך-קנית. יחס PaO2/FiO2 הממוצע במשתתפים אלו היה 241+161 וערך ה-PaCO2 הממוצע היה 79+40. בתקופה המאוחרת טופלו 17 מהאירועים בהנשמה לא-פולשנית. יחס PaO2/FiO2 הממוצע במשתתפים אלו היה 197+132 וערך ה-PaCO2 הממוצע היה 77+30 (p=0.95).

החוקרים מציינים כי שיעור ההנשמה התוך-קנית ירד בתקופה המאוחרת לאחר כניסת ההנשמה הלא-פולשנית לשימוש. 2 מקרים בלבד טופלו בהנשמה תוך-קנית בתקופה המאוחרת (3.5%), לעומת 9 מקרים (18%) בתקופה המוקדמת. החוקרים מוסיפים כי בהשוואה להנשמה תוך-קנית, הטיפול בהנשמה לא-פולשנית ניתן מוקדם יותר. הזמן הממוצע מההגעה לבית החולים ועד לתחילת ההנשמה התוך-קנית היה 171.7+217.9 דקות, לעומת 38.5+113.8 דקות במקרי ההנשמה הלא-פולשנית (p<0.05).

כמו כן, בתקופה המאוחרת נצפתה מגמה של ירידה במשך ההנשמה בגישה התוך-קנית או בגישה הלא-פולשנית, אם כי ללא מובהקות סטטיסטית, וכן נצפתה ירידה מובהקת במשך האשפוז בתקופה זו, בהשוואה לתקופה המוקדמת (12.6+4.2 ימים לעומת 8.4+2.8 ימים, p<0.01). החוקרים מציינים כי לא נצפו מקרי מוות בשל התקפי אסתמה בתקופה המאוחרת.

לאור תוצאות המחקר מסכמים החוקרים כי לאחר הכניסה של הנשמה לא-פולשנית לשימוש נצפתה ירידה בצורך בהנשמה תוך-קנית. לדבריהם, הזמינות של הנשמה לא-פולשנית מאפשרת התחלה מהירה יותר של ההנשמה ועשויה לצמצם את הצורך בהנשמה תוך-קנית.

Respirology, 2010

לידיעה ב-DocGuide

 

 

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

שינויי אקלים עולמיים והשפעתם על בריאות הפריון ועל היריון

שינויי אקלים עולמיים והשפעתם על בריאות הפריון ועל היריון

מקור: Journal of Mid-life Health
ד"ר נורה גורכד שפסו
ד"ר נורה גורכד שפסו
אין תגובות|12/10/2025

במאה ה־21 הוגדרו שינויי האקלים כאיום מהותי על בריאות הציבור, וזאת עם השלכות סביבתיות וחברתיות נרחבות. תחום הבריאות הרבייתית, אשר עד כה נחשב לנחקר פחות, מתברר כחשוף במיוחד

יעילות קורטיקוסטרואידים במתן פומי לצפצופים חריפים בגיל טרום בית ספר (The Lancet Respiratory Medicine)

יעילות קורטיקוסטרואידים במתן פומי לצפצופים חריפים בגיל טרום בית ספר (The Lancet Respiratory Medicine)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/11/2024

האזינו כעת למגזין הג’ורנאל קלאב המשולב מס’ 5: קורטיקוסטרואידים במתן פומי יעילים בטיפול בצפצופים חריפים הקשורים לְאסתמה (בדרך כלל נצפים בילדים בני 6 ומעלה), אך אין להם השפעה בטיפול בצפצופים חריפים הקשורים לברונכיוליטיס (בדרך כלל נצפים בילדים מתחת לגיל 12 חודשים). כך עולה מסקירה שיטתית וממטה אנליזה חדשה שפורסמה ב- The Lancet Respiratory Medicine.

מעקב עד גיל ההתבגרות לאחר חשיפה מוקדמת לבוטנים למניעת אלרגיה (New England Journal of Medicine Evidence)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|06/10/2024

מגזין הג’ורנאל קלאב המשולב מס’ 4, תחום פדיאטרי: צריכת בוטנים, החל מינקות ועד גיל 5 שנים, הובילה לסבילות מתמשכת לבוטנים עד גיל ההתבגרות בלא קשר לצריכת בוטנים לאחר מכן. דבר המוכיח שאפשר להגיע למניעה ולסבילות ארוכת טווח באלרגיה למזון. כך עולה מניסוי אקראי חדש שפורסם ב-New England Journal of Medicine Evidence.

אלרגיות למזון ואנפילקסיס הקשור למזון (JAMA, CME)

אלרגיות למזון ואנפילקסיס הקשור למזון (JAMA, CME)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|14/03/2024

אלרגיות למזון ואנפילקסיס הן אתגר בריאותי משמעותי, המשפיע על אנשים בכל הגילים. סקירה זו מתעמקת בפתופיזיולוגיה, באפידמיולוגיה, באלרגנים נפוצים, בהיסטוריה טבעית, בהתייצגות קלינית, באבחון, במניעה ובטיפול באלרגיות למזון בתיווך נוגדני IgE, עם דגש מיוחד על תסמונת אלפא-גל. הבנת המורכבות של מצבים אלה חיונית בעבור רופאים, מטופלים ובני משפחותיהם כדי להבטיח טיפול נכון ומניעה של תגובות אלרגיות חמורות.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן