במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Medicine מדווחים ד”ר שרי סיטי-הראל ושותפיה מהיחידה לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא על תוצאות מחקר רטרוספקטיבי שנערך במשך עשור ומצא כי הסרת תווית אלרגיה לבטא-לקטם בקרב מטופלים מבוגרים הייתה בטוחה ויעילה, כאשר ב־87.3% מהמקרים ניתן היה לשלול אלרגיה באופן מלא. במהלך תהליך האבחון לא נרשמו מקרים של צורך באשפוז או בטיפול באדרנלין.
מטרת המחקר הייתה לבחון את היעילות והבטיחות של הערכת אלרגיה לביתא-לקטאם בקשישים אשר נשאו תווית של אלרגיה לתכשירים אלו. מדגם המחקר כלל 166 קשישים (גיל ממוצע של 71 שנים, 72.9% נשים) שעברו הערכה בין 2009 ו-2019 בחשד לאלרגיה לביתא-לקטאם. כל המשתתפים עברו תהליך הערכה שכלל אנמנזה מפורטת, תבחיני עור ומבחן תגר פומי מבוקר, לפי הצורך. מטופלים בהם הוחלט על הסרת תיוג נוספו לקבוצת מטופלים תחת מעקב ארוך טווח לבחינת שימוש חוזר בתרופה ותגובות אפשריות.
מהנתונים עולה כי אלרגיה לביתא-לקטאם נשללה ב-145 מטופלים (87.3%); ב-9.6% תועדה תגובת רגישות-יתר מיידית, 2.4% אובחנו עם תגובת רגישות יותר חמורה מאוחרת ו-0.6% פיתחו פריחה שפירה.
לא תועדו מקרים שדרשו אשפוז או טיפול באפינפרין במהלך ההערכה הרפואית.
במעקב ארוך-טווח של 3-13 שנים אחר 106 חולים, 35.7% קיבלו טיפול חוזר בביתא-לקטאם אליו הוגדרו כאלרגיים בעבר ולא תועדו תגובות רגישות-יתר מיידיות או מאוחרות.
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים על חשיבות הגברת המודעות לבירור אלרגי בקשישים הנושאים תווית של אלרגיה לביתא-לקטאם. הם מאמינים כי הסרת תווית שגויה של אלרגיה לביתא-לקטאם צריכה להיכלל כחלק ממדדי איכות מערכתיים.
J Clin Med, June 2025




תגובות רוצה להצטרף לדיון?
יש להתחבר כדי להגיב.
התחבראין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!