אימונותרפיה מפחיתה חרדה ודיכאון בחולים הסובלים מאלרגיה (מתוך הכנס השנתי מטעם ACAAI)

בחולים עם אלרגיה לארס חרקים תועדו רמות נמוכות יותר של חרדה ודיכאון לאחר טיפול אימונותרפי כנגד הארס במידה והומלץ להם לשאת מזרק אפינפרין אוטומטי בלבד או שלא ניתן להם כל טיפול תרופתי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש.

מכאן עולה כי אימונותרפיה לארס חרקים עשויה לשנות את המנגנונים הביולוגיים של אלרגיות ובעלת השפעה פסיכולוגית רבה, בעיקר השפעה על דיכאון וחרדה. מרבית הרופאים אינם מודעים לזמינות אימונותרפיה לאלרגיה לארס.

ממאגר ראשוני של 437 חולים עם אלרגיה לארס דבוראים, 90 עברו ראיונות טלפוניים בנוגע לסוג הטיפול התרופתי והערכת מדד HAM-D (Hamilton Rating Scales for Depression) ו-HAM-A (Hamilton Rating Scale for Anxiety) לקביעת הבריאות הפסיכולוגית.

49% מהמשתתפים במחקר לא נטלו טיפול תרופתי לאלרגיה, 39% טופלו באפינפרין בלבד ו-12% קיבלו טיפול אימונותרפי. מבין 12% החולים שקיבלו טיפול אימונותרפי לארס, כמעט כולם נשאו מזרק אפינפרין.

המדד הממוצע של חומרת אלרגיה לפי MAS (Mueller Anaphylaxis Scale) היה גבוה יותר בקבוצת המטופלים באימונותרפיה, בהשוואה למטופלים באפינפרין (2.82 לעומת 2.86), אך ההבדל לא היה משמעותי, עדות לכך שחלק מהחולים שטופלו באפינפרין יכולים להתאים לאימונותרפיה.

מדד MAS הממוצע בקבוצת החולים שלא קיבלו טיפול עמד על 1.32, שהיה שונה משמעותית משתי קבוצות הטיפול (p<0.001). בקבוצת הטיפול האימוונתרפי, למרות שתועדו מדדי האלרגיה החמורים ביותר, נרשמו מדדי דיכאון וחרדה הנמוכים ביותר.

מאחר ומדובר במחקר פיילוט ונכללו מעט מאוד חולים, החוקרים התקשו להדגים הבדלים מובהקים סטטיסטית במדדי דיכאון וחרדה; עם זאת, ניתן לזהות מגמה כללית והחוקרים מניחים כי תוכח כנכונה גם במחקרים גדולים יותר.

מבין 20% המשתתפים במחקר שאובחנו עם דיכאון, מחצית היו בקבוצת הטיפול באפינפרין, כלומר, רבע מהחולים שטופלו באפינפרין אובחנו עם דיכאון. בנוסף, כל החולים שסבלו מחרדה בדרגה בינונית היו בקבוצת הטיפול באפינפרין; החולה היחיד עם חרדה חמורה נכלל בקבוצה שלא קיבלה טיפול.

מהמחקר עולה כי בהשוואה לטיפולים אחרים, טיפול אימונותרפי מלווה במדדי חרדה ודיכאון נמוכים יותר, בהשוואה לטיפולים אחרים, למרות דרגות חמורות מאוד של תגובה אנפילקטית.

מתוך הכנס השנתי מטעם ה- American College of Allergy, Asthma & Immunology

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

שינויי אקלים עולמיים והשפעתם על בריאות הפריון ועל היריון

שינויי אקלים עולמיים והשפעתם על בריאות הפריון ועל היריון

מקור: Journal of Mid-life Health
ד"ר נורה גורכד שפסו
ד"ר נורה גורכד שפסו
אין תגובות|12/10/2025

במאה ה־21 הוגדרו שינויי האקלים כאיום מהותי על בריאות הציבור, וזאת עם השלכות סביבתיות וחברתיות נרחבות. תחום הבריאות הרבייתית, אשר עד כה נחשב לנחקר פחות, מתברר כחשוף במיוחד

יעילות קורטיקוסטרואידים במתן פומי לצפצופים חריפים בגיל טרום בית ספר (The Lancet Respiratory Medicine)

יעילות קורטיקוסטרואידים במתן פומי לצפצופים חריפים בגיל טרום בית ספר (The Lancet Respiratory Medicine)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/11/2024

האזינו כעת למגזין הג’ורנאל קלאב המשולב מס’ 5: קורטיקוסטרואידים במתן פומי יעילים בטיפול בצפצופים חריפים הקשורים לְאסתמה (בדרך כלל נצפים בילדים בני 6 ומעלה), אך אין להם השפעה בטיפול בצפצופים חריפים הקשורים לברונכיוליטיס (בדרך כלל נצפים בילדים מתחת לגיל 12 חודשים). כך עולה מסקירה שיטתית וממטה אנליזה חדשה שפורסמה ב- The Lancet Respiratory Medicine.

מעקב עד גיל ההתבגרות לאחר חשיפה מוקדמת לבוטנים למניעת אלרגיה (New England Journal of Medicine Evidence)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|06/10/2024

מגזין הג’ורנאל קלאב המשולב מס’ 4, תחום פדיאטרי: צריכת בוטנים, החל מינקות ועד גיל 5 שנים, הובילה לסבילות מתמשכת לבוטנים עד גיל ההתבגרות בלא קשר לצריכת בוטנים לאחר מכן. דבר המוכיח שאפשר להגיע למניעה ולסבילות ארוכת טווח באלרגיה למזון. כך עולה מניסוי אקראי חדש שפורסם ב-New England Journal of Medicine Evidence.

אלרגיות למזון ואנפילקסיס הקשור למזון (JAMA, CME)

אלרגיות למזון ואנפילקסיס הקשור למזון (JAMA, CME)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|14/03/2024

אלרגיות למזון ואנפילקסיס הן אתגר בריאותי משמעותי, המשפיע על אנשים בכל הגילים. סקירה זו מתעמקת בפתופיזיולוגיה, באפידמיולוגיה, באלרגנים נפוצים, בהיסטוריה טבעית, בהתייצגות קלינית, באבחון, במניעה ובטיפול באלרגיות למזון בתיווך נוגדני IgE, עם דגש מיוחד על תסמונת אלפא-גל. הבנת המורכבות של מצבים אלה חיונית בעבור רופאים, מטופלים ובני משפחותיהם כדי להבטיח טיפול נכון ומניעה של תגובות אלרגיות חמורות.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן