מתוצאות חדש שפורסמו בכתב העת British Journal of Radiology עולה כי הערכה אוטומטית של vBMD (או Volumetric Bone Mineral Density) טרבקולרי על-בסיס בדיקת CT חזה הדגימה תוצאות הדירות בתרחישים טכניים שונים ולכן עשויה לסייע בסקירה לאוסטיאופורוזיס.
החוקרים בחנו באופן רטרוספקטיבי את הנתונים אודות 178 חולים ממרכז יחיד בגרמניה, אשר השלימו לפחות שתי בדיקות CT חזה או בטן בתוך חודש בין 2016 עד 2020. הם ניתחו 914 הערכות של vBMD באמצעות הערכה אוטומטית של צפיפות עצם טרבקולרית בשני אזורים בחזה: T5-7 (122 חולים, 367 תצפיות) ו-T8-10 (172 חולים, 547 תצפיות).
החוקרים בחנו את ההדירות של שישה תרחישים טכניים, שנעו בין שחזורים שונים של אותה סריקה לשינויים בסורקים ובשלבי ניגודיות. הם חישבו את ההדירות כשורש ריבועי של מדד השונות לכל תרחיש.
מהנתונים עולה הבדל משמעותי בין ששת התרחישים בשני האזורים (T5-7: 27.9; T8-10: 23.6, p<0.001 בשני המקרים).
ההבדל האבסולוטי ב-vBMD היה קטן יותר משמעותית באזור T5-7 לעומת T8-10 הן בשחזורים של אותה סריקה (p=0.005) והן בשינויים בסורקים ושלבי ניגוד (p=0.02), כך שאזור T5-7 הוגדר כהדיר יותר.
החוקרים מסכמים וכותבים כי עם הרחבת השימוש בבדיקות CT במינון נמוך כבדיקות סקר לסרטן ריאות, נפתח חלון הזדמנויות לסגירת פערים הנובעים מהערכה לא מספקת של בריאות העצם ובדיקות אלו עשויות לשמש ככלי סקר להערכת בריאות העצם.
Br J Radiology, July 29, 2026









תגובות רוצה להצטרף לדיון?
יש להתחבר כדי להגיב.
התחבראין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!