מדידת לחץ דם בעמידה עשויה לשפר אבחנת יתר לחץ דם (Sci Rep)

השלמת מדידת לחץ דם בעמידה משפרת זיהוי מטופלים עם אבחנה של יתר לחץ דם, בין אם מבוצעת לבד או בשילוב עם מדידת לחץ דם בישיבה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Scientific Reports.

השלמת מדידת לחץ דם בעמידה משפרת זיהוי מטופלים עם אבחנה של יתר לחץ דם, בין אם מבוצעת לבד או בשילוב עם מדידת לחץ דם בישיבה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Scientific Reports.

מדגם המחקר כלל 125 מבוגרים (גיל ממוצע של 49 שנים, 62% נשים), ללא היסטוריה של מחלות לב וכלי דם וללא היסטוריה של יתר לחץ דם. החוקרים אספו נתונים אודות ניטור לחץ דם אמבולטורי לאורך 24 שעות וכן שלוש מדידות לחץ דם בישיבה ולאחר מכן בעמידה. החוקרים בחנו את הדיוק האבחנתי הכולל של מדידת לחץ דם בישיבה ובעמידה באמצעות חישוב השטח מתחת לעקומת ה-ROC.

הגדרת יתר לחץ דם התבססה על קריטריוני ה-ACC/AHA משנת 2017 וה-European Society of Hypertension משנת 2023 על-בסיס ניטור אמבולטורי של לחץ הדם.

הרגישות והסגוליות של מדידת לחץ דם בעמידה נקבעה על-פי ערכי סף לפי מדד Youden Index, כאשר הרגישות והסגוליות של לחץ הדם נקבעה על-פי סף 130/80 מ”מ כספית ו-140/90 מ”מ כספית.

השטח מתחת לעקומת ה-ROC למדידת ללחץ דם סיסטולי בעמידה (היה גדול יותר משמעותית בהשוואה למדידת לחץ דם בישיבה (0.81 לעומת 0.70, בהתאמה) לאבחון יתר לחץ דם כאשר הוגדר כממוצע לחץ דם סיסטולי לאורך 24 שעות של 125 מ”מ כספית ומעלה  וגדול יותר משמעותית עם הערכת לחץ דם דיאסטולי בישיבה לעומת עמידה כאשר האבחנה נקבעה לפי ממוצע לחץ דם דיאסטולי לאורך 24 שעות של 75 מ”מ כספית ומעלה.

השטח מתחת לעקומת ה-ROC עם הוספת מדידת לחץ דם בעמידה למדידה בישיבה שיפר את הדיוק לזיהוי יתר לחץ דם לעומת מדידת לחץ דם סיסטולי בישיבה בלבד כאשר הגדרת יתר לחץ דם התבססה על ממוצע של 125/75 מ”מ כספית ומעלה בניטור לאורך 24 שעות או ממוצע לחץ דם בשעות היום של 130/80 מ”מ כספית ומעלה, או כאשר ההגדרה התבססה על ערך ממוצע של 130/80 מ”מ כספית ומעלה בניטור לאורך 24 שעות או 135/85 מ”מ כספית ומעלה בשעות היום.

הרגישות של מדידת לחץ דם סיסטולי בעמידה עמדה על 71%, בהשוואה לרגישות של 43% למדידת לחץ דם סיסטולי בישיבה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים על דיוק אבחנתי גבוה של מדידת לחץ דם בעמידה ומדגישים את יתרונות מדידת לחץ דם בעמידה במרפאה לזיהוי יתר לחץ דם במבוגרים.

Sci Rep, Sep 20, 2023

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן