האם למעכבי אצטיל-כולין-אסטרז לטיפול בדמנציה השפעה מגנה מפני מחלות לב? (Am J Cardiol)

טיפול בתרופות ממשפחת מעכבי אצטיל-כולין-אסטרז כנגד דמנציה עשוי להפחית את הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים, עם עדויות המצביעות בפרט על הפחתת אשפוזים עקב אי-ספיקת לב ורה-וסקולריזציה כלילית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Cardiology.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מעכבי אצטיל-כולין-אסטרז משמשים לטיפול בחולים עם דמנציה בדרגה קלה-עד-בינונית במטרה לשפר תפקוד קוגניטיבי, אך ברדיקרדיה, הפרעות הולכה ותת לחץ דם הן תופעות לוואי אפשריות לאור גירוי קולטן מוסקריני בפריפריה. במחקר הנוכחי ביקשו החוקרים לבחון תוצאים קליניים לבביים בחולים עם דמנציה תחת טיפול בתרופות ממשפחת מעכבי אצטיל-כולין-אסטרז.

המחקר הרטרוספקטיבי, תצפיתי, כלל שתי קבוצות: חולים עם דמנציה בשל תמונה טיפוסית או לא-טיפוסית של מחלת אלצהיימר, או ביקורות ללא פגיעה בתפקוד הקוגניטיבי.

התוצא העיקרי היה משלב של תמותה קרדיווסקולארית, אוטם לבבי חד לא-פטאלי, רה-וסקולריזציה כלילית, הופעת אירוע מוחי ו/או אירוע מוחי איסכמי חולף ואשפוז עקב אי-ספיקת לב לאורך מעקב ממוצע של 3.1 שנים.  תוצאי סיום משניים כללו את כל אחד מהמרכיבים הפרטניים של התוצא העיקרי, תמותה כוללת, תמותה שאינה עקב מחלות לב וכלי דם והיארעות השתלת קוצב לב.

כל קבוצה כללה 221 חולים עם דמיון בין הקבוצות בגיל, מין וגורמי סיכון קרדיווסקולאריים עיקריים.

סיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים תועדו ב-24 חולים עם דמנציה (2.1 מקרים ל-100 שנות-מטופל), בהשוואה ל-56 ביקורות (5.9 מקרים ל-100 שנות-מטופל) (p=0.036).  ההבדל הנ”ל נבע בעיקר מהבדלים בשיעורי רה-וסקולריזציה כלילית (3.2% לעומת 6.8%, בהתאמה) ואשפוזים עקב אי-ספיקת לב (4.5% לעומת 14.5%, בהתאמה).

כצפוי, תמותה שאינה עקב מחלות לב וכלי דם הייתה גבוהה יותר משמעותית בקבוצת המקרים, בהשוואה לביקורות (13.6% לעומת 2.7%, p=0.006).

לא תועדו הבדלים משמעותיים בין הקבוצות בתוצאים משניים אחרים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי בחולים עם דמנציה, טיפול במעכבי אצטיל-כולין-אסטרז עשוי להגן מפני סיבוכים קרדיווסקולאריים, בפרט הפחתת אשפוזים עקב אי-ספיקת לב ורה-וסקולריזציה כלילית.

Am J Cardiol, Jun 14, 2023

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן