עדיפות ל-Tirofiban על-פני אספירין בחולים עם אירוע מוחי ללא חסימת כלי דם גדול (מתוך כנס ה-International Stroke Conference)

מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס ה-International Stroke Conference עולה כי בחלק מהחולים ישנה עדיפות ל-Tirofiban בהשוואה לאספירין במינון-נמוך לאחר אירוע מוחי ללא חסימת כלי דם גדול או כלי דם תוך-גולגולתי בינוני.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים רבים עם אירוע מוחי של כלי דם קטנים סובלים ממוגבלות, אך כיום אין טיפול מוכח לחולים אלו, למעט טיפול אנטי-תרומבוטי מוקדם למניעת אירועים נוספים. Tirofiban הינו מעכב קולטן טסיות Glycoprotein IIb/IIIa בעל התחלת השפעה מהירה וזמן מחצית חיים קצר. אנטגוניסטים כנגד קולטן זה הוכחו כיעילים בחולים עם תסמונת כלילית חדה.

היעילות והבטיחות של Tirofiban בחולים לאחר אירוע מוחי נבחנו בשני מחקרים קודמים, אך מחקר SETIS הופסק מוקדם בשל העדר תועלת ומחקר SaTIS לא הדגים השפעה חיובית על תוצאות אירוע מוחי. החוקרים ביקשו לבחון את האפשרות כי Tirofiban יהיה יעיל בקבוצה נבחרת יותר של חולים.

מחקר RESUCE-BT2 הינו מחקר כפל-סמיות שכלל 1,177 מבוגרים (גיל חציוני של 68 שנים, 64% גברים) מרחבי סין עם אבחנה של אירוע מוחי איסכמי חד, ללא חסימת כלי דם גדול או בינוני על-פי בדיקות הדמיה ומדד NIHSS של 5 נקודות ומעלה.  כל החולים שנכללו במחקר התייצגו בתוך 24 שעות מהופעת תסמינים ולא התאימו לטיפול תרומבוליטי או אנדווסקולארי; התייצגו בתוך 24-96 שעות מהופעת התסמינים אך בתוך 24 שעות מהתקדמות אירוע מוחי; קיבלו טיפול תרומבוליטי תוך-ורידי ולאחריו חלה הידרדרות נוירולוגית מוקדמת או שלא חל שיפור נוירולוגי.

המשתתפים במחקר חולקו באקראי לקבלת טיפול ב- Tirofiban או טיפול באספירין. זרוע הטיפול ב- Tirofiban כללה מתן עירוי ראשוני של 0.4 מק”ג/ק”ג/דקה למשך 30 דקות ולאחר מכן עירוי רציף של 0.1 מק”ג/ק”ג/דקה למשך עד 48 שעות, בשילוב עם פלסבו פומי; בזרוע הטיפול באספירין ניתן פלסבו דרך הוריד וטיפול פומי באספירין במינון נמוך.

התוצא העיקרי של המחקר היה תוצא טוב, אשר הוגדר כמדד mRS (או Modified Rankin Scale) של 0-1 נקודות לאחר 90 ימים. כ-29.1% מהחולים בזרוע הטיפול ב- Tirofiban ו-22.2% מאלו בזרוע הטיפול באספירין השיגו תוצא זה (הבדל אבסולוטי של 6.9%; סיכון יחסי של 1.26, רווח בר-סמך 95% של 1.04-1.53).

תוצא משני היה תמותה לאחר 90 ימים; 3.81% מהחולים בזרוע הטיפול ב- Tirofiban ו-2.65% מאלו בזרוע הטיפול באספירין הלכו לעולמם במהלך תקופת המחקר (p=0.12). החוקרים מדווחים כי רק 0.99% מהחולים בזרוע הטיפול ב- Tirofiban ואף אחד מאלו בזרוע הטיפול באספירין אובחנו עם דימום תוך-גולגולתי תסמיני בתוך 48 שעות (p=0.03), אשר הוגדר כתוצא משני נוסף. שיעור אירועי דמם תוך-גולגולתי היו נמוכים, אך מעט גבוהים יותר עם Tirofiban.

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים על-מנת לאשר את תוצאות המחקר, בפרט מאחר ומחקר SETIS להערכת Tirofiban בחולים עם אירוע מוחי איסכמי הופסק בשלב מוקדם בשל העדר עדות לתועלת.

מתוך כנס ה-International Stroke Conference

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

כיווץ כלי דם (וזוספאזם) במהלך טיפול אנדו־ווסקולרי בשבץ איסכמי: גורמים קשורים, השפעה על תוצאים והשפעת נימודיפין תוך־עורקי

כיווץ כלי דם (וזוספאזם) במהלך טיפול אנדו־ווסקולרי בשבץ איסכמי: גורמים קשורים, השפעה על תוצאים והשפעת נימודיפין תוך־עורקי

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|18/09/2026

במהלך צנתור מוח (טיפול אנדו־ווסקולרי) לשליפת קריש דם בשבץ איסכמי חריף, לעיתים מתרחש כיווץ של כלי הדם (Vasospasm) כתוצאה מהמניפולציה המכנית של הצנתר והמכשור

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

התערבויות בעורק קרום המוח האמצעי (Middle Meningeal Artery) עבור כאבי ראש עמידים לטיפול: הצורך בניסוי אקראי מבוקר

התערבויות בעורק קרום המוח האמצעי (Middle Meningeal Artery) עבור כאבי ראש עמידים לטיפול: הצורך בניסוי אקראי מבוקר

מקור: Journal of NeuroInterventional Surgery
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|06/09/2026

המאמר דן בגישה טיפולית חדשנית ומבטיחה לכאבי ראש כרוניים ועמידים (כגון מיגרנות קשות או כאבי ראש מקבציים), המבוצעת באמצעות צנתור זעיר־פולשני של עורק קרום המוח האמצעי (MMA)

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן