שימוש בקוקאין עשוי להאיץ הזדקנות המוח (Front Psychiatry)

בקרב מטופלים עם הפרעת שימוש בקוקאין ניתן לזהות הבדלים במתילציה של דנ”א באזורים מסוימים בקורטקס הפרה-פרונטלי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Psychiatry.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מתילציה של דנ”א הינה מנגנון בקרה חשוב לביטוי גנים, כאשר השינויים המזוהים במתילציה של דנ”א עשויים לתרום לשינויים תפקודיים במוח האדם וכך ייתכן וקשורים עם היבטים התנהגותיים של התמכרות.

החוקרים אספו דגימות לאחר המוות מאזור Brodmann Area 9 במוחם של 21 חולים עם אבחנה של הפרעת שימוש בקוקאין ו-21 מבוגרים ללא הפרעה דומה. הם מיצו דנ”א מכל דגימה והשלימו מחקר להערכת כל האפיגנום. כמו כן, הם בחנו אזורי מתילציה שונים הקשורים עם הפרעת שימוש בקוקאין.

מהנתונים עולה כי לא היה קשר בין אף אחד מאתרי CpG (או Cytosine Phsophate Guaine) ובין הפרעת שימוש בקוקאין במחקרים של האפיגנום.

החוקרים זיהו 20 אזורי מתילציה שונים הקשורים עם הפרעת שימוש בקוקאין. דגימות מחולים עם הפרעת שימוש בקוקאין הדגימו יותר מתילציה ב-17 מהאזורים הללו ופחות מתילציה בשלושת האזורים האחרים.

מניתוח אפיגנטי עלה קשר בין הפרעת שימוש בקוקאין ובין גיל אפיגנטי, רמז לכך שההפרעה קשורה עם גיל אפיגנטי מבוגר יותר. עם זאת, הקשר הנ”ל לא היה מובהק סטטיסטית.

החוקרים כותבים כי ממצאים אלו עשויים להעיד על שינויים בתהליכי מחלה במוח, דוגמת דלקת או מוות תאי, על-רקע שימוש בקוקאין. מאחר והערכת גיל ביולוגי הינה עיקרון חדש יחסית בחקר ההתמכרות ומושפע מגורמים שונים, דרושים מחקרים נוספים להערכת התופעה, עם גדלי מדגם גדולים.

Front Psychiatry, Feb 2023

לידיעה ב-Healio

 

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

בטיחות הפסקת טיפול תרופתי נוגד טסיות מעל 12 חודשים לאחר אמבוליזציה באמצעות סלילים וסטנט: מחקר תצפיתי, רב־מרכזי ולא התערבותי

בטיחות הפסקת טיפול תרופתי נוגד טסיות מעל 12 חודשים לאחר אמבוליזציה באמצעות סלילים וסטנט: מחקר תצפיתי, רב־מרכזי ולא התערבותי

מקור: JNIS
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון

המחקר בחן סוגיה קלינית משמעותית בתחום צנתורי המוח: מתי והאם ניתן להפסיק בבטחה את הטיפול בנוגדי טסיות (כמו אספירין או פלאביקס) אצל מטופלים שעברו טיפול במפרצת מוחית באמצעות שילוב של סלילים וסטנט?

גורמי בסיס הקשורים ללחץ תוך־גולגולתי לאחר השתלת סטנט במטופלים עם יתר לחץ תוך־גולגולתי אדיופתי והיצרות של הסינוסים הוורידיים

גורמי בסיס הקשורים ללחץ תוך־גולגולתי לאחר השתלת סטנט במטופלים עם יתר לחץ תוך־גולגולתי אדיופתי והיצרות של הסינוסים הוורידיים

מקור: Headache: The Journal of Head and Face Pain
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|11/06/2026

המחקר בדק חולים עם יתר לחץ תוך־גולגולתי אדיופתי (IIH) – מצב שבו הלחץ סביב המוח עולה ללא סיבה ברורה, וגורם לכאבי ראש עזים וסיכון לאובדן ראייה

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן