משלב מחלת כליות כרונית, מחלה קרדיווסקולארית ואי-ספיקת לב מעלה משמעותית את הסיכון לתמותה מוקדמת בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Sci Rep)

מנתונים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports עולה כי בחולים עם סוכרת מסוג 1 ומשלב של מחלת כליות כרונית, מחלה קרדיווסקולארית ואי-ספיקת לב, עליה משמעותית בסיכון לתמותה בגיל צעיר.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים עם סוכרת מסוג 1 מצויים בסיכון מוגבר משמעותית לתמותה מוקדמת. כעת הם השלימו מחקר עוקבה ארצי במטרה לבחון את החשיבות של גורמי סיכון ומחלה קרדיווסקולארית, אי-ספיקת לב ומחלת כליות כרונית על שיעורי התמותה בחולים אלו.

מדגם המחקר כלל 36,303 חולים ממאגר Swedish National Diabetes Registry בין תחילת בשנת 2015 ועד סוף שנת 2017, אשר היו במעקב עד סוף שנת 2018.

לאורך מעקב ממוצע של 3.3 שנים ו-119,800 שנות-מטופל תועדו 1,127 מקרי תמותה, מקביל לשיעורי תמותה של 0.92% מקרי תמותה בשנה.

מניתוח סטטיסטי עלה סיכון מוגבר משמעותית לתמותה בקבוצות גיל מבוגרות יותר, בגברים ובאלו עם תת-משקל או מדד מסת גוף תקין, המוגלובין מסוכרר גבוה או לחץ דם מוגבר. היסטוריה של מחלה קרדיווסקולארית, אלבומינוריה ומחלת כליות כרונית בשלבי מתקדמים לוו בסיכון מוגבר לתמותה.

שיעורי התמותה הגבוהים ביותר תועדו בחולים עם התפקוד הכלייתי הנמוך ביותר (מחלת כליות כרונית בשלב 4 או 5), עם היסטוריה של מחלה קרדיווסקולארית, אך בפרט באלו עם אי-ספיקת לב ברקע.

כל שילוב של גורמי סיכון אלו לווה בסיכון מוגבר לתמותה, אך הסיכון לתמותה היה גבוה יותר מכפליים בחולים עם מחלת כליות כרונית בשלב 4, או גרוע יותר, ללא תלות בהיסטוריה של מחלה קרדיווסקולארית או אי-ספיקת לב.

ממצאי המחקר מדגישים את חשיבות גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם וסיבוכים קרדיווסקולאריים וכלייתיים של סוכרת ותומכים בשיפור הטיפול והתאמה פרטנית של הטיפול בחולים אלו עם סוכרת מסוג 1.

 

Sci Rep, Oct 26, 2022

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן