הערכה כמותית של זרימת הדם לשריר הלב באמצעות בדיקת PET לאבחנת מחלת עורקים כלילית (מתוך כנס ASNC)

ממחקר חדש שפורסם במהלך כנס ה-American Society of Nuclear Cardiology עולה כי בדיקה כמותית להערכת זרימת הדם לשריר הלב על-בסיס בדיקת PET זיהתה בשכיחות גבוהה יותר מחלה של מספר עורקים כליליים, שלא זוהו באמצעות בדיקת PET סטנדרטית.

החוקרים מסבירים כי בדיקה איכותית להערכת זילוח הדם לשריר הלב מספקת תת-הערכה של היקף המחלה, בהשוואה לאנגיוגרפיה, כאשר ב-45% מהמקרים בהם קיימת מחלה של מספר עורקים כליליים נקבע כי מדובר במחלה של כלי יחיד או שאין כל עדות למחלה כלילית. הבדיקה הכמותית החדשה מביאה לשיפור משמעותי בסיווג מחדש של החולים ובניבוי התוצאות.

המחקר הרטרוספקטיבי כלל 202 חולים שעברו בדיקת Rubidium-82 PET/CT במנוחה ובמאמץ עם Regadenoson, בין דצמבר 2010 ועד אוגוסט 2013.

כל החולים עברו אנגיוגרפיה כלילית להשוואה בתוך שישה חודשים מהסריקות, אך ללא ניתוח מעקפים קודם של העורקים הכליליים או השתלת תומכן. כמו כן, החוקרים לא כללו במחקר חולים עם היצרות חמורה של מסתם הוותין, מחלה דלקתית של שריר הלב או מושתלים.

בדיקות האנגיוגרפיה הצביעו על מחלה רב-כלית ב-54% מהמשתתפים במחקר. בהשוואה לאנגיוגרפיה, בדיקה איכותית להערכת זילוח הדם לשריר הלב על-בסיס בדיקת PET סיפקה תת-הערכה של היקף המחלה הכלילית ב-27% מהחולים והערכת יתר ב-21% מהחולים. באשר למחלה רב-כלית, ההדמיה הויזואלית של הזילוח לשריר הלב סיפקה תת-הערכה של המחלה ב-45% מהמקרים.

עם זאת, הערכה כמותית של זרימת הדם לשריר הלב עקבה בצמוד לחומרת המחלה באנגיוגרפיה, עם זרימה גדולה יותר משמעותית בעורק תקין לעומת מחלה חד-כלית, בהשוואה מחלה בעורק אחד לעומת שני עורקים ובהשוואת שני עורקים חולים לעומת מחלה בשלושה עורקים.

החוקרים בחנו גם סף של 1.6 מ”ל לדקה לגרם כתוצא חריג של זרימת הדם לשריר הלב בחולים במדגם עם בדיקות אנגיוגרפיה תקינות. כאשר עשו זאת, זרימת הדם סיווגה נכונה מחדש 81% מהחולים (34 מבין 42 חולים) בהם בדיקה איכותית הצביעה על מחלה חד-כלית, אך אנגיוגרפיה אישרה מחלה רב-כלית.  טכניקת המחקר סיווגה מחדש באופן שגוי 38% מהמשתתפים (18 מבין 37) כחריגים במקרים בהם גישות אחרות הדגימו מחלה חד-כלית או לא זיהו כל מחלה בעורקים הכליליים.

יכולת הניבוי השתפרה כאשר החוקרים הוסיפו את זרימת הדם לשריר הלב לבדיקות הדמיה להערכת הזילוח לשריר הלב במודל רב-משתנים לזיהוי מחלה רב-כלית.

מתוך כנס ASNC

לידיעה ב-MedPage Today

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן