הערכת היעילות והסבילות של Quetiapine בהשוואה ל-Haloperidol בטיפול באירוע ראשון של סכיזופרניה (Int Arch Med.)

מתוצאות מחקר חדש עולה כי ל- Quetiapineיעילות רבה יותר כנגד תסמינים חיוביים ושליליים, עם פחות תסמינים אקסטרה-פירמידאליים, בהשוואה ל-Haloperidol, כאשר ניתן כטיפול לאירוע ראשון של סכיזופרניה בחולים לא-מאושפזים.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סכיזופרניה הינה מחלה כרונית. Quetiapine הינה תרופה אנטי-פסיכוטית מדור שני, בעלת פרופיל תופעות לוואי חיובי, עם זאת, התועלת הקלינית שלה הוטלה בספק בהשוואה לטיפול בתרופות מדור ראשון, דוגמת Haloperidol במחקר הנוכחי ביקשו החוקרים להעריך את היעילות והסבילות של Quetiapine בהשוואה ל-Haloperidol לטיפול באירוע ראשון של סכיזופרניה.

מדגם המחקר כלל 156 מבוגרים עם אירוע ראשון של סכיזופרניה, שטופלו במרפאת חוץ וחולקו באקראי לטיפול ב- Quetiapine (200 מ”ג ליום, 78 חולים) או Haloperidol (5 מ”ג ליום, 78 חולים). מינוני תרופות המחקר הותאמו למינון יומי ממוצע של 705 מ”ג של Quetiapine ו-14 מ”ג של Haloperidol. החולים נבדקו בתחילת המחקר, לאחר שישה שבועות ולאחר 12 שבועות. 

תוצאי הסיום העיקריים כללו את המדדים החיוביים והשליליים של PANSS (Positive and Negative Syndrome Scale). תוצאים משניים כללו את מדד GAF (Global Assessment of Functioning) להערכת התפקוד הפסיכו-סוציאלי בכללותו ומדד SAS (Simpson-Angus Scale) לתסמינים אקסטרה-פירמידאליים.

מהתוצאות עולה כי לאחר 12 שבועות, בקבוצת המטופלים ב- Quetiapine תועדה ירידה גדולה יותר במדדי PANSS לתסמינים חיוביים (18.9 לעומת 15.3, p=0.013) ולתסמינים שליליים (15.5 לעומת 11.6, p=0.012), עם זאת, עם Haloperidol תועדה ירידה גדולה יותר במדד פסיכו-פתולוגיה (23.8 לעומת 27.7, P=0.012) לא תועדו הבדלים משמעותיים בין הקבוצות בסיכום מדד PANSS (58.3 לעומת 54.8, p=0.24) ומדד GAF (45.7 לעומת 46.2, p=0.79).

ניתוח הנתונים הדגים אינטראקציה קבוצתית משמעותית עם תסמינים חיוביים ושליליים לפי מדד PANSS, מדדי דיכאון/חרדה וסיכום מדד PANSS. מדדי SAS ותופעות לוואי של אקתיזיה, פרקינסוניזם ועייפות היו נפוצות יותר בקבוצת הטיפול ב-Haloperidol, בהשוואה ל- Quetiapine, בעוד שכאבי ראש היו נפוצים יותר בקרב מטופלים ב- Quetiapine (11.5% לעומת 35.9%, p<0.0001).

החוקרים מסכמים וכותבים כי ל- Quetiapine יעילות גדולה יותר להקלה על תסמינים חיוביים ושליליים בחולים עם אירוע ראשון של סכיזופרניה, לצד שכיחות נמוכה יותר של תסמינים אקסטרה-פירימידאליים, בהשוואה לטיפול ב-Haloperidol

Int Arch Med. 2013 Dec 5;6(1):47

לידיעה ב-PubMed

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

גורמי בסיס הקשורים ללחץ תוך־גולגולתי לאחר השתלת סטנט במטופלים עם יתר לחץ תוך־גולגולתי אדיופתי והיצרות של הסינוסים הוורידיים

גורמי בסיס הקשורים ללחץ תוך־גולגולתי לאחר השתלת סטנט במטופלים עם יתר לחץ תוך־גולגולתי אדיופתי והיצרות של הסינוסים הוורידיים

מקור: Headache: The Journal of Head and Face Pain
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|11/06/2026

המחקר בדק חולים עם יתר לחץ תוך־גולגולתי אדיופתי (IIH) – מצב שבו הלחץ סביב המוח עולה ללא סיבה ברורה, וגורם לכאבי ראש עזים וסיכון לאובדן ראייה

טנלטפלאז (Tenecteplase) לעומת אלטפלאז (Alteplase) עבור שבץ איסכמי חריף בחלון זמן של 4.5 עד 24 שעות: ניתוח של נתוני משתתפים בודדים

טנלטפלאז (Tenecteplase) לעומת אלטפלאז (Alteplase) עבור שבץ איסכמי חריף בחלון זמן של 4.5 עד 24 שעות: ניתוח של נתוני משתתפים בודדים

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|07/06/2026

מטרת המחקר הייתה להשוות ישירות בין שתי התרופות כשהן ניתנות בחלון זמן של 4.5 עד 24 שעות למטופלים עם חסימת כלי דם גדולים או עם רקמה מוחית בת־הצלה

השתלת תומכן (סטנט) דחופה בעורק התרדמה עבור נגעים עוקבים (Tandem Lesions) במטופלים שעברו הקצאה אקראית לטיפול אנדווסקולרי עם או ללא טיפול תרומבוליטי: תוצאות מניתוח מטה־אנליזה של נתוני משתתפים בודדים (IRIS)

השתלת תומכן (סטנט) דחופה בעורק התרדמה עבור נגעים עוקבים (Tandem Lesions) במטופלים שעברו הקצאה אקראית לטיפול אנדווסקולרי עם או ללא טיפול תרומבוליטי: תוצאות מניתוח מטה־אנליזה של נתוני משתתפים בודדים (IRIS)

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|02/06/2026

החוקרים ביצעו מטה־אנליזה רחבת היקף (IRIS) שאיחדה נתונים של מאות משתתפים מניסויים קליניים אקראיים

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן