ההשפעה של רמות וויטמין D בילדות על הסיכון לטרשת עורקים בגיל מבוגר (J Clin Endocrinol Metab)

בילדים עם רמות נמוכות של וויטמין D בדם במהלך הילדות קיים סיכון מוגבר להתפתחות טרשת עורקים תת-קלינית בבגרות, ללא תלות בגורמי סיכון מקובלים למחלות לב וכלי דם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש פברואר בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין רמות וויטמין D נמוכות בילדות ובין הסיכון לעובי מוגבר של שכבת CIMT (Carotid Artery Intima-Media Thickness) בבגרות.

הסקירה כללה 2,148 משתתפים ממחקר Cardiovascular Risk in Young Finns Study, שכלל משתתפים בגילאי 3-18 שנים בתחילת המחקר (בשנת 1980). המשתתפים נבדקו בשנית בגילאי 35-40 שנים (בשנת 2007). החוקרים בחנו את רמות 25-Hydroxyvitamin D בילדות מדגימות סרום מאוחסן בשנת 2010. התוצא העיקרי היה מדד CIMT בשנת 2007.

לאחר תקנון לגיל, מין וגורמי סיכון בילדות, החוקרים זיהו קשר הפוך בין ריכוז 25-Hydroxyvitamin D בילדות ובין עובי שכבת CIMT בבגרות בנשים, אך לא בגברים. בילדים עם רמות 25-Hydroxyvitamin D ברבעון התחתון (פחות מ-40 ננומול לליטר) תועד סיכוי מוגבר משמעותית לעובי CIMT בסיכון גבוה כמבוגרים. בניתוח נתונים שלקח בחשבון את הגיל, המין וגורמי סיכון בילדות (יחס סיכויים של 1.70) או גורמי סיכון בבגרות, כולל רמות וויטמין D בבגרות (יחס סיכויים של 1.80).

בניתוח לפי מגדר, הקשר הנ”ל נותר מובהק סטטיסטית הן בנשים והן בגברים. מניתוח נוסף של הנתונים עלה כי באלו עם רמות וויטמין D בחמישון התחתון בילדות (מתחת ל-37 ננומול לליטר) התוצאות היו דומות לאלו ברבעון הסף.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים על קשר בין רמות 25-Hydroxyvitamin D נמוכות בילדות ובין עובי מוגבר של שכבת CIMT.

J Clin Endocrinol Metab. Published online February 10, 2015

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

גאוט ורטינופתיה סוכרתית: סיכון מוגבר והתפקיד המגן של טיפול להורדת רמות חומצת השתן

גאוט ורטינופתיה סוכרתית: סיכון מוגבר והתפקיד המגן של טיפול להורדת רמות חומצת השתן

מקור: Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|27/09/2026

המחקר בדק שתי שאלות מרכזיות: האם בקרב חולי סוכרת מסוג 2, נוכחות של גאוט (Gout) קשורה לסיכון מוגבר להתפתחות רטינופתיה סוכרתית (DR) וסיבוכיה? והאם בחולי גאוט שכבר סובלים מרטינופתיה סוכרתית מתקדמת, טיפול להורדת חומצה אורית (ULT) עשוי להפחית את הסיכון לסיבוכים מסכני ראייה?

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן