מחקר ישראלי חדש מצא ש- Bezafibrate מאט תנגודת לאינסולין בקרב חולים קורונרים (מתוך Archives of Internal Medicine)

ממחקר ישראלי חדש, שפורסם במהדורת אפריל של Archives of Internal Medicine, עולה כי bezafibrate (דריבט של fibric acid) מפחית ביעילות התקדמות של תנגודת לאינסולין בקרב חולים עם מחלת לב קורונרית.

ד”ר אלכסנדר טננבאום, ממובילי המחקר, אמר כי המדידות, שנלקחו במהלך הטיפול בפלצבו הדגימו היסטוריה טבעית של עליה פרוגרסיבית של תנגודת לאינסולין בחולים עם מחלה קורונרית.

הטיפול, הוא הוסיף, המבוסס על אקטיבציה של nuclear peroxisome proliferator-activated receptors (bezafibrate במקרה שלנו) יכול להחליש משמעותית או לעצור תהליך לא רצוי זה.

ד”ר טננבאום מבית החולים תל השומר ועמיתיו, חקרו דגימות פלזמה קפואות, שנלקחו מיותר מ-2500 חולים עם מחלה קורונרית ושחולקו נרדומלית לקבלת פלצבו או bezafibrate לתקופה של שנתיים.

בתת קבוצה של 351 נבדקים עם סוכרת, HOMA-IRs (baseline homeostatic indices of insulin resistance) היו ב-88% גבוהים יותר בהשוואה למקבילים שלהם עם רמות גלוקוז נורמליות. בכללי, HOMA-IRs היו דומים בקבוצת הפלצבו ובקבוצת הטיפול האקטיבי בנקודת ההתחלה.

HOMA-IRs נמצאו בקורולציה משמעותית עם רמת הגלוקוז והטריגליצרידים בנקודת ההתחלה ובמעקב. כמו כן, הייתה עליה משמעותית של 34.4% ב- HOMA-IRs בקבוצת הפלצבו ועליה לא משמעותית של רק 6.6% בקבוצת bezafibrate.

למרות שהמכניזמים עדיין אינם ידועים, ד”ר טננבאום ציין שהממצאים הם בעלי חשיבות קלינית פוטנציאלית, בהינתן הזמינות המדויקת של הטיפולים המורידים תנגודת לאינסולין ישירות ולא ישירות.

הערת המערכת: ראשית ברכות לצוות הישראלי על הפרסום המכובד והחשוב. יש לציין שהקבוצה הזו בראשות פרופ’ טננבאום פרסמה כבר לפני כשנתיים מחקר דומה ב-Circulation , שהדגים כי שימוש בבבזפיברטים מפחית את הסיכון לסוכרת בחולי CAD קדם סוכרתיים.

Arch Intern Med 2006;166:737-741

למאמר ב- Circulation 

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אלקטרופורציה בלתי הפיכה בתדירות גבוהה לעומת כריתה טרנסורטרלית של הערמונית עבור היפרפלזיה שפירה של הערמונית (GIANT): ניסוי שלב 3, אקראי, כפול סמיות, במרכז יחיד, ללא נחיתות

אלקטרופורציה בלתי הפיכה בתדירות גבוהה לעומת כריתה טרנסורטרלית של הערמונית עבור היפרפלזיה שפירה של הערמונית (GIANT): ניסוי שלב 3, אקראי, כפול סמיות, במרכז יחיד, ללא נחיתות

מקור: ScienceDirect
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
אין תגובות|21/08/2026

מטרת המחקר הייתה להשוות את היעילות ואת הבטיחות של H-FIRE לעומת TURP בגברים עם BPH ועם הפרעות השתנה

תוצאות כריתת בלוטת התריס במבוגרים סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

תוצאות כריתת בלוטת התריס במבוגרים סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

מקור: JAMA
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|27/05/2026

שיעור הולך וגדל של מטופלים מבוגרים (גיל ≥65 שנים) עוברים כריתת בלוטת התריס, על רקע הזדקנות האוכלוסייה. לאור תוצאות לא חד־משמעיות בספרות, חשוב להבהיר אם לפרופיל הבטיחות של הניתוח יש מאפיינים שונים בגיל המבוגר, לצורך הערכת סיכונים מיטבית וייעוץ למטופלים

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן