קשר אפשרי בין שימוש ב-olanzapine לבין הופעת תסחיף ריאתי

כבר קיימות עדויות לקשר בין תרופות אנטי-פסיכוטיות לבין סיכון מוגבר להופעת פקקות בורידים. בדיווח זה מוצג לראשונה מקרה של חולה שפיתח תסחיף ריאתי אחרי התחלת הטיפול ב-olanzapine (שם מסחרי: Zyprexa).

במקרה המתואר הגיע אדם בן 28 לבית החולים בשל הפרעה פסיכוטית. הוחל במתן טיפול ב-olanzapine (במינון של 10 מ”ג ליום) והמנה הועלתה בהדרגה ל-30 מ”ג ליום. בנוסף טופל החולה במתן levomepromazine במינון 50 מ”ג ליום, oxazepam (שם מסחרי:Vaben) במינון 10 מ”ג ליום, ו-flunitrazepam (שם מסחרי: Psiconeurin) במינון 1 מ”ג ליום. כעבור 10 שבועות, החל החולה להתלונן על כאבים בזמן נשימה וחווה שתי אפיזודות של haemoptysis. בדיקה קלינית לא העלתה ממצאים נשמעים, לא נמצאו dyspnoea, tachypnoea, עליה בחום הגוף, ובנוסף נמצאו לחץ דם וקצב לב תקינים. באנליזה של בדיקות דם נמצאו ריכוזים גבוהים של C reactive protein (כ-113 מ”ג לליטר, התחום התקין נמוך מ-10 מ”ג לליטר), של פיברינוגן (כ-6 ג’ לליטר, התחום התקין 2-4 ג’ לליטר), ושל D-dimer (כ-0.89 מ”ג לליטר, התחום התקין נמוך מ-0.50 מ”ג לליטר). בבדיקה טומוגרפית ממוחשבת נמצא תסחיף ריאתי באונה השמאלית העליונה. הוחל במתן טיפול סטנדרטי נוגד קרישה, שהוביל להתאוששות של החולה. בנוסף, הופסק הטיפול ב-olanzapine והוחלף בטיפול ב-quetiapine (שם מסחרי: Seroquel).

דיווחים עכשויים מעידים על קשר בין clozapine (שמות מסחריים: Leponex, Lozapine) לבין היווצרות פקקות בורידים. אולם, עד כה לא דווח על סיבוכים שנגרמו כתוצאה מהיווצרות קרישים בחולים שטופלו ב-olanzapine. ההשפעות המרגיעות, כמו גם העליה במשקל הקשורה במתן טיפול אנטי-פסיכוטי, עשויה להוביל להיווצרות אורח חיים רגוע יותר, ולכן להופעת נטייה ליצירת פקקות בורידים. במקרה שתואר, סובל החולה ממשקל יתר (BMI 28.5), אך בעקבות התחלת הטיפול ב-olanzapine לא הופיע שינוי גדול במשקלו. פרט לכך, מצבו הבריאותי תקין ורמת פעילותו הפיזית רגילה. בבדיקות למחלות קרישה, שכוללות בדיקת נוגדני antiphospholipid (הם immunoglobulin lupus anticoagulants ונוגדני anticardiolipin), מוטציות ב-methylenetetrahydrofolate reductase C677T thermolabile variant, מוטציות ב-prothrombin G20210A , בדיקת תנגודת להפעלה של ה-protein C המופעל, בדיקות ה- protein S, protein C, antithrombin III, וה-homocysteine, לא נמצאו כל גורמי סיכון. דבר זה מותיר בעינה את התהייה הנוגעת להשפעה הסיבתית הישירה של מתן הטיפול התרופתי.

BMJ  2003;327:1384 

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|29/09/2026

המחקר הנוכחי נועד לבחון מהי האסטרטגיה הטיפולית היעילה ביותר עבור חולים אלו: האם להמשיך עם אספירין, לעבור לנוגד טסיות אחר (כמו קלופידוגרל), או להוסיף תרופה נוספת לטיפול משולב (DAPT)?

טיפול באדי מים לניהול סרטן הערמונית: תוצאות ראשוניות של מחקר VAPOR 2 לגבי יעילות ורעילות של טיפול אבלטיבי

טיפול באדי מים לניהול סרטן הערמונית: תוצאות ראשוניות של מחקר VAPOR 2 לגבי יעילות ורעילות של טיפול אבלטיבי

מקור: aua journals
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
אין תגובות|27/09/2026

מטרת המחקר הייתה להעריך את הבטיחות ואת היעילות של שימוש באדי מים לצורך אבלציה של רקמת ערמונית בקרב גברים עם סרטן ערמונית מקומי (PCa) בדרגת סיכון בינוני במעקב של 12 חודשים

גאוט ורטינופתיה סוכרתית: סיכון מוגבר והתפקיד המגן של טיפול להורדת רמות חומצת השתן

גאוט ורטינופתיה סוכרתית: סיכון מוגבר והתפקיד המגן של טיפול להורדת רמות חומצת השתן

מקור: Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|27/09/2026

המחקר בדק שתי שאלות מרכזיות: האם בקרב חולי סוכרת מסוג 2, נוכחות של גאוט (Gout) קשורה לסיכון מוגבר להתפתחות רטינופתיה סוכרתית (DR) וסיבוכיה? והאם בחולי גאוט שכבר סובלים מרטינופתיה סוכרתית מתקדמת, טיפול להורדת חומצה אורית (ULT) עשוי להפחית את הסיכון לסיבוכים מסכני ראייה?

השפעה תלוית־זמן של פרופילי התאמה (Mismatch) על תוצאים לאחר שליפת קריש מכנית (Thrombectomy) בשבץ איסכמי נרחב

השפעה תלוית־זמן של פרופילי התאמה (Mismatch) על תוצאים לאחר שליפת קריש מכנית (Thrombectomy) בשבץ איסכמי נרחב

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|25/09/2026

הטיפול בשבץ איסכמי עם ליבת שבץ גדולה (Large Ischemic Core) מעורר דיון רב בשנים האחרונות. המחקר בחן כיצד נוכחות של “אי התאמה” (Mismatch) – כלומר פער בין אזור המוח שכבר ניזוק באופן בלתי הפיך לבין אזור המוח שעדיין ניתן להצלה (Penumbra) – משפיעה על סיכויי ההחלמה של המטופל לאחר צנתור מוח, והאם חשיבות הפער הזה משתנה ככל שחולף הזמן מתחילת התסמינים

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן