צריכה רבה וממושכת של משקאות ממותקי סוכר או ממתיקים מלאכותיים מלווה בסיכון מוגבר לתמותה (Circulation)

במאמר שפורסם בכתב העת Circulation מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי צריכה של משקאות ממותקי סוכר מלווה בעליה תלוית-מינון בסיכון מוגבר לתמותה, בעיקר משנית למחלות לב וכלי דם. עוד זוהה בנשים קשר בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין סיכון מוגבר לתמותה עקב מחלות לב וכלי דם.

החוקרים בחנו את הקשר בין צריכת משקאות ממותקי סוכר ומשקאות עם ממתיקים מלאכותיים עם הסיכון לתמותה מכל-סיבה ותמותה מסיבה ספציפית. מדגם המחקר כלל 37,716 גברים ו-80,647 נשים ממחקרי Health Professionals Follow-up Study (בין 1986 עד 2014) ו-Nurses Health Study (בין 1980 עד 2014), בהתאמה, אשר לא סבלו ממחלות כרוניות בתחילת הדרך.

במהלך מעקב של למעלה מ-3.4 שנות-אדם תועדו 36,436 מקרי תמותה (7,896 מקרי תמותה קרדיווסקולארית ו-12,380 מקרי תמותה עקב ממאירות). לאחר תקנון לאורחות חיים ודפוסי תזונה, צריכת משקאות ממותקי סוכר לוותה בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה: בהשוואה לצריכת פחות ממשקה אחד בחודש, צריכה של 1-4 משקאות בחודש לוותה ביחס סיכון של 1.01 (רווח בר-סמך 95% של 0.98-1.04), צריכה של 2-6 משקאות בשבוע לוותה ביחס סיכון של 1.06 (רווח בר-סמך 95% של 1.03-1.09), צריכה של 1-2 משקאות ביום לוותה ביחס סיכון של 1.14 (רווח בר-סמך 95% של 1.09-1.19) וצריכת לפחות שתי משקאות ממותקי-סוכר ביום לוותה ביחס סיכון של 1.21 (רווח בר-סמך 95% של 1.13-1.28).

הקשר תועד עם תמותה עקב מחלות לב וכלי דם (יחס סיכון עם צריכת לפחות שתי משקאות ממותקי-סוכר ביום של 1.31, רווח בר-סמך 95% של 1.15-1.50) ועם תמותה עקב ממאירות (יחס סיכון של 1.16, רווח בר-סמך 95% של 1.04-1.29).

צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים נקשרה גם כן עם הסיכון לתמותה מכל-סיבה ותמותה עקב מחלות לב וכלי דם בקטגוריית הצריכה הגבוהה ביותר בלבד: תמותה מכל-סיבה: יחס סיכון של 1.04 (רווח בר-סמך 95% של 1.02-1.12) ; תמותה עקב מחלות לב וכלי דם: יחס סיכון של 1.13 (רווח בר-סמך 95% של 1.02-1.25).

בניתוח ספציפי למדגם, החוקרים זיהו קשר בין צריכת ממתיקים מלאכותיים ובין תמותה במדגם הנשים (Nurses Health Study), אך לא בקרב בגברים (Health Professionals Follow-up Study). לא זוהה קשר בין צריכת ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לתמותה עקב ממאירות בשני המדגמים.

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים, בעיקר בכדי לבחון את הקשר בין ממתיקים מלאכותיים ותמותה קרדיווסקולארית בנשים.

Circulation

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן