תוצאות מבטיחות לגרייה מוחית מגנטית עמוקה לטיפול בהפרעה טורדנית-כפייתית (Am J Psychiatry)

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Psychiatry עולה כי גרייה מוחית מגנטית עמוקה (Deep Transcranial Magnetic Stimulation) בתדירות-גבוהה עשויה להציע תקווה חדשה לחולים עם הפרעה טורדנית-כפייתית עמידה לטיפול.

מדגם המחקר כלל 99 חולים עם הפרעה טורדנית-כפייתית, אשר טופלו ב-11 מרכזים רפואיים. המשתתפים חולקו באקראי לטיפול בגרייה מוחית מגנטית עמוקה בתדירות גבוהה (20 Hz) או בגרייה מוחית מדומה עם טיפול יומי וחשיפה לגירוי המוביל לתסמינים הפרטניים, לאורך 6 שבועות. התגובה הקלינית נקבעה על-פי סולם YBOCS (Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale) ותוצא היעילות העיקרי היה השינוי במדד מתחילת המחקר ועד להערכה לאחר-טיפול. מדדים נוספים כללו את שיעורי התגובה (שהוגדרה כירידה של לפחות 30% במדד YBOCS) בהערכה לאחר-טיפול ולאחר חודש נוסף של מעקב.

החוקרים מדווחים כי 99% מהחולים בקבוצת הטיפול הפעיל ו-96% מאלו בקבוצת הביקורת השלימו את המחקר. הירידה במדד YBOCS בקרב חולים בקבוצת ההתערבות הייתה גדולה יותר משמעותית, בהשוואה לזו שתועדה בקבוצת הפלסבו (ירידה של 6.0 נקודות ו-3.3 נקודות, בהתאמה), עם שיעורי תגובה של 38.1% ו-11.1%, בהתאמה.

לאחר חודש אחד, שיעורי התגובה עמדו על 45.2% בקבוצת ההתערבות ועל 17.8% בקבוצת הביקורת. ההבדלים המשמעותיים בין הקבוצות נותרו לאורך תקופת המעקב.

החוקרים מסכמים וכותבים כי גרייה מוחית מגנטית עמוקה בתדירות-גבוהה עשויה להוביל לשיפור תסמיני הפרעה טורדנית-כפייתית ולשמש כטיפול בחולים שאינם מגיבים היטב להתערבויות תרופתיות או פסיכולוגיות.

Am J Psychiatry. Published online May 21, 2019

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

התערבויות בעורק קרום המוח האמצעי (Middle Meningeal Artery) עבור כאבי ראש עמידים לטיפול: הצורך בניסוי אקראי מבוקר

התערבויות בעורק קרום המוח האמצעי (Middle Meningeal Artery) עבור כאבי ראש עמידים לטיפול: הצורך בניסוי אקראי מבוקר

מקור: Journal of NeuroInterventional Surgery
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|06/09/2026

המאמר דן בגישה טיפולית חדשנית ומבטיחה לכאבי ראש כרוניים ועמידים (כגון מיגרנות קשות או כאבי ראש מקבציים), המבוצעת באמצעות צנתור זעיר־פולשני של עורק קרום המוח האמצעי (MMA)

מניעה שניונית לאחר שבץ מוחי איסכמי

מניעה שניונית לאחר שבץ מוחי איסכמי

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|01/09/2026

המאמר סוקר את העדכונים האחרונים ואת הגישות הטיפוליות המוכחות למניעת אירוע מוחי חוזר אצל מטופלים שכבר חוו שבץ איסכמי או אירוע מוחי חולף (TIA)

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן