היעילות והבטיחות של אימונותרפיה פומית לבוטנים (מתוך אתר מדסקייפ)

במאמר דעה שפורסם באתר Medscape דנים מומחים בנושא בטיחות ויעילות אימונותרפיה פומית במקרה של אלרגיה לבוטנים.

לאחר שבמשך שנים רבות למומחים למחלות אלרגיות לא היו אפשרויות רבות להציע לחולים שסבלו מאלרגיה לבוטנים, אימונותרפיה פומית נבחנה במחקרים רבים כאמצעי להתגבר על מקרים אלו.

מטה-אנליזה של מחקרים באיכות גבוהה העידה כי טיפול אימונותרפיה פומית הוביל לעליה בסיכון לאירועים חריגים, אנאפילקסיס, הפסקת טיפול עקב אירועים חריגים ושימוש באפינפרין, בהשוואה לפלסבו או הימנעות מבוטנים. אותה סקירה כללה מחקר אקראי ומבוקר אחד, אך הוא לא נכלל בחישוב להערכת הסיכון לאנאפילקסיס, מאחר ובאותו מחקר לא תועדו מקרים של אירוע חריג זה.

הממצאים הצביעו על יעילות טיפול אימונותרפיה פומית עם יחס סיכון של 12.42 להשגת התוצא העיקרי עם כפי שנקבע לפי מבחן תגר (Double-Blind, Placebo-Controlled Food Challenge, או DBPCFC), מדד הזהב הנוכחי למדידת יעילות אימונותרפיה פומית. החוקרים חישבו ירידה של 26% בסיכוי למעבר DBPCFC עם כל גרם חלבון נוסף ששימש במבחן. במילים אחרות, ככל שהמבחן היה פרובוקטיבי יותר , כך הסיכוי של הנבדק להגיב היה גבוה יותר, רמז לכך שהשפעת דה-סנסיטיזציה הייתה חלקית.

לרוב המזל, רק ארבעה מחקרים דיווחו על איכות החיים והשיפור שזוהה לא עלה על ההבדל המינימאלי בעל חשיבות קלינית.

בעקבות ממצאי המחקר קבעו החוקרים מספר מסקנות רלבנטיות. ראשית, למרות התועלת הקלינית (מעבר DBPCFC לאחר טיפול) היה סביר מאוד עם טיפול אימונותרפיה פומית, אל מול התועלת הנ”ל קיים סיכון מוגבר לתגובות אלרגיות, כולל אנאפילקסיס. שנית, אין נתונים המעידים על שיפור ברור באיכות החיים בעקבות טיפול זה. לסיום, החוקרים קבעו כי מבחן DBPCFC מהווה סמן לא טוב ודחו את השימוש במדד זה כתוצא היעילות העיקרי לצד קריאה להשלמת מחקרים להערכת חשיבות טיפולים לאלרגיה למזון ע”י הערכת דרגת ההשפעה של טיפולים חדשים על תוצאים המדווחים על-ידי החולים והפחתת הסיכון לחשיפה לא-מכוונת בתנאי עולם אמיתי.

החוקרים העלו שאלות חשובות, אשר דורשות השלמת מחקרים נוספים. ישנם פערים משמעותיים בהבנת פנוטיפים של אלרגיה למזון, הדרך הטובה ביותר לזהות חולים לטיפול ומשטרי הטיפול הטובים ביותר. עוד נדרש לפתח מדדים להערכת תוצאים הממוקדים במטופל.

עם זאת, בסופו של דבר אין טיפול אחד המתאים לכלל החולים ויש לשתף את החולים ואת המטפלים בדיון פתוח ושקוף אודות הסיכונים והיתרונות של הטיפול ולסייע למשפחות להחליט אם לטפל ואיזה טיפול הכי טוב עבורם.

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

שינויי אקלים עולמיים והשפעתם על בריאות הפריון ועל היריון

שינויי אקלים עולמיים והשפעתם על בריאות הפריון ועל היריון

מקור: Journal of Mid-life Health
ד"ר נורה גורכד שפסו
ד"ר נורה גורכד שפסו
אין תגובות|12/10/2025

במאה ה־21 הוגדרו שינויי האקלים כאיום מהותי על בריאות הציבור, וזאת עם השלכות סביבתיות וחברתיות נרחבות. תחום הבריאות הרבייתית, אשר עד כה נחשב לנחקר פחות, מתברר כחשוף במיוחד

יעילות קורטיקוסטרואידים במתן פומי לצפצופים חריפים בגיל טרום בית ספר (The Lancet Respiratory Medicine)

יעילות קורטיקוסטרואידים במתן פומי לצפצופים חריפים בגיל טרום בית ספר (The Lancet Respiratory Medicine)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/11/2024

האזינו כעת למגזין הג’ורנאל קלאב המשולב מס’ 5: קורטיקוסטרואידים במתן פומי יעילים בטיפול בצפצופים חריפים הקשורים לְאסתמה (בדרך כלל נצפים בילדים בני 6 ומעלה), אך אין להם השפעה בטיפול בצפצופים חריפים הקשורים לברונכיוליטיס (בדרך כלל נצפים בילדים מתחת לגיל 12 חודשים). כך עולה מסקירה שיטתית וממטה אנליזה חדשה שפורסמה ב- The Lancet Respiratory Medicine.

מעקב עד גיל ההתבגרות לאחר חשיפה מוקדמת לבוטנים למניעת אלרגיה (New England Journal of Medicine Evidence)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|06/10/2024

מגזין הג’ורנאל קלאב המשולב מס’ 4, תחום פדיאטרי: צריכת בוטנים, החל מינקות ועד גיל 5 שנים, הובילה לסבילות מתמשכת לבוטנים עד גיל ההתבגרות בלא קשר לצריכת בוטנים לאחר מכן. דבר המוכיח שאפשר להגיע למניעה ולסבילות ארוכת טווח באלרגיה למזון. כך עולה מניסוי אקראי חדש שפורסם ב-New England Journal of Medicine Evidence.

אלרגיות למזון ואנפילקסיס הקשור למזון (JAMA, CME)

אלרגיות למזון ואנפילקסיס הקשור למזון (JAMA, CME)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|14/03/2024

אלרגיות למזון ואנפילקסיס הן אתגר בריאותי משמעותי, המשפיע על אנשים בכל הגילים. סקירה זו מתעמקת בפתופיזיולוגיה, באפידמיולוגיה, באלרגנים נפוצים, בהיסטוריה טבעית, בהתייצגות קלינית, באבחון, במניעה ובטיפול באלרגיות למזון בתיווך נוגדני IgE, עם דגש מיוחד על תסמונת אלפא-גל. הבנת המורכבות של מצבים אלה חיונית בעבור רופאים, מטופלים ובני משפחותיהם כדי להבטיח טיפול נכון ומניעה של תגובות אלרגיות חמורות.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן