ההשפעה של תערובת מתכות כבדות על התפקוד הכלייתי בנשים צעירות ומבוגרות (Menopause)

במאמר שפורסם בכתב העת Menopause מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי לתערובת מתכות כבדות השפעות בולטות יותר על התפקוד הכלייתי בנשים לאחר-מנופאוזה, בהשוואה לנשים לפני-מנופאוזה.

מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין חשיפה למתכות כבדות (קדמיום, עופרת וכספית) והתערבות שלהן ובין התפקוד הכלייתי בנשים לפני-מנופאוזה ולאחר-מנופאוזה.

החוקרים התבססו על נתונים ממאגר Korean National Health and Nutrition Examination Survey לשנים 2009 עד 2017 להערכת הקשר בין חשיפה למתכת כבדה יחידה ותערובת מתכות כבדות ובין קצב סינון גלומרולארי ב-5,372 נשים.

הסיכון לקצב פינוי גלומרולארי ירוד, מחלות רקע וחשיפה למתכות כבדות היה גדול יותר בקרב נשים לאחר-מנופאוזה, בהשוואה לנשים לפני-מנופאוזה. בנשים לאחר-מנופאוזה זוהה קשר שלילי בין קצב סינון גלומרולארי ובין חשיפה לקדמיום (β = 2.97, רווח בר-סמך 95% של 5.10- עד 0.85-) וקשר חיובי עם חשיפה לכספית (β = 2.97, רווח בר-סמך 95% של 1.49-4.44).

עוד זוהה קשר הפוך בין חשיפה לעופרת  ובין קצב סינון גלומרולארי בנשים לפני-מנופאוזה (β = -4.75, רווח בר-סמך 95% של 6.04- עד 3.46-) ובנשים לאחר-מנופאוזה (β = -4.54, רווח בר-סמך 95% של 6.96- עד 2.13-).

הממצאים הצביעו על אינטראקציות בין עופרת וכספית, כמו גם בין חשיפה לקדמיום ועופרת, עם קצב פינוי גלומרולארי בנשים לפני-מנופאוזה (β = -2.04, רווח בר-סמך 95% של 2.98- עד 1.10-) ובנשים לאחר-מנופאוזה (β = -3.52, רווח בר-סמך 95% של 6.04- עד 1.01-), בהתאמה. זוהה קשר שלילי בין תערובת מתכות כבדות ובין קצב פינוי גלומרולארי בנשים לפני-מנופאוזה (β = -2.23, רווח בר-סמך 95% של 3.51- עד 0.96-) ובנשים לאחר-מנופאוזה (β = -3.86, רווח בר-סמך 95% של 6.89- עד 0.83-).

עופרת זוהתה ככימיקל העיקרי שנקשר עם קצב פינוי גלומרולארי ירוד.

החוקרים מסכמים וכותבים כי לאור ההשפעה האפשרית של חשיפה למתכות כבדות על התפקוד הכלייתי בנשים לאחר-מנופאוזה, התערבויות מוקדמות (דוגמת סינון מים, בדיקות סקר שנתיות למתכות כבדות) עשויות להפחית את היארעות מחלת כליות כרונית.

Menopause, March 2023

 

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

שיקום אינטנסיבי לאחר פגיעה תת־חריפה בחוט השדרה: יותר הוא לא תמיד טוב יותר

שיקום אינטנסיבי לאחר פגיעה תת־חריפה בחוט השדרה: יותר הוא לא תמיד טוב יותר

מקור: JAMA Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|24/08/2026

המאמר בוחן סוגיה מרכזית בעולם השיקום: האם הגברת עצימות הטיפול הפיזיותרפי והתעסוקתי בשלבים הראשונים שלאחר פגיעה בחוט השדרה (שלב סאב־אקוטי) מובילה לתוצאות תפקודיות טובות יותר?

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן