Rituximab מהווה טיפול מבטיח בילדים הסובלים מ-Thrombocytopaenic Purpura אימונית עיקשת (Eur J Pediatr)

דיווח מקרה עכשווי מאיטליה מעיד כי Rituximab מהווה טיפול מבטיח עבור ילדים הסובלים מ-PThrombocytopaenic Purpura אימונית (ITP) כרונית במערכת הנשימה.

הטיפול השכיח ב-ITP בילדים הוא סטרואידים ומתן תוך ורידי של אימונו-גלובולינים (IVIG).כריתת טחול אפשרית במקרים כרוניים המערבים דימום, אך היא מגבירה את הסיכון לזיהומים בילדים.

Rituximab הינו נוגדן מונו-קלונלי נגד לימפוציטים בוגרים מסוג B המבטאים CD20 ודווח על הצלחת הטיפול ב-ITP במבוגרים באמצעותו.  החוקרים מתארים את התועלת בשימוש ב-rituximab בקרב ילדים החולים ב-ITP כרונית העמידה לטיפולים המסורתיים וסובלים מדמם חמור.

ילדה בת 14 וילד בן 3 הסובלים מ-ITP טופלו בתחילה באמצעות IVIG במינון של 0.8g/kg. הילדה טופלה בנוסף במינון גבוה של methylprednisolone, כ-1g/day במהלך 3 ימים. בשני החולים הופיעה הישנות של המחלה בתוך 3 חודשים מתום הטיפול. 

מתן Dexamethasone לא הועיל במחלה החוזרת בילדה וגם לתופעות לוואי חמורות שכללו פני cushing. בחולה זו נדרש אישפוז כעבור 14 חודשים בשל 2 דימומים תוך-מוחיים. לאחר שנמצאה אצלה ספירת טסיות של 109*2 לליטר היא קיבלה שוב dexamethasone יחד עם עירויי טסיות. בנוסף, ניתן לה Rituximab במינון של 375 mg/m2 ליום במהלך 4 שבועות, ולא נצפו כל תופעות לוואי.

חרף יתרונות הטיפול באמצעות IVIG, הילד לא הגיב אליו בהישנות הרביעית של המחלה שכללה דימום של הפין. טיפול ב-Methylprednisolone נכשל גם הוא. לבסוף, ניתן לחולה rituximab במינון זהה לזה שניתן לילדה בשילוב עם prednisone במינון של 0.3mg/kg/day.

כעבור שני טיפולי rituximab צנחה בשני החולים ספירת תאי ה-CD19 מערך גבוה מ-109*534 לליטר לערך של 0. בנוסף, נצפתה ירידה ברמות הלימפוציטים מסוג CD20 מערך של 109*522 לליטר לערך של 0. ספירת הטסיות עלתה לערך גבוה מ-109*100 לליטר עד ליום ה-23 בילדה, ללא כל תופעות לוואי. בילד, עמדה רמת הטסיות כעבור 4 שבועות על ערך של 109*270 לליטר, ולמרות שהופיעו חום וצמרצורות כתופעות לוואי של הטיפול לא נדרשה הפסקתו.

בשני החולים נשמרה רמת טסיות תקינה ומצב רפואי תקין, ללא דיווחים אודות סיבוכים זיהומיים במהלך 6-12 חודשי המעקב.

החוקרים מציינים את חשיבות הצורך במחקרים קליניים מבוקרים בכדי להעריך את יעילות הטיפול, את המינון האופטימלי ואת ההתוויות הקשורות לטיפול באמצעות rituximab ובכדי לבדוק את תופעות הלוואי לטווח הארוך.

הם מסכמים כי rituximab עשוי להוות אפשרות טיפולית רבת-ערך בילדים חולי ITP המראה עמידות לטיפולים הסטנדרטיים ולאפשר דחייה או ביטול הצורך בכריתת הטחול.


Eur J Pediatr 2004 Mar 23

לידיעה ב-doc’s guide

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

נגע גרורתי בקשתית שמקורו בסרטן ריאה מסוג non-small cell

נגע גרורתי בקשתית שמקורו בסרטן ריאה מסוג non-small cell

מקור: pubmed
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|16/04/2026

גרורות לעין הן תופעה מוכרת, כאשר הענבייה (uvea) היא האתר השכיח ביותר למעורבות גרורתית. עם זאת, גרורות לקשתית (iris) הן נדירות יחסית, ובמיוחד כאשר מקורן הוא בסרטן ריאה מסוג Non-Small Cell Lung Cancer (NSCLC)

היעילות של טיפולים ביולוגיים שונים בטיפול בסינוסיטיס כרונית עם פוליפים נזליים: מטאנליזה רשתית

היעילות של טיפולים ביולוגיים שונים בטיפול בסינוסיטיס כרונית עם פוליפים נזליים: מטאנליזה רשתית

מקור: European Archives of Oto-Rhino-Laryngology
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|04/01/2026

בעבודה הנוכחית בוצעה מטה־אנליזה רשתית (NMA) תוך שימוש בראיות העדכניות ביותר, המשלבת נתונים מניסויים אקראיים מבוקרים (RCTs) ומ־cohort study

השפעות מין ומגדר על תחלואה באסתמה

השפעות מין ומגדר על תחלואה באסתמה

מקור: Journal of Clinical Medicine
ד"ר ליאור ברוך
ד"ר ליאור ברוך
אין תגובות|30/11/2025

הבדלי מין ומגדר ניכרים במאפיינים האפידמיולוגיים של אסתמה, במהלך הקליני ובאופי התגובה הדלקתית

יתר לחץ דם ריאתי מושרה מאמץ עשוי להיות נפוץ ב־SSc

יתר לחץ דם ריאתי מושרה מאמץ עשוי להיות נפוץ ב־SSc

מקור: Arthritis Research & Therapy
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|30/09/2025

בקרב מטופלים עם סקלרודרמה מערכתית (SSc) ואי־סבילות למאמץ, 44% הראו יתר לחץ דם ריאתי מושרה מאמץ (PH), כאשר רובם הציגו סימנים של אי־ספיקת לב עם מקטע פליטה שמור (HFpEF)

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן