שיפור הבקרה הגליקמית גורר שיפור בזכרון בחולי סוכרת (Diabetes Care)

על-פי דיווח שפורסם לאחרונה, בקרה גליקמית משופרת בחולים הסובלים מסוכרת מסוג 2 יכולה להוביל לשיפור בזכרון.

אחד החוקרים, ד”ר Ryan, מסביר כי ברבים מהחולים הסובלים מסוכרת מסוג 2 מופיעות עדויות לליקוי קוגנטיבי קל וכי שיפור הבקרה המטבולית והפחתת רמות הגלוקוז בפלסמה בצום יכולים להוביל לשיפור ביכולות הלמידה ובזכרון.

החוקרים בדקו האם שיפור הבקרה הגליקמית עשוי לגרור שיפור בתפקוד הקוגנטיבי בקרב 145 חולים מבוגרים הסובלים מסוכרת מסוג 2 והאם השיפורים מתווכים באמצעוות שינויים ברמות האינסולין בדם (עם מתן טיפול ב-glyburide) או בתנגודת לאינסולין (עם מתן טיפול ב-rosiglitazone).

שני הטיפולים נקשרו לירידות מובהקות סטטיסטית ברמות הגלוקוז בפלסמה בצום כעבור 24 שבועות. ירידות ברמות ה-C-peptide והאינסולין בצום נצפו רק בנבדקים שטופלו באמצעות rosiglitazone.

שיפור מובהק סטטיסטית בזכרון נצפה בשתי קבוצות הטיפול, ולא נמצאו הבדלים בין שתי הקבוצות. ירידות ברמות הגלוקוז בפלסמה בצום נקשרו לשיפורים בזיכרון ללא תלות בתרופה שבה השתמשו. אף אחד מהטיפולים לא נקשר לשינויים במדדי יכולות הלמידה או היעילות הקוגנטיבית.

תוצאות המחקר האקראי מדגימות כי ירידות ברמות הגלוקוז בפלסמה בצום, המושרות על-ידי הטיפול, מלוות בשיפורים קוגנטיביים, המופיעים בתוך 24 שבועות מעת תחילת הטיפול. החוקרים מציינים כי מידת ההשפעה שנצפתה היתה מתונה, ומחקר נוסף דרוש בכדי לקבוע את מידת הרלוונטיות הקלינית של הממצאים.

ד”ר Ryan מסביר כי הממצא המעניין הינו שהתוצאות התקבלו בחולים סוכרתיים המצויים תחת בקרה טובה יחסית וכי החוקרים אינם יודעים האם ההשפעות יהיו גדולות יותר בחולים המצויים תחת בקרה ירודה.

ד”ר Ryan מסכם כי משך ההשפעה איננו ידוע וכי בהתבסס על הממצאים לא נראה שתרופה אחת עדיפה על השניה, למרות שבמתן rosiglitazone נצפו פחות תופעות לוואי.

לידיעה במדסקייפ

Diabetes Care 2006;29:345-351.

<!–


–>

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אובאיטיס שאינה זיהומית קשורה לשכיחות מוגברת של תחלואה נלווית פסיכיאטרית: ניתוח נתונים מתוכנית המחקר “All of Us”

אובאיטיס שאינה זיהומית קשורה לשכיחות מוגברת של תחלואה נלווית פסיכיאטרית: ניתוח נתונים מתוכנית המחקר “All of Us”

מקור: Am J Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|17/09/2026

מחקרים קודמים תיארו שיעורי חרדה ודיכאון גבוהים בחולי NIU, אך הם היו מוגבלים בגודל המדגם, בפיזור הגאוגרפי ובגיוון הדמוגרפי, ולא בחנו קשת רחבה של אבחנות פסיכיאטריות בגישת מקרה־ביקורת

יעילות ובטיחות קיוּוִיוִיק Daridorexant (QUVIVIQ) לטיפול באינסומניה

יעילות ובטיחות קיוּוִיוִיק Daridorexant (QUVIVIQ) לטיפול באינסומניה

מקור: Lancet Neurology
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|25/08/2026

אינסומניה כרונית היא הפרעה שכיחה הפוגעת לא רק במשך ובאיכות השינה, אלא גם בתפקוד היומי, בערנות, בריכוז ובאיכות החיים. למרות זמינותם של טיפולים ותיקים, קיים צורך בפתרונות המסייעים לשפר את השינה בלי לפגוע בתפקוד ביום שלאחר מכן ובלי לגרום להתמכרות

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן