ניתוח לטיפול בקריש בוריד פורטאלי מסייע להפרעות גדילה בילדים

ממחקר חדש שהוצג בכנס השנתי של American Association for the Study of Liver Diseases עולה כי ילדים עם הפרעות גדילה בעקבות הפרעות בזרימת הדם לכבד, יוכלו לעלות במשקל לאחר טיפול כירורגי בקריש בוריד פורטלי.

החוקרים טוענים כי מדובר במחלה הניתנת לתיקון, ואין הגיון בהמתנה עד להופעת סיבוכים.

אעפ”י שקריש דם בוריד הפורטאלי מחוץ לכבד (Extra-Hepatic Portal Vein Thrombosis) נחשב לרוב כמצב שפיר, בילדים הוא יכול להוביל להפרעות קרישה ותפקוד קוגניטיבי.

מבין 58 ילדים שהיו מועמדים לניתוח, 50 עברו ניתוח מוצלח ליצירת מעקף מוריד מזנטרי לוריד פורטלי שמאלי (ניתוח אחד נכשל). נתוני הגדילה שהספיקו לניתוח הנתונים הושגו עבור 37 ילדים. לא נמצא הבדל משמעותי בין קבוצה זו ובין אלו עבורם לא היה מידע זמן אודות הגדילה.

תוך 6 חודשים מהניתוח, תפקודי הכבד, שנקבעו לפי זמן פרותרומבין ממוצע, השתפרו משמעותית, ממוצע של 16.3 שניות בתחילת המחקר, ל-14 שניות. השיפור נשמר לאחר 12 חודשי מעקב על 14.2 שניות.

Z Score, מדד סטטיסטי לסטיה מהממוצע, שיקף את מדדי המשקל והגובה.

מהתוצאות עולה מגמה לשיפור בגובה שנה אחת לאחר ניתוח, למרות שהשיפור לא היה משמעותי (0.51- בתחילת המחקר, 0.62- לאחר 6 חודשים, 0.13 לאחר שנה אחת).

מדדי המשקל השתפרו משמעותית תוך שנה מהניתוח (0.4- בתחילת המחקר, 0.06- לאחר חצי שנה, 0.23 לאחר שנה אחת).

נציג מהקהל בכנס הציע שהשיפור במשקל יכול היה לנבוע מכך שהילדים אכלו יותר משום שהרגישו טוב יותר, דבר שהחוקרים הסכימו שיכול היה להיות המקרה.

החוקרים גם הזהירו כי הממצאים מרמזים רק על שיפור בגדילה ולא על נירמול.

עם זאת, החוקרים העריכו כי הפרעה משמעותית בגדילה עשויה להיות בסופו של דבר אינידקציה לביצוע המעקף, בהעדר כל סיבה אחרת לעיכוב בגדילה.

לידיעה ב-DocGuide

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

גאוט ורטינופתיה סוכרתית: סיכון מוגבר והתפקיד המגן של טיפול להורדת רמות חומצת השתן

גאוט ורטינופתיה סוכרתית: סיכון מוגבר והתפקיד המגן של טיפול להורדת רמות חומצת השתן

מקור: Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|27/09/2026

המחקר בדק שתי שאלות מרכזיות: האם בקרב חולי סוכרת מסוג 2, נוכחות של גאוט (Gout) קשורה לסיכון מוגבר להתפתחות רטינופתיה סוכרתית (DR) וסיבוכיה? והאם בחולי גאוט שכבר סובלים מרטינופתיה סוכרתית מתקדמת, טיפול להורדת חומצה אורית (ULT) עשוי להפחית את הסיכון לסיבוכים מסכני ראייה?

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן