ירידה בשיעור הספורטאים שחוזרים מוקדם מדי לפעילות לאחר זעזוע מוח (Canadian Family Physician)

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

מחקר חדש שפורסם ב-Canadian Family Physician הראה כי שיעורי חזרה מוקדמת למשחק (RTP) בקרב ספורטאים בעקבות זעזוע מוח הקשור לספורט (SRC) ירדו משמעותית מאז 2011. עם זאת, שיעורי החזרה מוקדמת ללמוד (RTL) כמעט ולא השתנו.

במחקר השתתפו 241 סטודנטים שהיו להם 258 מקרים ברורים של זעזוע מוח הקשור לספורט. החוקרים הגדירו RTP ו-RTL מוקדמים כרישומים המתעדים הישנות או החמרה של תסמיני זעזוע מוח שליוו את ה-RTP או RTL של המטופל. בין 2011 ל-2016, ל-26.7% מהסטודנטים היו עדויות ל-RTP מוקדם, בעוד של-42.6% מהם היו עדויות ל-RTL מוקדם, מציינים המחברים.

בהשוואה לממצאים ממחקר קודם עם נתונים מ-2006 עד 2011, השכיחות של RTP מוקדם ירדה ב-38.6% (P = .0003). לעומת זאת, שיעור RTL מוקדם ירד רק ב-4.7%, ושינוי זה לא היה מובהק סטטיסטית. כמו כן, היה הבדל משמעותי בין גברים ונשים בשיעור מקרי זעזוע מוח הקשור לספורט עם הישנות של תסמינים. הישנות התרחשה ב-43.4% מהספורטאיות עם זעזוע מוח הקשור לספורט, לעומת 29.7% מהספורטאים (P = .023). לספורטאיות היו גם זמנים ארוכים יותר באופן משמעותי לפני שקיבלו אישור ל-RTP. הזמן הממוצע היה 74.5 ימים עבור נשים, בהשוואה לממוצע של 42.3 ימים עבור ספורטאים גברים (P < .001). שיעור RTL מוקדם היה גבוה יותר גם בקרב תלמידי בתי ספר על-יסודיים (48.8%), לעומת 28% בקרב תלמידי יסודי ו-42% בקרב תלמידי תיכון.

לפני ועידת קבוצת זעזוע המוח בספורט בשנת 2001, ניהול זעזוע המוח התבסס על סולמות דירוג ללא ראיות רפואיות לתמוך בהם. לאחר הועידה, הומלץ לנהל כל זעזוע מוח בנפרד, ובאשר ל-RTP, ההמלצות התבססו על רזולוציית סימפטומים. לעומת זאת, לא היה ידע בספרות בנוגע לאופן שבו ספורטאים שסובלים מזעזוע מוח יבצעו RTL. מצב זה השתנה בסביבות 2011, כאשר מומחים החלו לפרסם נתונים על איך עדיף להתאים לסטודנטים ספורטאים עם מוגבלות זמנית חזרה ללימודים. יש לציין כי מגבלה של המחקר הייתה שקשה להעריך אם כל החולים עקבו אחר הייעוץ הרפואי בעקביות.

לכתבה ב-Medscape

למאמר ב-CFPMFC

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

טיפול בחסימת ענף המדיאלי והרס ענף העצב בגלי רדיו בכאבי גב תחתון (NEJM) – ד”ר אבי פנסקי, עורך מדור אורתופדיה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|29/01/2024

בלוק מקומי או הרס בגלי רדיו של הענף המדיאלי של העצב התחושתי (Medial branch blocks MBB), הוא טיפול מקובל לכאבי גב תחתון אשר מקורם במפרקי הפסט שבין החוליות. ד”ר אבי פנסקי, עורך אורתופדיה מביא מחקר העוסק בהליך מתוך ה-New England Journal of Medicine ומוסיף מנסיונו בטיפול בקליניקה ובשטח, והפעם במטופלת שפונתה מעוטף עזה.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן