השתלת צואה עשויה להביא לתוצאות טובות בחולים עם מחלת מעי דלקתית (J Crohns Colitis)

השתלת צואה, או FMT (Fecal Microbiota Transplantation) עשויה להועיל לחלק מהחולים עם מחלת מעי דלקתית, בעיקר אלו עם קוליטיס כיבית, כך עולה מתוצאות סקירה שיטתית, שפורסמו בכתב העת Journal of Crohn’s and Colitis.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי השתלת צואה הינה טיפול יעיל מאוד במקרים של זיהום CDI (Clostridium difficile Infection) ועשויה להועיל למצבים אחרים בהם קיים חוסר-איזון בהרכב החיידקים במערכת העיכול, כמו מחלת מעי דלקתית.

החוקרים בחנו נתונים מ-24 מחקרי עוקבה ומצאו כי ב-33% מהחולים עם קוליטיס כיבית תועדה הפוגה קלינית וב-52% תועדה תגובה קלינית לטיפול, עם סיכון מתון להטרוגניות בין המחקרים.

מטה-אנליזה של ארבעה מחקרים אקראיים ומבוקרים העידה כי השתלת צואה הובילה לעליה משמעותית של פי 2.89 בסיכויים להפוגה קלינית. עוד תועדה עליה משמעותית של פי 2.48 בסיכויים לתגובה קלינית בחולים עם קוליטיס כיבית.

על-בסיס 11 מחקרים, ב-52% מהחולים עם מחלת קרוהן תועדה הפוגה קלינית וב-63% תועדה תגובה קלינית לטיפול, עם סיכון מתון להטרוגניות.

ארבעה מחקרים בלבד בחנו השתלת צואה בחולים עם דלקת של הפאוץ’: לא תועדו מקרים של הפוגה קלינית, בשניים מבין שמונה חולים תועדה תגובה קלינית ובחמישה מבין שבעה חולים תועד שיפור גלובאלי בתסמינים. במחקר יחיד שהתיר עירויים מרובים של FMT, בארבעה מבין חמישה חולים תועדה הפוגה קלינית. באשר לתוצאות האנדוסקופיות, החוקרים מדווחים על תוצאות מעורבות להשתלת צואה.

מחקרים מעטים דיווחו על אירועים חריגים מג’וריים או אירועים חריגים חמורים שנקשרו קלינית לטיפול השתלת צואה.

J Crohns Colitis 2017

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

היסטוריה של מחלות אוטואימוניות והסיכון להיארעות סוכרת מסוג 1 במתבגרים

היסטוריה של מחלות אוטואימוניות והסיכון להיארעות סוכרת מסוג 1 במתבגרים

מקור: Diabetes Care
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|18/11/2025

במאמר מדווחים פרופ’ גלעד טוויג ושותפיו מהמרכז הרפואי בשיבא על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי תחלואה אוטואימונית מאוחרת בגיל ההתבגרות מלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 1 בבגרות בשני המינים, בפרט באלו עם מחלה אוטואימונית של בלוטת התריס ומחלת צליאק

מעכב JAK מול אנטגוניסט TNF; איזה בטוח יותר עבור מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון?

מעכב JAK מול אנטגוניסט TNF; איזה בטוח יותר עבור מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון?

מקור: JAMA Network Open
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|16/09/2025

מטא־אנליזה הראתה כי אין הבדל מובהק בין שימוש במעכבי JAK לבין שימוש באנטגוניסטים של TNF מבחינת הסיכון לזיהומים חמורים או לממאירויות בקרב מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון (IMIDs)

דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|01/07/2024

דימום ממערכת העיכול התחתונה, המוגדר כהמטוֹכזיה, מהווה חמישית מכלל המקרים של דימום במערכת העיכול בקרב חולים הזקוקים לאשפוז בבית חולים. מאמר סקירה זה הוא סיכום של ההנחיות הקליניות של JAMA שפורסמו באפריל 2024.
מתוך הגליון הראשון של מגזין הג’ורנאל קלאב המשולב.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן