מערכת ניקוד חדשה עשויה לסייע בכימות חבלה לעצמות פנים (JAMA Facial Plast Surg)

מדד חדש להערכת חבלה לעצמות פנים עשוי לסייע קלינית בתקשורת בין צוותים רפואיים בכל הנוגע לנתוני אופי וחומרת שברים נרחבים בפנים, כך עולה מנתונים חדשים, שפורסמו בכתב העת JAMA Facial Plastic Surgery.

החוקרים יצרו מודל כמותי להערכת שברים, שעמד בקורלציה עם מדדים מציאותיים של חבלה לפנים, בפרט עומק חדירת האובייקט לפנים.

תוספת מדד זה לרשומה הרפואית של חולים לאחר שבר פנים צפויה לסייע בכימות חומרת פציעה באופן בעל חשיבות קלינית. בעבר, שברים בעצמות הפנים תועדו באופן איכותי, על-בסיס דפוס השברים.

להכנת המדד החוקרים בחנו כוחות בעוצמה שונה אל מול ראשי גופות (מתורמים בגילאי 41-87 שנים). באמצעות בדיקות הדמיה של הראש, הם פיתחו את מדד BFTS (Bony Facial Trauma Score) על-בסיס שברים בעלי חשיבות קלינית בלבד.

החוקרים דירגו את השברים על-פי מדד BFTS ושלוש מערכות ניקוד אחרות (Facial Fracture Severity Scale, מדד Craniofacial Disruption Score ומדד ZS Score). ניתוח סטטיסטי שימש לקביעת הקורלציה בין עומק חדירת המסה לראש וחומרת הטראומה, שדורגה על-פי ארבע מערכות הניקוד.

מדדי BFTS עמדו בקורלציה משמעותית עם עומק החדירה של המסה לפנים, לאחר תקנון לגיל והגדרה (יחס סיכויים של 4.1). מדדי BFTS לא עמדו בקורלציה עם מספר השיניים או גיל הנבדקים.

החוקרים זיהו מהימנות גבוהה יותר בין מדרגים עם מדד BFTS, בדומה לשלוש מערכות הניקוד האחרות. ניתוח סטטיסטי הדגים קורלציה בין מדדי BFTS ובין מדדים אחרים להערכת חבלה.

המדד החדש עשוי לסייע ביצירת שפה משותפת בכל הנוגע לחומרת פציעות פנים. עם זאת, דרושים מחקרים נוספים להערכת הקורלציה בין מדד זה ובין מדדים אחרים להערכת חבלה.

JAMA Facial Plast Surg 2016

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|14/10/2026

המאמר סוקר את העדויות העדכניות ביותר בנוגע ליעדי לחץ דם סיסטולי, תוך התמקדות בשאלה האם יעד אינטנסיבי (פחות מ־120 מ”מ כספית) עדיף על היעד הסטנדרטי (פחות מ־140) עבור אוכלוסיות רחבות, כולל חולי סוכרת וקשישים?

טונומטריה ביתית בגלאוקומה: נקודות המבט של רופאים ושל מטופלים לגבי התוויות, יתרונות וחסמים ליישום נרחב יותר

טונומטריה ביתית בגלאוקומה: נקודות המבט של רופאים ושל מטופלים לגבי התוויות, יתרונות וחסמים ליישום נרחב יותר

מקור: J Glaucoma
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|11/10/2026

המחקר בחן את עמדותיהם ואת ניסיונם של רופאי עיניים ושל מטופלי גלאוקומה בנוגע לטונומטריה ביתית (Home Tonometry – HT) עם מדידה עצמית של הלחץ התוך־עיני (IOP) מחוץ למרפאה

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן