ההשפעה המגנה של צריכת אשלגן בתזונה בחולי סוכרת (Clin J Am Soc Nephro)

ככל שהפרשת אשלגן גבוהה יותר בשתן כך הסיכון בחולים עם סוכרת מסוג 2 לפגיעה בתפקוד הכלייתי וסיבוכים קרדיווסקולאריים הוא נמוך יותר, כך עולה מנתונים חדשים, שפורסמו במהלך חודש נובמבר בכתב העת Clinical Journal of the American Society of Nephrology.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין הפרשת אשלגן ונתרן בשתן ובין היארעות אי-ספיקת כליות ומחלות לב וכלי דם בחולים עם סוכרת מסוג 2.

מדגם בהמחקר כלל 623 חולים יפנים עם סוכרת מסוג 2, עם קצב פינוי גלומרולארי משוער של 60 mL/min/1.73m2 של 60 ומעלה, שנכללו במחקר התצפיתי שנערך בין 1996-2003 והיו במעקב עד 2013.  בתחילת ה מחקר, איסוף שתן במהלך 24 שעות שימש להערכת הפרשת אשלגן ונתרן בשתן. תוצא הסיום העיקרי של המחקר כלל אירועים כליייתיים וקרדיווסקולאריים (טיפול כלייתי חליפי, אוטם שריר הלב, אנגינה פקטוריס, אירוע מוחי ומחלת כלי דם היקפית). תוצאי סיום משניים כלייתיים כללו את היארעות ירידה של 50% בקצב הפינוי הגלומרולארי המשוער, התקדמות למחלת כליות כרונית בשלב 4 (קצב פיוני גלומרולארי נמוך מ-30 mK/min/1.73m2) ואת ההידרדרות השנתית בקצב הפינוי הגלומרולארי.

במהלך חציון מעקב של 11 שנים תועדו 134 אירועים של התוצא העיקרי. הנתונים הצביעו על קשר בין הפרשת אשלגן גבוהה יותר בשתן ובין סיכון מופחת לתוצא הסיום העיקרי, בעוד שהפרשת נתרן לא נקשרה בקשר דומה. יחסי הסיכון המתוקנים לתוצא הסיום העיקרי בניתוח Cox הצביעו על 0.56 ברבעון השלישי של הפרשת אשלגן בשתןו-0.33 ברבעון הרביעי בהשוואה לבעון התחתון. קשר דומה תועד עבור תוצאי הסיום המשניים. קצב הירידה השנתית בקצב הפינוי הגלומרולארי ברבעון הרביעי של הפרשת אשלגן בשתן היה איטי משמעותית בהשוואה לשני הרבעונים המובילים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי הפרשת אשלגן מוגברת בשתן מלווה בהידרדרות איטית יותר של התפקוד הכלייתי והיארעות נמוכה יותר של סיבוכים קרדיווסקולאריים בחולים עם סוכרת מסוג 2, עם תפקוד כלייתי תקין. הם קוראים להשלים מחקרים התערבותיים להערכת ההשפעה של תוספת אשלגן בתזונה.

Clin J Am Soc Nephrol. Published online November 6, 2015

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

השפעת אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) על תוצאים כלייתיים: מטא־אנליזה ברמת המטופל

השפעת אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) על תוצאים כלייתיים: מטא־אנליזה ברמת המטופל

מקור: Lancet Diabetes and Endocrinology
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|28/12/2025

החוקרים מדווחים כי אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) הפחית באופן מובהק את הסיכון לפגיעה כלייתית אקוטית, להחמרת CKD ולאי־ספיקת כליות סופנית – ללא תלות ברקע הסוכרתי, נוכחות אי־ספיקת לב, דרגת האלבומינוריה או בשיעור הירידה הראשונית ב־eGFR

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן