מה בין חסר וויטמין D ובין כאבי גב בנשים לאחר מנופאוזה? (BMC Musculoskelet Disord)

בכתב העת BMC Musculoskeletal Disorders מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין רמות נמוכות של וויטמין D בדם ובין כאבי גב, חומרת כאב גב והקושי בביצוע פעילויות יומיומיות.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כאבי גב הם נפוצים מאוד ומובילים למגבלה בפעילות וצורך בניתוח במקרים רבים. כאבי גב נפוצים יותר בנשים בהשוואה לגברים, בעיקר נשים לאחר מנופאוזה. השכיחות הגבוהה של חסר ויטמין D שתועדה בנשים לאחר מנופאוזה, והקשר בין רמות נמוכות של וויטמין D ובין צפיפות נמוכה של העצם, סרקופניה, שברי חוליות ודלקת, עשוי להשפיע על הופעת כאבי גב.

במסגרת המחקר הנוכחי בחנו החוקרים את הקשר בין כאבי גב ורמות וויטמין D, וכן העריכו את ההבדל במספר הימים בהם הנשים היו מרותקות למיטה, מספר הימים שנעדרו ממקום העבודה והמגבלה בביצוע פעילויות יומיומיות. הם ערכו השוואה בין נשים ללא חסר וויטמין D ואלו עם חסר של הוויטמין.

החוקרים סקרו את הנתונים הבסיסיים ממחקר התערבותי בשלב III בנשים לאחר מנופאוזה עם מסת עצם נמוכה. המחקר כלל נתונים דמוגרפיים, הערכה של ריכוז 25OHD, שאלונים להערכת כאבי גב וצילומי רנטגן להערכת שברי חוליות.

מדגם המחקר כלל 9,354 נשים, אך רק 9,305 עברו את כל הבדיקות. חציון גיל המשתתפות עמד על 67 שנים והגיל בעת מנופאוזה היה 49 שנים. רמות נמוכות של וויטמין D תועדו ב-22.5% מהנשים, 15.3% אובחנו עם שברי חוליות, 67.5% סבלו מכאבי גב ו-14.8% סבלו ממגבלות בביצוע פעילויות יומיומיות במהלך ששת החודשים האחרונים.

במשתתפות עם רמות נמוכות של וויטמין D, בהשוואה לאלו ללא חסר וויטמין D, תועדה שכיחות גבוהה יותר של כאבי גב (69.5% לעומת 66.9%, p=0.022), שכיחות גבוהה יותר של כאבי גב חמורים (8.5% לעומת 6.8%, p=0.004), מגבלה רבה יותר בביצוע פעילויות יומיומיות (17.2% לעומת 14%, p=0.001) ושכיחת גבוהה יותר של שברים (17.4% לעומת 14.6%, p=0.002); כמו כן, בנשים אלו תועדה מגבלה חמורה יותר בביצוע פעילויות יומיומיות.

לסיכום, מהנתונים עולה כי בנשים לאחר מנופאוזה קיים קשר בין רמות נמוכות של וויטמין D ובין כאבי גב ופגיעה בתפקוד היומיומי.

BMC Musculoskelet Disord. 2013;14(184)

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

הסיבוכים בניתוח האטת צמיחה של חוליות לעומת הסיבוכים בקיבוע חוליות אחורי בניתוח סקוליוזיס בילדים (J Pediatr Orthop)

הסיבוכים בניתוח האטת צמיחה של חוליות לעומת הסיבוכים בקיבוע חוליות אחורי בניתוח סקוליוזיס בילדים (J Pediatr Orthop)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|19/06/2024

ד”ר אבי פנסקי, עורך מדור אורתופדיה, סוקר מחקר חדש שפורסם ב- J Pediatr Orthop ומתמקד בהשוואה בין הסיבוכים הכרוכים ב- AVBT לעומת אלו הכרוכים ב- PSF, ומוסיף הערות והמלצות מנסיונו בקליניקה.

היצרות תעלת השדרה המותנית, אבחנה וטיפול (Am Fam Physician) | ד”ר פנסקי, עורך מדור אורתופדיה

היצרות תעלת השדרה המותנית, אבחנה וטיפול (Am Fam Physician) | ד”ר פנסקי, עורך מדור אורתופדיה

מערכת האתר
מערכת האתר
2 תגובות|09/06/2024

קרוב ל 90% מהמבוגרים בארה”ב לוקים בכאבי גב משמעותיים במהלך חייהם. בכרבע מהם כאב הגב הופך לבעייה כרונית ועלול להופיע שוב במהלך אותה שנה בעד 80%. היצרות תעלת השדרה הגרמית (Lumbar Spinal Stenosis LSS) היא סיבה שכיחה יחסית לכאבי גב תחתון בעיקר מעבר לגיל 50 שנה. ד”ר אבי פנסקי, עורך מדור אורתופדיה, מוסיף הערות והמלצות מנסיונו בקליניקה.

טיפול בחסימת ענף המדיאלי והרס ענף העצב בגלי רדיו בכאבי גב תחתון (NEJM) – ד”ר אבי פנסקי, עורך מדור אורתופדיה

טיפול בחסימת ענף המדיאלי והרס ענף העצב בגלי רדיו בכאבי גב תחתון (NEJM) – ד”ר אבי פנסקי, עורך מדור אורתופדיה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|29/01/2024

בלוק מקומי או הרס בגלי רדיו של הענף המדיאלי של העצב התחושתי (Medial branch blocks MBB), הוא טיפול מקובל לכאבי גב תחתון אשר מקורם במפרקי הפסט שבין החוליות. ד”ר אבי פנסקי, עורך אורתופדיה מביא מחקר העוסק בהליך מתוך ה-New England Journal of Medicine ומוסיף מנסיונו בטיפול בקליניקה ובשטח, והפעם במטופלת שפונתה מעוטף עזה.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן