הערכת התועלת של Vedolizumab כטיפול בקוליטיס כיבית (N Engl J Med)

Vedolizumab נמצא יעיל יותר מפלסבו כטיפול אינדוקציה וכטיפול אחזקה בחולים עם קוליטיס כיבית (Ulcerative Colitis), כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חסימה סלקטיבית של מעבר לימפוציטים במערכת העיכול עם Vedolizumab עשויה לתרום ליעילות הטיפול בחולים עם קוליטיס כיבית. כעת הם ערכו שני מחקרים אקראיים, כפל-סמיות, מבוקרי-פלסבו, להערכת Vedolizumab בחולים עם מחלה פעילה. במחקר להערכת טיפול אינדוקציה נכללו 374 חולים (מדגם 1) שטופלו ב- Vedolizumab (במינון של 300 מ”ג) או פלסבו, שניתנו דרך הוריד בשבועות 0 ו-2, ו-521 חולים (מדגם 2) שקיבלו טיפול בתווית-פתוחה ב- Vedolizumab בשבועות 0 ו-2, עם הערכת המחלה לאחר שישה שבועות.

במחקר להערכת טיפול אחזקה, חולים בכל אחד מהמדגמים עם תגובה ל- Vedolizumab לאחר שישה שבועות חולקו באקראי להמשך טיפול ב- Vedolizumab כל שמונה או ארבעה שבועות, או שהועברו לטיפול בפלסבו למשך עד 52 שבועות.

תגובה לטיפול הוגדרה כירידה במדד Mayo Clinic (טווח של 0-12, כאשר מדדים גבוהים יותר מעידים ל מחלה פעילה יותר) של לפחות שלוש נקודות וירידה של לפחות 30% מערכי הבסיס, עם ירידה נלווית במדד דימום רקטאלי של לפחות נקודה אחת, או ירידה אבסולוטית של 0 או 1 במדד דימום רקטאלי.

מהתוצאות עולה כי שיעורי התגובה לטיפול לאחר שישה שבועות עמדו על 47.1% ו-25.5% בחולים שטופלו ב- Vedolizumab וקבוצת הפלסבו, בהתאמה (הבדל של 21.7 נקודות אחוז לאחר תקנון, p<0.001). לאחר 52 שבועות, 41.8% מהחולים שהמשיכו בטיפול ב- Vedolizumab כל שמונה שבועות ו-44.8% מאלו שהמשיכו בטיפול כל ארבעה שבועות היו בהפוגה קלינית (מדד Mayo Clinic של 2 ומטה, כאשר אף אחד מהמדדים לא היו מעל 1), בהשוואה ל-15.9% מהחולים שהחליפו לפלסבו (הבדל מתוקן של 26.1 נקודות אחוז עם Vedolizumab כל שמונה שבועות בהשוואה לפלסבו) ו-29.1 נקודות אחוז עם Vedolizumab כל ארבעה שבועות בהשוואה לפלסבו.

שכיחות תופעות הלוואי הייתה דומה בקבוצות המטופלים ב- Vedolizumab ובקבוצת הפלסבו.

לסיכום, מהנתונים עולה כי בחולים עם Ulcerative Colitis, הטיפול ב- Vedolizumab יעיל יותר מפלסבו כטיפול אינדוקציה ואחזקה.

N Engl J Med 2013; 369:699-710

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

היסטוריה של מחלות אוטואימוניות והסיכון להיארעות סוכרת מסוג 1 במתבגרים

היסטוריה של מחלות אוטואימוניות והסיכון להיארעות סוכרת מסוג 1 במתבגרים

מקור: Diabetes Care
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|18/11/2025

במאמר מדווחים פרופ’ גלעד טוויג ושותפיו מהמרכז הרפואי בשיבא על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי תחלואה אוטואימונית מאוחרת בגיל ההתבגרות מלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 1 בבגרות בשני המינים, בפרט באלו עם מחלה אוטואימונית של בלוטת התריס ומחלת צליאק

מעכב JAK מול אנטגוניסט TNF; איזה בטוח יותר עבור מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון?

מעכב JAK מול אנטגוניסט TNF; איזה בטוח יותר עבור מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון?

מקור: JAMA Network Open
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|16/09/2025

מטא־אנליזה הראתה כי אין הבדל מובהק בין שימוש במעכבי JAK לבין שימוש באנטגוניסטים של TNF מבחינת הסיכון לזיהומים חמורים או לממאירויות בקרב מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון (IMIDs)

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן