שכיחות גבוהה של כאב כרוני לאחר אירועים מוחיים (Stroke)

תסמונות כאב כרוני הן נפוצות לאחר אירוע מוחי איסכמי, גם בחולים עם אירועים מוחיים בדרגה קלה עד בינונית, והן מלוות בירידה קוגניטיבית ותלות תפקודית, כך עולה מתוצאות מחקר גדול חדש, שפורסמו בכתב העת Stroke.

לדברי החוקרים, ידוע כי תסמונות כאב כרוני מופיעות לאחר אירועים מוחיים איסכמיים, אך הערכות השכיחות לפי מחקרים קודמים השתנו באופן נרחב, עדות לגודל המדגם הקטן ואוכלוסיות החולים השונות. בנוסף, ההשלכות הקליניות של תסמונות כאב כרוני עדיין אינן מובנות לחלוטין.

החוקרים מצאו כי תסמונות כאב כרוני נפוצות לאחר אירועים מוחיים איסכמיים לא-חמורים, עם שכיחות של כעשרה אחוזים. כאב מרכזי היה הסוג הנפוץ ביותר מבין תסמונות אלו, והיווה כרבע מהמקרים, כאשר דרגה חמורה יותר של אירוע מוחי ודיכאון קודם ניבאו סיכון להפרעה זו.

החוקרים בחנו את הנושא במסגרת מחקר PRoFESSS, מחקר אקראי שהשווה בין גישות טיפול תרופתי שונות או פלסבו בלמעלה מ-20,000 חולים זמן קצר לאחר אירוע מוחי איסכמי, בדרגה קלה עד בינונית, שהיו במעקב למשך תקופה ממוצעת של 30 חודשים.

כחלק מהמחקר חולקו שאלונים סטנדרטיים להערכת כאב כרוני בכל החולים שדיווחו על כאב כרוני מאז האירוע המוחי, והיו ללא היסטוריה של כאב כרוני לפני האירוע המוחי. ניתוח סטטיסטי שימש לקבוע גורמי סיכון וכאב וסוגי כאב לאחר אירועים מוחיים, כמו גם את הקשר בין כאב לאחר אירוע מוחי וליקוי קוגניטיבי ותפקודי.

בסקירה נכללו כ-15,000 משתתפים, מהם 1,665 (10.6%) דיווחו על כאב כרוני חדש לאחר אירוע מוחי. מבין חולים אלו, 431 (2.7%) אובחנו עם כאב מרכזי לאחר אירוע מוחי, 238 אובחנו עם כאב נוירופתי היקפי (1.5%), 208 אובחנו עם כאב עקב ספאסטיות (1.3%) ו-136 משתתפים אובחנו עם כאב עקב תת-פריקה של הכתף (0.9%). 86 חולים דיווחו על יותר מסוג אחד של כאב (0.6%).

לאחר ניתוח רב-משתנים, גורמי סיכון משמעותיים לכל תסמונות כאב לאחר אירוע מוחי כללו דרגה חמורה יותר של אירוע מוחי, מין נקבה, צריכת אלכוהול, דיכאון קודם, נטילת סטטינים או היפרליפידמיה, סוכרת ומחלת כלי דם היקפית.

סוכרת ועישון היו גורמים מנבאים משמעותיים לכאב נוירופתי היקפי, אך לא לכאב מרכזי לאחר אירוע מוחי, ולכן החוקרים שיערו כי לתסמונות אלו אין גורמי סיכון משותפים.

ירידה קוגניטיבית, שהוגדרה כאובדן של למעלה משלוש נקודות במבחן MMSE (Mini-Mental State Examination), תועדה ב-8.8% מהחולים שלא פיתחו כאב כרוני לאחר אירוע מוחי, בהשוואה ל-10.7% מהחולים עם כאב דומה.

החמרה במוגבלות נבחנה לפי מדד Modified Rankin Scale של נקודה אחת, או יותר, תועדה ב-8.7% מהחולים שלא פיתחו כאב כרוני לאחר אירוע-מוחי, בהשוואה ל-13.7% מהחולים עם תסמונות כאב אלו.

הישנות אירועים וסקולאריים מג’וריים הייתה גם כן נפוצה יותר בחולים שפיתחו כאב כרוני.

החוקרים מציינים כי שכיחות כאב כרוני לאחר אירוע מוחי שתועדה במחקר (10.6%) נמוכה מהשכיחות שתוארה במרבית המחקרים הקודמים, עם שכיחות שנעה בטווח 8-55%. עם זאת, הם מוסיפים כי חלק גדול מהמחקרים הקודמים כללו חולים עם אירועים מוחיים חמורים יותר. בנוסף, המחקר הנוכחי לא כלל חולים עם היסטוריה של כאב כרוני, כך ניתן היה לקבוע את שכיחות כאב כרוני שנבע ככל הנראה מאירוע מוחי איסכמי.

Stroke. Published online April 4, 2013

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

בחיפוש אחר הזהות המקצועית של הגריאטר

בחיפוש אחר הזהות המקצועית של הגריאטר

מקור: Journal of the American Geriatrics Society
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|09/09/2026

למרות העלייה בצורך בשירותי גריאטריה עם הזדקנות האוכלוסייה, המקצוע עדיין סובל מנראות ומהכרה מוגבלות

יעילות ובטיחות קיוּוִיוִיק Daridorexant (QUVIVIQ) לטיפול באינסומניה

יעילות ובטיחות קיוּוִיוִיק Daridorexant (QUVIVIQ) לטיפול באינסומניה

מקור: Lancet Neurology
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|25/08/2026

אינסומניה כרונית היא הפרעה שכיחה הפוגעת לא רק במשך ובאיכות השינה, אלא גם בתפקוד היומי, בערנות, בריכוז ובאיכות החיים. למרות זמינותם של טיפולים ותיקים, קיים צורך בפתרונות המסייעים לשפר את השינה בלי לפגוע בתפקוד ביום שלאחר מכן ובלי לגרום להתמכרות

מבקר המדינה: ישראל אינה ערוכה להזדקנות האוכלוסייה – מחסור ברופאים גריאטריים, היעדר תוכנית לאומית וסיכון ליציבות מערך הסיעוד

מבקר המדינה: ישראל אינה ערוכה להזדקנות האוכלוסייה – מחסור ברופאים גריאטריים, היעדר תוכנית לאומית וסיכון ליציבות מערך הסיעוד

מקור: מבקר המדינה
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|06/07/2026

הדוח מצביע על פער משמעותי בין החלטות הממשלה לבין יישומן בפועל, ומתריע מפני השלכות בריאותיות, חברתיות וכלכליות נרחבות

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן