האם הציבור הרחב יודע מתי להזמין אמבולנס?/סקירת אורח מאתר המלר”ד (*) של מחקר מה-הEmergency Medicine Journal

כל עובד מד”א יוכל לספר לכם שאנשים מזמינים אמבלונסים על שטויות. אבל האם כשבאמת צריך אמבולנס הם מזמינים אותו?

על שאלה זו מנסה לענות מחקר שמתפרסם באתר של הEmergency Medicine Journal.

במחקר, אשר בוצע באנגליה, הוצגו ל150 משתתפים 12 מקרים תיאורטיים והיה עליהם להחליט האם המקרים מצדיקים הזמנת אמבלונס או לא. המקרים הוצגו בצורה של שאלון אלקטרוני שקישור אליו נשלח באימייל.

בקרב המשיבים ללא רקע רפואי, נמצא שאחוז המשיבים שחשב שיש להזמין אבמולנס במיקרים שבהם הזמנת האמבולנס לא היתה מוצדקת היה 19.1% במקרה של ילד שקבל מכה בראש, 21.6% במקרה של חבר שיכור, 49.1% באישה בתחילת לידה,10.2% לילד שנתקעה לו חתיכת לגו באף, ו-15.4% במקרה של אדם עם כאבי גב כרונים שנגמרו לו הכדורים באמצע הלילה…  עם זאת הממצא המדאיג לא פחות הוא שכ30% מהמשיבים לא זיהו נכונה אדם עם סימני שבץ כמקרה שבו יש להזמין אמבולנס, ושאחוז זה לא היה שונה משמעותית בין המשיבים בעלי הכשרת עזרה ראשונה לאלו שלא. מאידך רוב המשיבים זיהו נכונה מקרה של MI וציינו שיש להזמין עבורו אמבולנס.

נדרש פרסום לציבור אשר יבהיר לו מהו בכלל אמבולנס ובאילו מצבים יש להזמין אותו. כפי שהודגם גם ע”י מחקרים אחרים רבים  בעבר, יש לשים דגש במיוחד על זיהוי שבץ ועל הצורך בהזמנת אמבולנס בהקדם האפשרי במצב שכזה.

Kirkby HM, Roberts LM. Inappropriate 999 calls: an online pilot survey. Emerg Med J. 2011 Feb 22. [Epub ahead of print] [pubmed]

הערת המערכת: השיעור הגבוה יחסית של הנשאלים שלא זיהו סימני שבץ מתאים גם לנתונים שאנו מכירים מישראל מסקר ה-NASIS לשנת 2010 של האיגוד הנוירולוגי המציג תמונה בעייתית לפיה זמן ההגעה מרגע התחלת הסימפטומים עד להגעה למיון הוא ארוך מידי. כך גם לגבי סקר ה-ACSIS , לשנת 2010 , שהוא סקר התקפי הלב של האיגוד הקרדיולוגי בישראל. 

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

חשיבותו של ליווי רוקחי במטופלים לאחר אוטם שריר הלב (J. Pharm. Pract)

חשיבותו של ליווי רוקחי במטופלים לאחר אוטם שריר הלב (J. Pharm. Pract)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|05/06/2024

ליווי וחינוך פרטני על ידי רוקחים עשוי לשפר את ההקפדה על נטילת והבנת התכלית בנטילת תרופות קרדיו-וסקולריות, כך עולה ממחקר שפורסם ב-Journal of Pharmacy Practice and Research. הביא לפרסום יהונתן ניסן בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן