הסיכון של יתר לחץ תוך עייני וגלאוקומה בחולים עם אובאיטיס/ פרופ’ מרדכי רוזנר

אובאיטיס uveitis דלקת הענביה, גורמת לעיתים שכיחות לעלית לחץ תוך עייני. לעליית לחץ תוך עייני כזו סיבות רבות, אך הרוב הן עם זווית פתוחה ונובעות כנראה מנזק לתפקוד הטרבקולום  שנגרם מהדלקת הכרונית. בנוסף לכך הטיפול בקורטיקוסטרואידים שניתן לאובאיטיס, ללא קשר לצורת מתן התרופה, יכול לגרום לעליית הלחץ התוך עייני. המחקר The Multicenter Uveitis Steroid Treatment (MUST) Trial השווה את התועלת והסיכונים של שימוש בשתלים בזגוגית של פלואוצינולון אצטוניד לעומת טיפולים סיסטמיים באובאיטיס אחורית ופנאובאיטיס לא זיהומיות באופן השוואתי, אקראי ומבוקר. התוצאות הראשוניות של מחקר זה הראו תוצאות דומות מבחינת חדות הראייה בשתי הקבוצות לאחר מעקב של שנתיים, אך יותר סיבוכים עיניים, כולל גלאוקומה, בחולים שטופלו עם השתלים. במחקר הנוכחי, מדווחים תוצאות נוספות ממחקר זה המתייחסות ללחץ התוך עייני, הגלאוקומה וחדות הראייה.

המחברים הם מ- Dana Center for Preventive Ophthalmology, The Johns Hopkins University School of Medicine Wilmer Eye Institute, Baltimore, Maryland, המחלקה לאפידמיולוגיה של The Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, Baltimore, Maryland, המחלקה לבריאות בינלאומית של The Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, Baltimore, Maryland, מחלקות העיניים והמרכז לאפידמיולוגיה קלינית וביוסטטיסטיקה של The University of Pennsylvania Perelman School of Medicine, Philadelphia, Pennsylvania, המרכז לקריאת צילומי פונדוס במחלקת העיניים ומדעי הראיה של האוניברסיטה של ויסקונסין במדיסון ויסקונסין, ו- UCL/Institute of Ophthalmology and Hammersmith Hospital and the Royal Surrey County Hospital UK.. המטרה הייתה לדווח על ההיארעות במהלך שנתיים של עליית לחץ תוך עייני והתפתחות נזק גלאוקומטוטי לעצב הראייה בחולים עם אובאיטיס שקיבלו טיפול בסטרואידים באופן סיסטמי או בשתל לזגוגית. המטרה המשנית הייתה לבחון את המאפיינים של החולים והעיניים שבהם נמצא עליית לחץ תוך עייני או נזק לעצב הראייה. במחקר השתתפו חולים בגיל 13 או יותר שהיו חולים באובאיטיס לא זיהומית, אחורית או פנאובאיטיס, שהייתה פעילה במהלך 60 הימים שקדמו לגיוס למחקר, ואשר הצריכה טיפול סיסטמי בסטרואידים. בדיקות של שדות הראייה בוצעו בתחילת המחקר וכן כעבור כל 12 חודשים באמצעות מכשיר המפרי ופרוטוקול  24-2. צילומים סטראוסקופיים של עצבי הראייה בוצעו בתחילת המחקר וכעבור 3, 6, 12 ו- 24 חודשים. מדידות הלחץ התוך עייני בוצעו באופן ממוסך בכל ביקורת. התוצא העיקרי היה אבחנה של גלאוקומה המבוססת על הגדלת הקעור של ראש עצב הראייה יחד עם הידרדרות בשדה הראייה או הגדלת הקעור בראש עצב הראייה לבד עבור המקרים בהם שדות הראייה לא נבדקו כאשר היו חסרים נתונים או כאשר הייתה פגיעה קשה בשדה הראייה כבר בתחילת המחקר.

הממצאים הראו שבאחוז גבוה יותר מהחולים (65 אחוזים) שטופלו בשתל התפתחה עלייה בלחץ תוך עייני של 10 מ”מ כספית או יותר בהשוואה ל- 24 אחוזים בקרב החולים שקיבלו טיפול סיסטמי. באופן דומה, 69 אחוזים מהחולים עם שתל נזקקו לטיפול להורדת לחץ תוך עייני בהשוואה ל- 26 אחוזים מהחולים שקיבלו טיפול סיסטמי. נזק גלאוקומטוטי לראש עצב הראיה התפתח ב- 23 אחוזים בקרב החולים שטופלו עם שתל לעומת 6 אחוזים מהחולים שטופלו באופן סיסטמי. בנוסף לסוג הטיפול, נמצא שגזע שחור, שימוש בתרופות להורדת לחץ תוך עייני ופעילות אובאיטיס בתחילת המחקר היו כולם בקשר משמעותי עם היארעות של גלאוקומה.

מסקנת החוקרים הייתה שבעיניים שיועדו לטיפול בשתל הסיכון להעלות לחץ תוך עייני ולפתח פגיעה גלאוקומטוטית בראש עצב הראייה במהלך שנתיים היה פי 4 יותר גבוה, בהשוואה לעיניים שיועדו לטיפול סיסטמי בסטרואידים. חדות הראייה המרכזית לא הושפעה מצורת הטיפול. אי לכך יש צורך במעקב צמוד אחר הלחץ התוך עייני וטיפול אגרסיבי שלעיתי יכלול גם ניתוחי פילטרציה מוקדמים, כדי למנוע נזק גלאוקומטוטי כאשר דלקת המסכנת את הראייה מטופלת בשתל סטרואידים לזגוגית.

Friedman DS, Holbrook JT, Ansari H, Alexander J, Burke A, Reed SB, Katz J, Thorne JE, Lightman SL, Kempen JH, for the MUST Research Group:

Risk of Elevated Intraocular Pressure and Glaucoma in Patients with Uveitis

Results of the Multicenter Uveitis Steroid Treatment Trial.

Ophthalmology 2013;120:1571-1579.

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

טיפול הורמונלי חלופי בנשים לאחר גיל המעבר (≥50) קשור להיארעות של גלאוקומה: עדויות מ־6,576 נשים בפינלנד

טיפול הורמונלי חלופי בנשים לאחר גיל המעבר (≥50) קשור להיארעות של גלאוקומה: עדויות מ־6,576 נשים בפינלנד

מקור: Acta Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|21/05/2026

המחקר בחן את הקשר בין טיפול הורמונלי חלופי (HRT) בנשים לאחר גיל המעבר לבין הסיכון לפתח גלאוקומה, במיוחד מסוג POAG (גלאוקומה זווית פתוחה ראשונית)

מחקר RIVER: הניסוי הרב־מרכזי הפרוספקטיבי הראשון בסטנט חדשני לסינוס הוורידי לטיפול ביתר לחץ דם תוך־גולגולתי אידיופתי (IIH)

מחקר RIVER: הניסוי הרב־מרכזי הפרוספקטיבי הראשון בסטנט חדשני לסינוס הוורידי לטיפול ביתר לחץ דם תוך־גולגולתי אידיופתי (IIH)

מקור: Journal of NeuroInterventional Surgery
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|03/05/2026

מחקר זה (RIVER) הוא הניסוי הרב־מרכזי הפרוספקטיבי הראשון שבחן את הבטיחות והיעילות של שימוש בסטנט (תומכן) ייעודי לטיפול בהיצרות בסינוסים הוורידיים בקרב חולים עם IIH שאינם מגיבים לטיפול תרופתי

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן