הכחדת הליקובקטר פילורי מפחיתה את הסיכון לסרטן קיבה (Gastroenterology)

טיפול כנגד הליקובקטר פילורי עשוי להפחית משמעותית את הסיכון לסרטן קיבה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש המבוסס על נתוני Kaiser Permanente Northern California שפורסמו בכתב העת Gastroenterology.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שיעורי הדבקה בהליקובקטר פילורי בארצות הברית עומדים על 30%. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את שיעורי היארעות אדנוקרצינומה של הקיבה שאינה באזור הקרדיה לאחר טיפול להכחדת הזיהום החיידקי.

מדגם המחקר כלל 716,567 מטופלים ממאגר Kaiser Permanente Northern California שעברו בדיקות לנוכחות הליקובקטר פילורי ו/או טיפול בין 1997 עד 2015. ניתוח סטטיסטי שימש להערכת הסיכון להתפתחות אדנוקרצינומה של הקיבה שאינה באזור הקרדיה.

מהנתונים עולה כי בקרב מטופלים עם עדות לזיהום בהליקובקטר פילורי, הסיכון לאדנוקרצינומה של הקיבה שאינה באזור הקרדיה היה גבוה פי 6.07 באלו שלא קיבלו טיפול להכחדת הזיהום החיידקי הסיכון היה גבוה פי 2.68 באלו שקיבלו טיפול להכחדת החיידק, בהשוואה למטופלים ללא עדות להליקובקטר פילורי.

החוקרים מציניים כי הם לא הופתעו מכך שהסיכון לממאירות הקיבה היה מוגבר גם בקרב אלו שטופלו להכחדת החיידק, בהשוואה לאלו שמעולם לא נדבקו בהליקובקטר פילורי. הסיבה לכך נעוצה ככל הנראה בעובדה שחלק גדול מהחולים עם זיהום כרוני בחיידק כבר פיתחו שינויים טרום-ממאירים בקיבה עוד לפני הטיפול כנגד החיידק.

מהנתונים עלה כי בקרב מטופלים עם הליקובקטר פילורי לאחר טיפול להכחדת החיידק תועד סיכון נמוך יותר משמעותית להתפתחות אדנוקרצינומה של הקיבה שאינה באזור הקרדיה, בהשוואה לאלו עם הזיהום החיידקי שלא קיבלו טיפול להכחדת החיידק, כאשר הסיכון היה מעט נמוך במהלך שמונה השנים הראשונות למעקב (יחס סיכון של 0.95) ונמוך יותר משמעותית לאחר מעל 8 שנות מעקב (יחס סיכון של 0.37).

בהשוואה לאוכלוסייה הכללית במאגר KPNC, יחס ההיארעות המתוקן של אדנוקרצינומה של הקיבה שאינה באזור הקרדיה ירד באופן עקבי לאחר טיפול כנגד הליקובקטר פילורי: 2.00 (רווח בר-סמך 95% של 1.79-2.24) לאחר שנה ומעלה, 1.01 (רווח בר-סמך 95% של 0.85-1.19) לאחר 4 שנים ומעלה, 0.68 (רווח בר-סמך 95% של 0.54-0.85) לאחר 7 שנים ומעלה ו-0.51 (רווח בר-סמך 95% של 0.38-0.68) לאחר עשר שנים ומעלה.

החוקרי מסכמים וכותבים כי טיפול להכחדת הליקובקטר פילורי לווה בהפחתה משמעותית של שיעורי היארעות אדנוקרצינומה של הקיבה שאינה באזור הקרדיה לאחר שמונה שנים, בהשוואה למעקב בלבד. הסיכון לממאירות הפך נמוך יותר בהשוואה לאוכלוסייה הכללית לאחר 7-10 שנות מעקב. ממצאי המחקר תומכים בתועלת האפשרית של הכחדת החיידק למניעת סרטן קיבה.

Gastroenterology. Published online May 2, 2023

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

בדיקה רקטלית היא “בדיקה גרועה לסרטן הערמונית” – מנתחים וארגוני צדקה מסכימים

בדיקה רקטלית היא “בדיקה גרועה לסרטן הערמונית” – מנתחים וארגוני צדקה מסכימים

מקור: Baus
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
אין תגובות|31/05/2026

רובנו חונכנו שבגברים ‘בדיקת האצבע’, בדיקה רקטלית של הערמונית, היא חלק ממערכת של גילוי מוקדם של סרטן הערמונית, אולם בשנים האחרונות ירדה בדיקה זו מחשיבותה

האם ניתן ליטול משככי כאבים במהלך ההיריון?

האם ניתן ליטול משככי כאבים במהלך ההיריון?

מקור: Human Reproduction Open, PLOS Medicine
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|27/05/2026

ניתוח נתוני עתק שבוצע באוניברסיטת בן־גוריון בנגב וכלל יותר מ־250,000 הריונות של מטופלות כללית מחוז דרום והמרכז הרפואי סורוקה לאורך שני עשורים, הוביל לשני מחקרים המעניקים תשובות חדשות על בטיחות השימוש באקמול ומשככי כאבים (NSAISs) במהלך ההיריון

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן