האם בדיקות הדמיה לממאירות עשויות לסייע בזיהוי דיכאון? (PLoS One)

מיפוי כל-גופי המבוצע כחלק מהטיפול בחולים עם מיאלומה נפוצה עשוי לסייע בזיהוי אלו עם דיכאון אפשרי, ללא צורך בבדיקות הדמיה ממוקדות של המוח עם חשיפה נוספת לקרינה או הגדלת ההוצאות הרפואיות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת PLOS One.

המחקר התבסס על הדמיות מוחיות שמקורן בבדיקת FDG PET/CT כל-גופי של 134 חולים עם מיאלומה נפוצה; מבין אלו, 38 חולים אובחנו עם דיכאון מג’ורי ו-96 החולים הנותרים לא סבלו מדיכאון.

מהנתונים עלה פעילות FDG נמוכה יותר באופן גלובאלי באזורים במוח של חולים עם דיכאון, בהשוואה לנבדקים ללא דיכאון (p<0.001), עדות לירידה במעבר גלוטאמט דרך הליך חמצון סוכר, אשר נקשר עם דיכאון מג’ורי.

מעבר לשינויים הגלובאליים במוח, החוקרים זיהו צברים של הבדלים מטבוליים בין חולים עם דיכאון ואלו ללא דיכאון. באופן ספציפי, זוהו חמישה צברים היפו מטבוליים משמעותיים ושלושה צברים היפר מטבוליים משמעותיים בקבוצת החולים עם דיכאון. מעניין לציין, צברים היפר מטבוליים היו ממוקמים אנטומית במערכת הלימבית דו-צדדית ובגזע המוח מימין, בעוד שצברים היפו-מטבוליים תוארו בעיקר באזור האונות הפרונטאליות ופריאטליות דו”צ ואונה טמפוראלית מימין.

לאחר מכן, החוקרים נעזרו במודל לימוד מכונה לצברים אלו ליצירת שני מודלים מנבאים לבדיקת סקר לדיכאון מג’ורי. המודלים הדגימו דיוק של 85.1%, רגישות של 79% וסגוליות של 88% לזיהוי דיכאון.

עם ההתפתחות המהירה של בינה מלאכותית, קיימת האפשרות לבדיקת סקר אוטומטית של חולים במהלך בדיקת PET/CT להערכת דיכאון מג’ורי. צעד זה עשוי לגדיל את המודעות לדיכאון ולסייע בזיהוי חולים בהם יש מקום לבירור והערכה נוספים.

PLoS One. Published online May 6, 2021

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

כיצד לדבר עם מטופלים על התחלת טיפול בנוגדי דיכאון? (The Pharmaceutical Journal, CME)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|06/10/2024

כיצד לדבר עם מטופלים על התחלת טיפול בנוגדי דיכאון? כתבה שפורסמה בעת האחרונה ב- The Pharmaceutical Journal ניסתה לסייע לרוקחים ורוקחות בהתמודדות עם שאלה זו. האזינו כעת למגזין המשולב של הג’ורנאל מס’ 4, תחום רוקחות

תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|01/08/2024

מגזין הג’ורנאל קלאב המשולב מס’ 2: אגוניסטים לקולטן פפטיד 1 דמוי גלוּקָגון (GLP-1 Receptor Agonists) התבלטו בִּזכות יכולתם לווסת את רמות הסוכר בדם ובמקביל לגרום לירידה במשקל. לצד היתרונות הטיפוליים, הועלו חששות לגבי תופעות לוואי פסיכיאטריות אפשריות הקשורות לתרופות אלה. סקירה זו International Journal of Clinical Pharmacy בוחנת את הנושא.

זמן מסך ושכיחות דכאון בקרב בני נוער (JAMA Pediatrics)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|06/03/2024

מחקרים מראים שעליה בזמן החשיפה למסכים (Screen Time) עשויה להביא לעליה בתסמיני דכאון. עם זאת, הקשר בין כל אחד מסוגי החשיפה השונים (נייד, טלוויזיה, מחשב ו/או וידאו) לבין דכאון אינו ברור דיו. כמו כן, טרם נחקרה ההשפעה המצטברת של החשיפה לאורך זמן. בשני פערים אלו עסק מחקרם של בוארס וקבוצתו, אשר פורסם ב-JAMA. ד”ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המחקר ומוסיף מהערותיו.

בריאות המערכת הקרדיווסקולרית של האם לאחר לידה (JAMA, CME)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|29/02/2024

שיעורי תמותת האימהות בארה”ב זינקו והגיעו ל-1205 מקרי מוות בשנת 2021, נתון המצריך מענה דחוף וממוקד. הפערים בין קבוצות אתניות מדגישים את הצורך לטפל בבעיה זו בהקדם. כ-80% ממקרי המוות של יולדות אלה ניתנים למניעה, כאשר חלק משמעותי מהם מתרחש בתקופה שלאחר הלידה, דבר ההופך תקופה זו לתקופה חשובה ומרכזית לניטור ולשיפור בריאות האם. מאמר זה, שפורסם ב-JAMA, מתעמק באופן מקיף בהערכה של בריאות הלב וכלי הדם (CVH), ובמכשולים המערכתיים שקיימים בטיפול באישה בתקופה שלאחר הלידה.

אבחון וניהול מחלות של אבי העורקים (מתוך ה-JAMA)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|15/02/2024

שיעור התמותה בקרב מטופלים עם דיסקציה מסוג A של אבי העורקים, כלומר דיסקציה בשורש אבי העורקים ובאבי העורקים העולה, עומד על כ-57% אם לא עוברים ניתוח חירום ועד 25% בחולים שעוברים ניתוח חירום.
במאמר זה מובאת סקירה של הנחיות הקולג’ האמריקני לקרדיולוגיה ואיגוד הלב האמריקני המתייחסות לדיסקציה של אבי העורקים החזי והבטני, למחלות גנטיות של אבי העורקים, למחלת כלי דם פריפריים, לבעיות הקשורות למסתם אאורטלי דו צניפי ולתסמונת טרנר. ההמלצות, שפורסמו ב-JAMA, נוגעות למפרצות המערבות את שורש אבי העורקים ו/או אבי העורקים העולה.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן