אונקולוגיה

בשר מעובד וצ’יפס מגבירים את הסיכון לסרטן צוואר הרחם (Nutrients)

הסיכום באדיבות האגודה למלחמה בסרטן

מחקר מאיטליה בדק את הקשר בין דפוסי אכילה שונים להידבקות בנגיף הפפילומה האנושי (HPV) המעלה את הסיכון לשינויים טרום סרטניים בדרגה בינונית ומעלה בצוואר הרחם (CIN2+) ולהתפתחות סרטן צוואר הרחם. במחקר השתתפו 539 נשים שקיבלו תוצאות בדיקת פאפ לא תקינות, ונדרשו להמשך בירור. 127 מכלל המשתתפות אובחנו עם CIN2+, ומתוך שאר המשתתפות במחקר שהיוו קבוצת ביקורת, ל-252 נשים הייתה רקמת צוואר רחם תקינה. כל הנשים עברו בדיקה לזיהוי זני HPV ברמת סיכון גבוהה (hrHPV).

302 נשים אופיינו כחיוביות ו-237 נשים אובחנו כשליליות לנגיף. הנשים מילאו שאלון בו דיווחו על מצבן הסוציו-דמוגרפי והרגלי אורח חיים (כולל הרגלי תזונה), וכן על מידת היצמדותן לתזונה ים תיכונית (MDS), הכוללת בין השאר צריכה גבוהה של ירקות, קטניות, פירות ואגוזים, דגנים, דגים ושמן זית וצריכה נמוכה של מוצרי חלב ובשר. מידת ההיצמדות לתזונה הים תיכונית הוגדרה כנמוכה, מתונה או גבוהה. על פי נתוני המחקר, היצמדות נמוכה לתזונה הים תיכונית נצפתה בכ-33% מהנשים, היצמדות מתונה ב-60%, וגבוהה בכ-7%. היענות מתונה של הנשים לתזונה הים תיכונית הפחיתה את הסיכון להידבקות ב-hrHPV ב-40%. החוקרים סבורים שלא הודגם קשר משמעותי בין היצמדות גבוהה לתזונה ים תיכונית ובין הסיכון להידבקות ב-hrHPV, בגלל מיעוט הנשים שהשתייכו לקבוצה זו. החוקרים זיהו בתשובות הנשים שני תתי-דפוסי אכילה נוספים “מערבי” ו”שקו?ל”. הדפוס המערבי התאפיין בצריכה מרובה של בשר אדום ובשר מעובד, מטבלים, צ’יפס וחטיפים, וצריכה מועטה של שמן זית; הדפוס השקו?ל התאפיין בצריכה מרובה של קטניות, מרקי ירקות, תפוחי אדמה וירקות מבושלים וטריים.

נשים עם היצמדות גבוהה וגבוהה ביותר לדפוס האכילה המערבי היו בסיכון גבוה ב-97-77% להידבקות ב-hrHPV, לעומת נשים שלא נצמדו לדפוס אכילה זה. לעומת זאת, נשים עם היצמדות גבוהה לדפוס האכילה השקול, היו בסיכון נמוך ב-50% להידבקות ב-hrHPV, לעומת נשים שלא נצמדו לדפוס אכילה זה.

החוקרים מציינים שהסיכון לפתח CIN2+ היה נמוך במיוחד בקרב נשים שנצמדו באופן מתון עד גבוה לתזונה השקולה והים תיכונית, לעומת היצמדות נמוכה אליה.

לסיכום, החוקרים מסיקים כי נתוני המחקר מדגישים את התפקיד המגן של דפוסי אכילה בריאים כמו התזונה הים-תיכונית מפני הסיכון לפתח CIN2+ המגביר את הסיכון לסרטן צוואר הרחם, ומזהירים מפני הנזק העלול להיגרם כתוצאה מדפוסי אכילה לא בריאים. המחקר פורסם בכתב העת המדעי Nutrients באפריל 2018 והוצג על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן לרגל יום המודעות לקידום המאבק בסרטן צוואר הרחם 2019.

לתקציר המחקר באנגלית לחצו כאן.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי משלב פעילות גופנית עם טיפול ב-Liraglutide מהווה גישה יעילה להפחתת משקל המשמרת את צפיפות העצם באתרים בעלי חשיבות קלינית. החוקרים מדנמרק השלימו ניתוח משני של תוצאות מחקר אקראי קודם שכלל 195 חולים (גיל ממוצע של 42.82 שנים) עם השמנת-יתר וללא סוכר, אשר קיבלו טיפול להפחתת […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

  • מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    צריכת אלכוהול בהיקף של מעל 12 גרם ביום מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות יתר לחץ דם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Hypertension. הממצאים מצביעים על קשר ליניארי בין היקף צריכת אלכוהול ובין הסיכון לית לחץ דם, כאשר חוזק הקשר היה שונה בין גברים ונשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת אלכוהול נקשרה עם […]

  • מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד ומזון מלווה בסיכון מוגבר להופעת עצירות ואילו צריכת מזון מעובד מינימאלית מלווה בסיכון נמוך יותר לעצירות, כאשר ההשפעה של עיבוד המזון אינה תלויה באיכות הרכב התזונה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכה מוגזמת של מזון אולטרה-מעובד נקשה עם הפרעה בתנועתיות המעי. […]

  • דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

    דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

    בחולים עם פרפור פרוזדורים לאחר אבלציה, הקפדה על דיאטה ים-תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה מלווה בסיכון מופחת להישנות הפרעות קצב לב, בהשוואה לאלו ללא הגבלה תזונתית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס Heart Rhythm. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דיאטה ים תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה הוכחה כבעלת השפעה לחיובית על מגוון […]

  • תחליפי סוכר מלווים בסיכון מוגבר להתקפי לב ואירועים מוחיים (Eur Heart J)

    תחליפי סוכר מלווים בסיכון מוגבר להתקפי לב ואירועים מוחיים (Eur Heart J)

    רמות גבוהות של קסיליטול (Xylitol), ממתיק דל-קלוריות המשמש במאכלים רבים דלי-סוכר וכן במסטיקים ומשחות שיניים, מלוות בסיכון מוגבר להתקפי לב, אירועים מוחיים ותמותה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Heart Journal. צוות המחקר כלל במחקר למעלה מ-3,000 משתתפים מארצות הברית ואירופה, אשר היו במעקב לאורך למעלה משלוש שנים. מהנתונים עולה כי באלו […]

  • צריכת פירות וירקות עשויה להפחית את הסיכון להתלקחות מחלת קרוהן (Clin Nutr ESPEN)

    צריכת פירות וירקות עשויה להפחית את הסיכון להתלקחות מחלת קרוהן (Clin Nutr ESPEN)

    בקרב חולים עם מחלת מעי דלקתית המקפידים על צריכה סדירה של פירות וירקות תועדה שכיחות נמוכה יותר של התלקחות מחלת קרוהן, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Nutrition ESPEN. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הציעו כי מוצרי מזון מסוימים עלולים לעורר או להחמיר תסמיני מחלת מעי דלקתית, אך אין עדויות רבות […]

  • הגדלת צריכת ירקות משפרת סבילות לסוכר (J Clin Endocrinol Metab)

    הגדלת צריכת ירקות משפרת סבילות לסוכר (J Clin Endocrinol Metab)

    דיאטה עתירה בירקות ירוקים, ירקות עם עלים וצבעוניים עשויה להביא לשיפור הסבילות לסוכר ורגישות אינסולין, בעוד שצריכה רבה של תפוחי אדמה מטוגנים או צ’יפס עשויה להחמיר את הסבילות לסוכר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מאוסטרליה שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. החוקרים בחנו את הקשר בין צריכת ירקות ותפוחי אדמה ובין סמני […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה