היתרונות והחסרונות של נוגדי-קרישה פומיים ישירים בקשישים (Circulation)

מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת Circulation, עולה כי נוגדי-קרישה פומיים ישירים לפחות דומים ביעילותם לאנטגוניסטים לוויטמין K בהפחתת הסיכון לקרישיות יתר בקשישים, אך דפוס הסיכון לדימומים שונה משמעותית. בפרט, Dabigatran (פרדקסה) לווה בסיכון גבוה יותר לדימומים ממערכת העיכול, בהשוואה לאנטגוניסטים לוויטמין K. אין נתונים מספקים בנוגע ל-Apixaban (אליקוויס), Edoxaban ו-Rivaroxaban (קסרלטו).

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין עדויות ברורות בנוגע לשימוש בנוגדי-קרישה פומיים ישירים בקשישים, בפרט בכל הנוגע לסיכון לדימומים.  כעת הם ערכו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים להערכת נוגדי-קרישה פומיים ישירים (Dabigatran, Apixaban, Rivaroxaban ו-Edoxaban) להערכת היעילות והסיכון לדימומים, בהשוואה לאנטגוניסטים לוויטמין K בקשישים בגילאי 75 שנים ומעלה, שקיבלו טיפול למניעת תרומבואמבוליזם ורידי או אירוע מוחי.

19 מחקרים היו זמינים להערכה, אך רק 11 דיווחו על נתונים הנוגעים ספציפית לקשישים.

היעילות של הטיפול בהפחתת סיכון תרומבוטי עם נוגדי-קרישה פומיים ישירים הייתה דומה או עדיפה לאנטגוניסטים לוויטמין K בקשישים. הנתונים הצביעו על סיכון מוגבר לדימומים מג’וריים בהשוואה לאנטגוניסטים לוויטמין K עם טיפול ב-Dabigatran במינון 150 מ”ג (יחס סיכויים של 1.18) אך לא עם טיפול במינון 110 מ”ג. עליה דומה בסיכון לדימומים ממערכת העיכול תועדה עם Dabigatran במינון 150 מ”ג (יחס סיכויים של 1.78) ו-110 מ”ג (יחס סיכויים של 1.40), עם סיכון קטן יותר לדימום תוך-גולגולתי בהשוואה לאנטגוניסטים לוויטמין K עם Dabigatran במינון 150 מ”ג (יחס סיכויים של 0.43) ו-Dabigatran במינון 110 מ”ג (יחס סיכויים של 0.36).

החוקרים מדווחים על סיכון נמוך משמעותית לדימומים מג’וריים בהשוואה לאנטגוניסטים לוויטמין K עם טיפול ב-Apixaban (יחס סיכויים של 0.63), Edoxaban במינון 60 מ”ג (יחס סיכויים של 0.81) או 30 מ”ג (יחס סיכויים של 0.46), בעוד שעם Rivaroaxban תועדו סיכונים דומים.

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים להערכת הסיכון לדימומים עם נוגדי-קרישה פומיים ישירים בקשישים.

Circulation. 2015; 132: 194-204

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן