האם טיפול כנגד מיגרנה עשוי לשפר תפקוד קוגניטיבי?

מקור: Cephalalgia

בחולים עם מיגרנה כרונית או אפיזודית שהגיבו לטיפול מונע בנוגדנים חד-שבטיים כנגד CGRP או בוטוקס תועד שיפור גדול יותר משמעותית בתפקוד קוגניטיבי ניהולי, בהשוואה לחולים שלא הגיבו לטיפול התרופתי, ללא קשר לסוג הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Cephalalgia.

מחקר העוקבה התצפיתי כלל חולים משני מרכזים ונועד לבחון אם טיפול מונע בנוגדנים חד-שבטיים כנגד CGRP או בוטוקס מביאים לשיפור תפקוד קוגניטיבי בחולים עם מיגרנה ואם שינויים בתפקוד שונים בין חולים שהגיבו לטיפול ואלו שלא הגיבו לטיפול.

מדגם המחקר כלל 90 חולים עם מיגרנה (גיל ממוצע של 42 שנים, 96.7% נשים), כולל 58 חולים עם מיגרנה כרונית ו-32 חולים עם מיגרנה אפיזודית; 64 חולים טופלו בנוגדנים כנגד CGRP ו-26 טופלו בבוטוקס. משך המעקב הממוצע עמד על 4.5 חודשים.

המשתתפים השלימו שתי הערכת קוגניטיביות מקיפות בתחילת המחקר ולאחר 3-6 חודשי טיפול, כאשר אלו כללו ארבעה תחומים: זיכרון אפיזודי, שפה, קשב ומהירות עיבוד ותפקוד ניהולי.

החולים סווגו כמגיבים על-בסיס קריטריונים מוגדרים מראש, כאשר תגובה לטיפול הוגדרה כירידה של לפחות 30% במספר ימי כאבי ראש בדרגה מתונה-עד-חמורה בכל חודש באלו עם מיגרנה כרונית וירידה של לפחות 50% באלו עם מיגרנה אפיזודית מתחילת המחקר עד לביקור השני.

התוצא העיקרי היה ההשפעה של תגובה לטיפול על תפקוד קוגניטיבי לאורך הזמן.

לאחר מעקב ממוצע של 4.5 חודשים, 52.2% מהחולים סווגו כמגיבים לטיפול, עם שיעור גבוה יותר של מגיבים בקרב מטופלים במעכבי CGRP לעומת מטופלים בבוטוקס (59.4% לעומת 34.6%).

לאורך שתי תקופות ההערכה, שיפור משמעותי תועד בכל התחומים הקוגניטיביים: תפקוד ניהולי (הבדל ממוצע של 0.29-), קשב ומהירות עיבוד (הבדל ממוצע של 0.23-), שפה (הבדל ממוצע של 0.21-) וזיכרון אפיזודי (הבדל ממוצע של 0.43-) (p<0.05 בכל המקרים).

בקרב מגיבים לטיפול תועד שיפור גדול יותר בתפקוד ניהולי, בהשוואה לאלו שלא הגיבו לטיפול (שינוי ממוצע של 0.41 לעומת 0.17).

מדדים קוגניטיביים אחרים דוגמת זיכרון אפיזודי, שפה וקשב ומהירות עיבוד לא היו שונים משמעותית בין חולים שהגיבו לטיפול ואלו שלא הגיבו לטיפול התרופתי.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר תומכים בגישה שלפיה הפגיעה הקוגניטיבית הקשורה למיגרנה אינה בהכרח קבועה, אלא מהווה מרכיב דינמי ובעל פוטנציאל להיות הפיך בנטל המחלה, במקביל לתגובה הקלינית לטיפול מניעתי,

Cephalalgia, June 15, 2026

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן