האם אפילפסיה מלווה בסיכון מוגבר לדמנציה בעתיד?

מקור: JAMA Neurol

שכיחות אפילפסיה גבוהה יותר משמעותית בקרב חולים עם דמנציה פרונטו-טמפורלית בהשוואה לאלו עם מחלת אלצהיימר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology. מהנתונים עולה כי אפילפסיה מופיעה בחלק מהמקרים עד עשר שנים לפני אבחנת דמנציה פרונטו-טמפורלית.

במחקר מקרה-ביקורת מפינלנד נבחנו שיעורי הימצאות אפילפסיה וניפוקי מרשמים לטיפול בתרופות כנגד פרכוסים בין 245 חולים עם דמנציה פרונטו-טמפורלית (גיל ממוצע באבחנה של 65 שנים, 49% נשים), למעלה מ-1,300 חולים עם מחלת אלצהיימר (גיל ממוצע של 72 שנים, 59% נשים) ולמעלה מ-2,400 ביקורות תואמות בגיל, מין ומיקום (גיל ממוצע של 65 שנים, 49% נשים).

הנתונים נאספו בין 2010 עד 2021, מקרי אפילפסיה זוהו באמצעות קידודי ICD-10R. החוקרים ניטרו את ניפוקי תרופות נוגדות-פרכוס לאורך תקופת המחקר ובחנו את שיעורי הימצאות אפילפסיה בארבע נקודות זמן: 10 שנים לפני אבחנת דמנציה פרונטו-טמפורלית, חמש שנים לפני אבחנה, בעת האבחנה וחמש שנים לאחר האבחנה.

הן שיעורי הימצאות אפילפסיה והן ניפוקי תרופות נוגדות-פרכוס היו גבוהים יותר משמעותית בחולים עם דמנציה פרונטו-טמפורלית לעומת ביקורות בריאות, בכל נקודות הזמן (p<0.001 בשני המקרים).

שיעורי הימצאות היו גבוהים יותר משמעותית בחולים עם דמנציה פרונטו-טמפורלית לעומת חולים עם מחלת אלצהיימר עשר שנים לפני האבחנה (p=0.03), חמש שנים לפני האבחנה (p=0.002) וחמש שנים לאחר האבחנה (p=0.05) של דמנציה פרונטו-טמפורלית.

שיעורי הימצאות טיפול בנוגדי-פרכוס היו גם כן גבוהים יותר משמעותית באלו עם דמנציה פרונטו-טמפורלית לעומת חולים עם מחלת אלצהיימר בכל נקודות הזמן שנבחנו במחקר.

לאחר תקנון לגיל בעת אבחנת דמנציה פרונטו-טמפורלית, הסיכון לתמותה לא היה שונה משמעותית בין חולים עם דמנציה פרונטו-טמפורלית ואפילפסיה ובין אלו ללא אפילפסיה.

החוקרים מדגישים את הממצא לפיו אפילפסיה הופיעה בחלק מהחולים עם דמנציה פרונטו-טמפורלית עשר שנים לפני אבחנת דמנציה וכי הייתה נפוצה יותר בכל שלבי המחלה, בהשוואה למחקרים קודמים. הם מוסיפים כי הבנה טובה יותר של הקשר בין אפילפסיה ובין דמנציה פרונטו-טמפורלית עשויה להוביל לשיטות אבחנה וטיפול מקיפות יותר במצבים אלו.

JAMA Neurol, June 2, 2025

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

התקפים אפילפטיים ואפילפסיה בחולים עם מלפורמציה קברנוזית מוחית (CCM) שלא טופלו

מקור: Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|18/02/2026

המחקר בחן את שיעור ההתקפים האפילפטיים והסיכון להתפתחות אפילפסיה בקרב חולים עם CCM ( מלפורמציה קברנוזית מוחית) שלא עברו שום טיפול במום עצמו, וכן ביקש לזהות גורמי סיכון להופעת התקפים

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן