טיפול בסטטינים עשוי להפחית את הסיכון לדמנציה בחולים עם פרפור פרוזדורים תחת נוגדי-קרישה פומיים (Eur Heart J Cardiovasc Pharmacother)

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Heart Journal: Cardiovascular Pharmacotherapy עולה כי בחולים עם פרפור פרוזדורים שאינו על-רקע מחלת מסתם ותחת טיפול בנוגדי-קרישה, טיפול בסטטינים הפחית את הסיכון לדמנציה.  יתרה מזאת, הטיפול בסטטינים לווה תלוית-מינון בסיכון לדמנציה.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פרפור פרוזדורים מלווה בסיכון מוגבר לדמנציה, גם בחולים ללא היסטוריה של אירוע מוחי. ההשפעה של טיפול בסטטינים על הסיכון לדמנציה אינה ידועה בחולים עם פרפור פרוזדורים תחת טיפול בנוגדי-קרישה פומיים. כעת הם ביקשו לבחון את ההשפעה של טיפול בסטטינים על הסיכון לדמנציה בחולים עם פרפור פרוזדורים תחת טיפול בנוגדי-קרישה.

החוקרים התבססו על נתוני מאגר Korean National Health Insurance Service ואספו מידע אודות 91,018 חולים עם פרפור פרוזדורים שאינו על-רקע מחלת מסתם בין ינואר 2013 ועד דצמבר 2017. מבין אלו, 17,700 חולים (19.4%) טופלו בסטטינים ו-73,318 חולים (80.6%) לא טופלו בסטטינים.

התוצא העיקרי של המחקר היה שיעורי היארעות דמנציה.

לאורך חציון משך מעקב של 2.1 שנים שיעורי היארעות דמנציה היו נמוכים יותר משמעותית בקרב חולים שטופלו בסטטינים, בהשוואה לאלו שלא טופלו בסטטינים, כאשר בחולים עם מדד CHA2DS2-VASc של 2 נקודות ומעלה תחת סטטינים תועד סיכון נמוך ב-23% לדמנציה (יחס סיכון של 0.77, רווח בר-סמך 95% של 0.64-0.90), בהשוואה לאלו שלא טופלו בסטטינים. 

בקרב מטופלים בסטטינים תועד סיכון נמוך משמעותית לדמנציה באופן תלוי-מינון, בהשוואה לחולים שלא טופלו בסטטינים (p<0.001).

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים על השפעה מגנה אפשרית של טיפול בסטטינים מפני דמנציה בחולים עם פרפור פרוזדורים תחת טיפול בנוגדי-קרישה פומיים.

Eur Heart J Cardiovasc Pharmacother. 2023 Jun 8

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן