חשיבות הסבר מושכל מצד הרופא בנוגע לסיבות להפסקת או הפחתת טיפול תרופתי בקשישים (JAMA Netw Open)

כאשר רופאים שוקלים את אפשרות הפסקת טיפול תרופתי ודנים בנושא עם מטופל מבוגר, הסברים המתמקדים בתופעות הלוואי האפשריות עשויים להגביר את המוטיבציה של החולה להפסיק את הטיפול התרופתי, כך עולה מתוצאות סקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open והוצגו במקביל במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Geriatrics Society.

החוקרים השלימו מחקר חתך שהתבסס על סקר שנערך בין 25 במרץ ועד 19 באפריל, 2020, בקרב פאנל משתתפים בגילאי 65 שנים ומעלה אשר נבחרו באקראי. הסקר הציג שני תיאורי מקרים היפותטיים של קשישים, מקרה אחד תיאר טיפול בסטטינים למניעה ראשונית בחולה הנוטל תרופות רבות וסובל מליקוי תפקודי, המקרה השני תיאור טיפול בתכשיר היפנוטי-סדטיבי, דוגמת Zolpidem, אשר ניתן להפרעות שינה למטופל במצב תפקודי טוב.

לאחר כל תיאור מקרה, המשתתפים הביעו את ההעדפות שלהם באמצעות מענה לשבעה משפטים שונים בהם רופא עשוי לבחור בעת ההסבר לסיבה בגינה יש להפחית או להפסיק את הטיפול התרופתי. ניתוח סטטיסטי שימש להערכה כמותית של העדפות המשתתפים בנוגע להסברים מצד הרופא המטפל לסיבה בגינה יש להפסיק או להפחית את הטיפול.

מבין 1,193 משתתפים שהוזמנו לקחת חלק בסקר, 835 משיבים (70%) השלימו את הסקר. גיל המשתתפים הממוצע עמד על 73 שנים, כמחציתן היו נשים (49.6%).

מהנתונים עולה כי רוב המשתתפים (496 משיבים, 59.8%) דיווחו על שימוש אי-פעם בסטטינים ו-124 משיבים (14.9%) נטלו אי-פעם תרופה סדטיבית-היפנוטית.

בשני המקרים, המשפט המועדף בעיניי המטופלים כחלק מההסבר אודות הפסקת/הפחתת הטפול התרופתי התמקד בסיכון לתופעות לוואי. עם סטטינים, משפט זה היה עדיף כמעט פי 6 (יחס סיכויים של 5.8, רווח בר-סמך 95% של 5.3-6.3) בהשוואה למשפט הכי פחות מועדף, אשר התמקד בנטל הטיפול התרופתי והעומס הכרוך בנטילת התרופה.

באשר לשימוש בתרופה סדטיבית-היפנוטית, הסבר שהתמקד בתופעות הלוואי האפשריות של הטיפול במסגרת הדיון אודות הפסקת/הפחתת הטיפול התרופתי היה עדיף פי 8 (יחס סיכויים של 8.6, רווח בר-סמך 95% של 7.9-9.5) בהשוואה להסבר הכי פחות מועדף, לפיו הרופא טען כי התרופה אינה צפויה לסייע לשיפור התפקוד של החולה.

ממצאים אלו מעידים כי בקרב קשישים, ההסבר המועדף להפסקת או הפחתת טיפול תרופתי, בין אם התרופה ניתנה כטיפול מונע או להקלה על תסמינים, היה הסבר אשר התמקד בסיכון לתופעות לוואי של הטיפול התרופתי. ממצאים אלו עשויים לסייע לשיפור תקשורת יעילה בכל הנוגע להפחתת והפסקת טיפולים תרופתיים בקשישים.

JAMA Netw Open. 2021

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

הנטל הגלובלי של פסוריאזיס הוכפל מאז 1990

הנטל הגלובלי של פסוריאזיס הוכפל מאז 1990

מקור: Journal of Investigative Dermatology
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|21/09/2025

מספר מקרי הפסוריאזיס בעולם כמעט הוכפל בין שנת 1990 לשנת 2021, והגיע להערכה של 43 מיליון מקרים ושל 5.1 מיליון אבחונים חדשים בשנת 2021

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן